Joaca de-a insolvenţa a adâncit datoriile CEH

Articolul a fost vizualizat de 1,486 ori

protest_ceh_mineir_04756600

Anularea pentru aproximativ două luni a insolvenței a avut efecte negative pentru Complexul Energetic Hunedoara, cel mai mare agent economic din Valea Jiului și din județ, singurul furnizor de căldură din regiune și pe care Guvernul încearcă să îl scape de faliment, noul tabel de crean­țe, refăcut ca urmare a anu­lării insolvenței, ridicând datoriile totale ale companiei cu aproape 100 milioane lei, la 1,43 miliarde lei.
Complexul, aflat în top-ul datornicilor la buget, intrase în insolvență la începutul acestui an, cu datorii acceptate de către administratorul judiciar de 1,3 miliarde de lei, în încercarea de a evita falimentul.
În luna mai, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat însă intrarea în insolvență a complexului energetic, admițând apelul Sindicatului “Noroc Bun” Petroșani. Compania a reintrat în insolvență spre sfârșitul lunii iunie, dar a fost obligată să își refacă tabelul preliminar de creanțe.
Iar tabloul refăcut al datorii­lor, potrivit Profit.ro, indică obligații de plată mai mari cu aproape 100 de milioane de lei, totalul creanțelor admise fiind ridicat, de la 1,34 miliar­de de lei, cifră agreată în ia­nuarie, la 1,43 miliarde de lei.
Creanțele garantate au urcat de la 1,1 miliarde lei la 1,17 miliarde lei, creanțele chirografare (către persoane care au drept de creditor în baza unui act sub semnătură privată) au crescut de la 222 milioane lei la 237 milioane lei, iar creanțele salariale, pentru care sindicatul a cerut și obținut anularea insolvenței, s-au dublat, de la 8,3 milioane lei la 16 milioane lei. Singura veste bună pentru companie este că totalul crean­țelor bugetare a scăzut de la 7,4 milioane lei la 5,2 milioane lei, mai multe primării fiind înscrise acum cu sume mai mici la masa credală (precum Primăria Vulcan, cu datorii mai mici de recuperat, de la 5,3 milioane lei la 2,1 milioane lei).
Principalii creditori ieșiți în câștig prin refacerea tabelului de creanțe sunt Banca Co­mercială Română (a cărei creanță admisă a crescut de la 175.000 lei la 332.020 lei) și Fiscul, prin Direcția Gene­rală de Administrare a Marilor Contribuabili (de la 455,7 mi­lioane lei la 533,3 milioane lei). În schimb, CEC Bank a pierdut puternic din bani, fiind admisă acum cu o creanță de 450.436 lei, după ce în ia­nuarie fusese acceptată cu 22,2 milioane lei.
Pe lista creditorilor au fost acum introduși și Ministerul Finanțelor, prin Direcția Ge­nerală de Trezorerie și Datorie Publică, cu 20,9 milioane lei, și Raiffeisen Bank, cu 5,1 milioane lei.
Cu sume mai mari de recuperat au fost acceptate și CFR (de la 259.868 lei la 406.614 lei), Transelectrica (de la zero lei la 4,9 milioane lei), Enel Distribuție Banat (de la 12,2 milioane lei la 15,3 milioane lei), Enel Ener­gie (de la 1,8 milioane lei la 2,6 milioane lei), E-ON Ener­gie (de la 60.953 lei la 97.640 lei), Energomontaj (de la 1,2 milioane lei la 1,3 milioane lei), Rompetrol (de la 78.405 lei la 82.864 lei), Transgaz (de la 970.242 lei la 1,8 mi­lioane lei), Societatea Națio­nală de Închideri Mine Valea Jiului (de la 44,1 milioane lei la 49,9 milioane lei).
Compania Romgaz, acceptată în ianuarie cu datorii de recuperat de 773.296 lei, nu mai apare acum pe lista cre­ditorilor.
Un raport recent al admi­nistratorului judiciar al com­plexu­lui, casa de insolvență GMC SPRL, arată că măsu­rile dispuse de conducere în perioada aprilie – 23 iunie 2016 pentru reducerea cheltuielilor și creșterea veniturilor au fost “aproape imperceptibile” și că unitatea se află deja într-o stare de faliment, doar că aceasta nu a fost deocamdată constatată din punct de vedere juridic.
Complexul Energetic Hunedoara este controlat integral de statul român, prin Ministe­rul Energiei, și este cel mai mare agent economic din Valea Jiului și din județul Hunedoara, fiind totodată singura societate care furnizeză agent termic în municipiul Deva și în orașele din Valea Jiului.
Complexul asigură circa 5% din producția de energie electrică a României și avea aproximativ 6.300 de angajați în momentul intrării în insolvență, la minele de huilă Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, precum și la termocentralele Mintia și Paroșeni.
Guvernul discută un scenariu de salvare a Complexului E­nergetic Hunedoara, aflat în insolvență și sub spectrul falimentului, care prevede darea în plată a minelor de cărbune și a câte unui grup de gene­rare de la termocentralele Mintia și Paroșeni, în contul datoriilor bugetare ale Complexului către ANAF și Mi­nisterul Finanțelor Publice, iar ulterior preluarea minelor viabile și a celor două centrale de către o entitate nou înființată.

Tags: , , ,

About Administrator