Liberalii cer consens politic pentru autostradă

Articolul a fost vizualizat de 833 ori

Preşedintele interimar al PNL Hunedoara, Florin Roman, a lansat un apel public liderilor PSD pentru a face front comun la Consiliul Judeţean în a obţine finanţare pentru construirea unui nod de legătură cu autostrada la Deva

 

roman si autostrada
Liberalii cred că admi­nistra­ţia judeţeană ar trebui să pregătească un proiect cu finanţare europeană pentru a conecta Deva la autostradă. Florin Roman, preşedintele PNL Hunedoara a lansat şi o invitaţie la dialog preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara, Laurenţiu Nistor. „Cred că e nevoie de unitate şi de consecvenţă. Cred că e nevoie de asumarea unor proiecte pentru Hunedoara pe consens politic. Noi ne exprimăm disponibilitatea de a participa la dialog, de a ne prezenta proiectele noastre pentru Hunedoara şi Deva, ca împreună cu domnul Nistor şi colegii dumnealui din Consiliul Judeţean să găsim cele mai bune soluţii”, a spus Roman într-o conferinţă de presă susţinută la sediul partidului.

Greşelile trecutului nu trebuie repetate

„La dumneavoastră – şi vă spun ca om de administra­ţie, nu ca preşedinte de partid – cred că s-au făcut nişte greşeli care pot costa judeţul şi municipiul dacă le repetăm. În primul rând, Deva nu are o ieşire la autostradă, decât provizorie. Acel sens giratoriu de la Şoimuş este provizoriu şi, odată cu darea în folosinţă a autostrăzii, practic, acea ieşire temporară trebuie să dispară. Uitaţi-vă şi dumneavoastră ce se întâmplă în jur. La Timiş, sunt două proiecte depuse pe POR, cu două ieşiri pe autostradă, una din DN şi alta din DJ. La Deva, dacă nu se întâmplă treaba asta, dacă nu se face studiu de fezabilitate şi dacă nu pornim demersurile de pe acum, cred că vom repeta aceeaşi greşeală care s-a făcut prima dată, când s-a eliberat avizul de către primarul municipiului Deva (Mircia Muntean, pe atunci PNL, n.red.), fără ieşire la autostradă, şi când preşe­dintele CJ Hunedoara (Mircea Ioan Moloţ – tot PNL, n.red.) de la aceea vreme a eliberat certificatul de urbanism, fără ieşire la autostradă pentru munici­piul Deva”, a declarat preşedintele interimar al PNL Hunedoara.

Modelul „albanez”

Florin Roman (care este vicepreşedinte al CJ Alba) spune că într-o situaţie asemănătoare s-a aflat la construirea tronsonului de autostradă Sebeş – Turda, dar a obţinut două noduri de legătură la autostradă, condiţionând eliberarea certificatelor de urbanism de realizarea investiţiei şi Ministerul Transporturilor a cedat presiunilor. „Timi­şoara are problema rezolvată. Sebeşul are problema rezolvată. Deva, dacă nu are ieşire la autostradă, riscă să fie izolată între trei aglomerări urbane puternic industrializate. Nimeni nu va mai fi interesat să vină să investească la Deva, pentru că se vor plia pe nodurile de urcare şi coborâre. De aceea cred şi îi fac domnului preşedinte propunerea să ne întâlnim, să discutăm două variante: fie facem demersuri comune pe lângă CNADNR, să facem urcarea şi coborârea din DN, ceea ce ar însemna costuri din partea statului, fie urcare şi coborâre din DJ, pe proiect depus de Consiliul Judeţean, care este eligibil pe perioada 2014-2020, pe Axa 6 – infrastructură, pentru şosele de centură şi noduri de descărcare pe autostradă. Dar, atenţie, prima recepţie s-a făcut acum doi ani şi jumătate. După cinci ani, expiră termenul de garanţie şi, practic, la acea dată noi ca judeţ trebuie să fim pregătiţi cu documentaţia foarte clar depusă. Totul pleacă de la infrastructură. Dacă nu suntem atenţi la treaba asta, s-ar putea ca din cauza disputelor politice să ne trezim că nu avem depus proiectul de finanţare. Nu mai e timp de pierdut”, avertizează şeful PNL Hunedoara.

About Marcel Bot