Două treimi dintre firme nu cunosc sistemul de ucenicie din România

Articolul a fost vizualizat de 1,220 ori

ucenici

Firmele care angajează ucenici sunt influențate negativ de cheltuielile aferente, în special de costul forței de muncă, în timp ce costurile pentru stat sunt la un nivel scăzut, ucenicii cerând remunerații mai mari decât salariul minim pe economie, relevă un studiu guvernamental. În consecință, firmele au cerut majorarea subvenției primite de la stat pentru angajarea și formarea ucenicilor, de la 300 la 500 lei.

Cum lucrează firmele cu ucenici?

Prin ucenicie se întelege formarea profesională realizată pe baza unui contract de ucenicie la locul de muncă. Angajatorul care încheie un contract de ucenicie la locul de muncă poate primi lunar, la cerere, din bugetul asi­gurărilor pentru șomaj, pe perioada derulării contractului, o subvenție care în prezent se ridică la 300 lei.
Ucenicul trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 16 și 25 ani și să fie angajat pentru o perioadă cuprinsă între cel puțin 1 an și până la 3 ani. Angajatorul va trebui să desemneze un coordonator de ucenicie pentru formarea profesională a ucenicului.

Cât costă acum un ucenic

Un studiu comandat recent de Guvern arată că, în cazul acestei scheme, deși costurile pentru stat se mențin la un nivel scăzut, costurile suportate de către angajatori sunt ridicate.
Aceste costuri includ cheltuielile cu salariul ucenicului, care chiar şi numai la nivelul unui salariu minim ajung la o medie lunară de 1.538 lei, inclusiv contribuțiile sociale plătite de către angajator, și cheltuielile cu salariul coordonatorului de ucenicie, care ajung la un cost mediu de 357 lei/ ucenic/ lună, luând în considera­re 20 de ore lucrătoare pe lună și salariul mediu, inclusiv contribu­țiile sociale plătite de către angajator.
Drept urmare, costurile cu forța de muncă reprezintă principala componentă a costurilor cu ucenicia suportate de către angajatori. În plus, aceștia trebuie să suporte și costurile cu formarea ucenicului, care ajung în medie la 45 lei/ ucenic/ lună.

Optimism

Guvernul estimează, că, ope­rând schimbări și în sistemul de ucenicie actual, în următorii 3 ani ar putea fi încheiate contracte de ucenicie pentru până la 30.000 de persoane, în loc de un maximum de 500 anual câte s-ar încheia în cel mai fericit caz conform prevederilor actuale.
Un sondaj efectuat de Guvern prin chestionarea a 1.319 de firme din 38 de județe a scos în evidență că doar 29% dintre firme cunosc sistemul de ucenicie din România. Cel puțin 37% dintre firme prezintă potențial de a fi interesate să angajeze ucenici, dat fiind că se confruntă cu dificultăți sporite în angajarea de personal calificat pentru locurile de muncă vacante din cadrul companiei.

Tags: ,

About Administrator