Certitudini puţine pentru viitorul parlament

Articolul a fost vizualizat de 685 ori

Am trecut binişor de jumătatea anului electoral 2016, dar avem foarte puţine informaţii concrete despre alegerile parlamentare. Guvernul nu a fixat încă data alegerilor (se discută despre prima sau a doua duminică din decembrie, ceea ce i-ar încuraja nu numai pe absenteiştii tradiţionali să-şi vadă de Moş Nicolae în paguba votului), iar partidele livrează candidaţii „cu pipeta” PARLAMENT DESCHIS
„PNL este singurul partid din judeţul Hunedoara care a anunţat răspicat, cu nume şi prenume, un candidat plasat pe un loc eligibil. „Am mai stabilit două chestiuni de bază. Şi anume ca domnul Lucian Heiuş să intre în pole-position la Camera Deputaţilor, şi asta va fi propunerea noastră către organele statutare ale Partidului Naţional Liberal, şi, totodată, am luat decizia de a respecta acea înţelegere vizavi de structura celor două foste partide care au fuzionat în marele PNL. Fostul Partid Democrat Liberal va avea un loc eligibil pe listele PNL”, a declarat preşedintele interimar al PNL Hunedoara, Florin Roman, care a precizat că: „Loc eligibil la PNL Hunedoara înseamnă de la unu la trei la Camera Deputaţilor şi locul întâi la Senat. E o simulare pe care am făcut-o după votul politic de la Consiliul Judeţean Hunedoara – alegeri locale 2016.” Prezent la conferinţa de presă în care s-a făcut anunţul, Heiuş a declarat: „Sunt mai mult îngândurat decât fericit pentru propunerea de a fi eu în această poziţie. Mie mi s-a pus pe umeri o sarcină foarte importantă. O să trebuiască să fiu cel ce duce toată lupta electorală din toamna aceasta. Vreau să le mulţumesc colegilor pentru că au avut încredere în mine. Sunt pregătit de acest lucru.” Pentru completarea listelor, li­beralii au prelungit termenul de depunere a candidaturilor până la data de 29 august.

Pesediştii stau cu listele ascunse

PSD Hunedoara nu a făcut, încă, nicio declaraţie oficială cu privire la viitorii candidaţi pentru Parlamentul României. Se discută – şi foarte probabil că aşa va fi – de nominalizarea deputatei Natalia Intotero pe locul doi la Camera Deputaţilor, iar locul trei să fie ocupat de Ilie Toma, directorul Casei Judeţene de Pensii. De asemenea, pesediştii vor pune un politician din Valea Jiului pentru locul unu la Senat. Acestea sunt informaţii oarecum sigure, dar în presă au fost vehiculate fel de fel de nume. Probabil că se amuză peste măsură politicienii care trag sforile când citesc pre­zicerile celor „bine informaţi”. Ne asumăm riscul de a ne face de râs pre-vestind că un loc eligibil pe lista PSD la Senat va fi ocupat de… Costel Avram. Fost liberal, fost peremist (partid cu care a prins un post de deputat în 2000, dar a renunţat din motive ce nu pot fi scrise în ziar decât la categoria „bârfă”), fost pesedist, Avram îşi doreşte acest lucru şi, până acum, a reuşit să-i îmbrobodească pe toţi liderii partidelor pe la care a trecut să îi ofere ceea ce vrea.

Speră să sară pragul

De la partidele mai mărunţele îl vom avea aproape sigur pe senatorul Haralambie Vochiţoiu locul unu la Camera Deputaţilor pe lista Partidului Mişcarea Populară. Vochiţoiu declara recent că aşteaptă ca PMP să obţină 15 la sută din voturi, ori pentru un post de senator e nevoie de 33 la sută. Astfel că – dacă vrea să rămână la Casa Poporului încă un mandat – senatorul Hara­lambie Vochiţoiu va trebui să încerce la Cameră.
Dinspre ALDE Hunedoara se aude de o posibilă candidatură a lui Mircea Ioan Moloţ (locul unu la Cameră) şi Alin Bena locul doi, dar oficial nu a fost lansată nicio candidatură.

About Marcel Bot