Cazul poluării produse de fabrica de ciment de la Chişcădaga a ajuns într-o nouă fază. Conducerea Heidelberg Cement România promite, cu cinism – am zice noi, că va investi în izolarea fonică a utilajelor pe parcursul următorilor patru ani. De peste doi ani, banda care transportă piatră din carieră funcţionează fără autorizaţie de mediu. Garda de Mediu Hunedoara nu i-a deranjat pe cimentişti nici măcar cu o amendă. Acum, fabricantul german de ciment ar vrea ca localnicii să-şi astupe urechile încă vreo trei ani, cel puţin.
În urmă cu o lună prezentam scandalul poluării fonice de la Chişcădaga, un caz care obligă statul român să se apere în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului. Anunţam în materialul precedent că vom reveni ori de câte ori vor apărea noutăţi pe marginea acestui subiect. Ei bine, fabricantul german de ciment şi-a luat câteva angajamente, însă timpii de remediere a deficienţelor sunt nerezonabili, cinici chiar. Dar să reamintim, pe scurt, despre ce este vorba.
Viaţa, o anexă la profit
În câteva sate din apropierea utilajelor fabricii de ciment de la Chişcădaga sunt oameni care trăiesc în propria casă ca-n fabrică. Zgomotul i-a adus în pragul disperării. Veche de prin anii 70, ponosită şi ciuruită în pereţii laterali făcuţi din plăci de azbociment (interzise în lumea civilizată, cum ar fi Germania, din care vine Heidelberg Cement România), banda transportoare produce zgomot peste limita suportabilităţii. Hărmălaia e acoperită, din când în când, de şuierăturile câte unei role anchilozate, care spintecă văzduhul ca marfaru-n gările fără oprire. Zgomotul este dublat de căderea bolovanilor sub banda găurită şi de pulberile care se aşezau ca o zăpadă murdară peste grădini. Între timp, Heidelberg Cement a mai făcut nişte cârpeli. Şi tot la cârpeli se angajează şi acum, în al doisprezecelea ceas.
Cinism ucigător, fărădelegi cât cuprinde
În 16 şi 27 iunie 2016 au fost organizate dezbateri publice cu locuitorii din satul Lunca şi cu cei din Chişcădaga. La discuţii au fost lansate o serie de întrebări grele. Recent, localnicii au primit răspunsurile cimentiştilor. Astfel, investitorul german spune că a început să ţină cont de recomandările făcute pentru scăderea nivelului de zgomot. Anul acesta se vor face mici reparaţii, acoperiş la bandă pe o lungime de 40 de metri şi izolarea podinei pe 25 metri lungime (Banda care funcţionează nelegal străbate o distanţă de peste 8.600 de metri). În satul Lunca, în zona caselor locuite, se vor face investiţii până în decembrie 2017, pe o lungime de 100 de metri, urmând să se mai izoleze fonic banda pe lungimea de 575 metri, cu angajament de finalizare a investiţiilor la data de 31.12.2018. Locuitorii din satul Fizeş mai au de aşteptat până la data de 31 decembrie 2019, dată la care cimentiştii promit că va fi izolată banda pe o lungime de 300 metri în zona caselor locuite. „Pentru eliminarea căderii prafului şi a pietrelor printre scândurile podinei, în zonele caselor de locuit în care podina este din lemn, aceasta a fost reparată şi acoperită APROAPE integral cu un strat de covor de bandă de cauciuc”, scriu cimentiştii. Cum ar fi dacă şi autorităţile APROAPE ar permite funcţionarea benzii? Georgeta Barabaş, director APM Hunedoara, spune că Agenţia nu va accepta termene atât de lungi pentru remedierea deficienţelor în zona caselor locuite. De asemenea, banda funcţionează fără autorizaţie de mediu şi la această dată. Vom reveni.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.