Ziua Vulcanilor, celebrată în Geoparcul Dinozaurilor în prezenţa lui Andi Andezit

Articolul a fost vizualizat de 805 ori

MARE Andi Andezit
“Ce este un vulcan? Cum erupe un vulcan? Care este legătura dintre vulcani şi dinozaurii de pe fosta insulă a Haţegului?” Sunt doar câteva dintre întrebările care şi-au găsit răspunsul de ”Ziua Vulcanilor”, un nou eveniment educaţional ce are loc în Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului – Geoparc Internaţional UNESCO, administrat de Universitatea din Bucureşti. Ziua de 24 august a fost aleasă datorită rezonanţei sale în rândul celor pasionaţi de vulcanism. În această dată, în anul 79, a erupt vulcanul Vezuviu, iar în urma acestei erupţii oraşele antice Pompei şi Herculaneum au fost complet distruse. Totuşi, sub stratul gros de lavă şi de cenuşă vulcanică, arheologii au reuşit să descopere şi să reconstituie aspecte importante ale vieţii de zi cu zi a lumii antice”, explică Adina Popa, specialist comunicare la Geoparcul Dinozaurilor – „Ţara Haţegului”.

Mascota Casei Vulcanilor: Andi Andezitul

”Ziua Vulcanilor” a început, ieri, în Parcul Copiilor din Haţeg: copiii, dar şi adulţii au fost invitaţi să participe la ateliere educaţionale, să se implice în diverse jocuri, să creeze un vulcan folosind nisip kinetic, să asiste la erupţia surpriză a unui vulcan şi să îl cunoască oficial pe Andi Andezit, simpatica mascotă a Casei Vulcanilor, realizată de voluntarii pentru Geoparc, aflată la prima sa ieşire în public. Andi Andezit este realizat chiar din andezit, o rocă vulcanică ce provine din vulcanii existenţi în urmă cu aproximativ 70 de mi­lioane de ani pe fosta insulă a Haţegului. ”La prima vedere, Andi Andezit este foarte tăcut, însă m-am împrietenit deja cu el pe Facebook şi sunt convinsă că în mediul online va fi foarte activ şi ne va oferi o mulţime de informaţii interesante şi utile, aşa că vă invit să îl căutaţi şi să vă împrieteniţi şi voi cu el. Proiectul “Educaţie în Geoparc cu Andi Andezit” este o modalitate de a învăţa în natură şi de la natură, iar Ziua Vulcanilor este evenimentul prin care dorim să le spunem şi celorlalţi ce am aflat noi”, a povestit Ariana Dănuţ, care e voluntar la Geoparc.

Balauri, dragoni şi dinozauri
Pe tot parcursul zilei, Casa Vulcanilor şi Livada Senzorială din comuna Densuş au avut porţile deschise pentru turişti, cu o nouă filosofie de vizitare şi interpretare. Aceasta oferă posibilitatea unei călătorii imaginare în timp, pe parcursul căreia, cu ajutorul simţurilor, turiştii pot afla o mulţime de informaţii despre vulcanismul din zonă, dar şi despre importanţa unei arii naturale protejate. De altfel, Casa Vulcanilor este cel mai premiat proiect şi cel mai popular punct de interpretare în rândul voluntarilor pentru Geoparc. Vizitatorii Geoparcului au fost aşteptaţi şi în celelalte puncte de vizitare: expoziţia ”Balauri, dragoni, dinozauri” din oraşul Haţeg, Centrul de Ştiinţă şi Artă din comuna General Berthelot, Casa Dino­zaurilor Pitici şi Casa Tradiţiilor din localitatea Sînpetru.

Cinci organizaţii şi Agenţia de Mediu marchează Ziua Vulcanilor
Evenimentul este parte a proiectului ”Educaţie în Geoparc cu Andi Andezit”, derulat de Aso­cia­ţia Drag de Haţeg, în parteneriat cu Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti, Asociaţia Pro E­ducaţie, Istorie şi Cultură Corvinias, Asociaţia Pixel viu, dar şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara. Proiectul constă în crearea a trei programe educaţionale care conţin informaţii, aplicaţii şi experimente legate de Pământ, Natură şi Om. Programele sunt testate cu ajutorul a 10 grupe de elevi din judeţul Hunedoara, împărţiţi pe trei categorii de vârstă. De asemenea, proiectul are şi o componentă de promovare, prin intermediul evenimentului ”Ziua Vulcanilor”, a unei serii de spoturi video şi a mascotei Andi Andezit. Proiectul urmăreşte să integreze Casa Vulcanilor într-un sistem eficient de educaţie şi explorare, marca Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului. Cele trei proiecte majore desfăşurate în această vară la Geoparc sunt ”Educaţie în Geoparc cu Andi Andezit”, ”Ambasadorii Geoparcului” şi ”Banca de EcoInvestiţii în Educaţie”. Ele au fost derulate cu finanţări din partea Fundaţiei pentru Parteneriat şi MOL România, câştigate în urma unui concurs naţional de proiecte. Proiectele verii se alătură celorlalte evenimente culturale, educaţionale şi sportive desfăşurate în Geoparc: Crosul Cetăţii Regale a Haţegului, Festivalul Dinozaurilor şi schimbul cultural desfăşurat recent între geoparcurile internaţionale UNESCO – Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului şi Geoparcul Luberon din Franţa.

About Ada Beraru