Ilia şi Pui,“super-comune” în noua organizare administrativă

Articolul a fost vizualizat de 564 ori

supercomuneO nouă unitate administrativ-teritorială ar putea apărea în România. Un proiect de lege privind reclasificarea locali­tăţilor propune înfiinţarea a 183 de comune poli-regionali. Aceste localităţi, practic un fel de “super-comune”, au rol de servire intercomunală la nivelul zonelor lipsite de oraşe pe o distanţă de minim 25 km.

Avantajul super comunelor

Proiectul de lege stipulează că dezvoltarea acestor loca­lităţi este “sprijinită” de Guvern, inclusiv prin reabilitarea infrastructurii de transport, tehnico-edilitară şi socio-culturală.
Dacă iniţiativa legislativă va găsi susţinere în Parlament, comunele din România vor fi împărţite în două categorii: comune poli-regionali şi alte comune.

Ce deosebeşte “super-comunele” de comunele simple?

Sunt localităţi cu rol de “loc central” în județe, care pot prelua servicii cu rol teritorial în sănătate, educație, cultură, comerț și servicii. Ele vor avea o populație de minim 2.000 locuitori. În desemnarea drept comună – pol rural au fost luaţi în calcul mai mulţi factori: Rata migrației temporare a populației, rata medie anuală de creștere a populației, volumul populației, accesibilitatea rutieră şi feroviară, ponderea persoanelor cu studii superioare sau mărimea medie a exploatațiilor agricole.
Reamintim că Executivul a selectat şi localităţile în care s-au produs scăderi accen­tuate de populaţie, precum şi a celor care au în structura lor localităţi cu populaţie sub 100 de locuitori. Pentru a­ceste localităţi, executivul “încurajează unificarea administrativă” la iniţiativa autorităţilor locale şi ca urmare a voinţei exprimate prin referendum local de către populaţie.
Comunele vizate trebuie să respecte anumite dotări şi indicatori prevăzuţi de lege până la sfârşitul anului 2025, dacă vor să îşi păstreze statutul actual. Altfel, începând din data de 1 ianuarie 2026, aceste localităţi vor fi unificate cu altele învecinate, la iniţiativa Guvernului, prin lege. Pe lista Guvernului sunt aproape 170 de comune în care s-au produs scăderi de peste 30% ale populaţiei (1991-2012) şi circa 70 de oraşe care au pierdut peste 20% din locuitori (1990-2012).

Două comune din Hunedoara

Aceste comune poli-regionali, un fel de super-comune, au fost deja selectate de Guvern. Din judeţul Hunedoara au fost selectate două comune pentru statutul de poli regionali: Ilia şi Pui.

Tags: ,

About Administrator