Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,151 ori

PENSII.   Pensia medie încasată în luna iulie în România de un beneficiar al sistemului de asigurări sociale de stat a fost de 931 de lei, nivel nemodificat de la începutul acestui an, însă în creştere cu peste 5% faţă de iulie 2015, când o pensie medie era de 886 de lei, reiese din datele publicate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
CONSTRUCŢII.   Firmele de construcţii, dar şi persoanele fi­zice care modifică sau demolează o lucrare fără autorizare sau fără un proiect verificat de către specialişti atestaţi primesc din această săptămână o amendă dublată comparativ cu nivelul actual, cuprinsă între 20.000 de lei şi 40.000 de lei. Dublarea a fost decisă în contextul în care Guvernul pregăteşte deja ridicarea cuantumului amenzilor aplicate în construcţii pentru încălcarea diferitelor reguli cu până la de 50 de ori, atât pentru constructori, cât şi pentru directorii din primării, prin schimbarea reguli­lor aplicate în ultimii 25 de ani.
EXPORT IT.     Exporturile de calculatoare şi produse electro­nice şi optice ale României au totalizat, în primele patru luni ale acestui an, 1,016 miliarde euro şi au fost cu 8,8% mai mari faţă de cele din perioada similară din 2015, conform datelor centra­lizate de Institutul Naţional de Statistică.
PRODUCTIVITATE       Productivitatea muncii, un indicator al eficienţei activităţii angajaţilor, a scăzut în industrie cu 1,1% în primul semestru din acest an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele pu­blicate de Institutul Naţional de Statistică, în buletinul statistic lunar. La 30 iunie 2016, în sectorul industrial din România lucrau 1,35 milioane de angajaţi, reprezentând 29% din numărul total de salariaţi din România, în creştere cu 29.000 faţă de jumătatea anului trecut.
FLEICA MAI SCUMPĂ       Preţul cărnii de porc a crescut cu o medie de 54% de la începutul acestui an, după ce excedentul de carne de porc de pe piaţă a scăzut, marii producători de carne de porc din UE preferând să exporte în Asia, potrivit specialiştilor din piaţă. Crescătorii locali de porci spun că deocamdată nu au simţit o creştere a veniturilor din cauza pierderilor suferite în ultimele luni.

About Administrator