Repatrierea românilor stimulată cu 50.000 de euro

Articolul a fost vizualizat de 629 ori

Mann tippt auf Interface Start-Up

Românii din străinătate care vor să se întoarcă în țară vor primi un grant de până la 50.000 de euro pentru a-și deschide o afacere, potrivit unui proiect de program guvernamental, care va fi lansat în dezbatere publică la începutul lunii septembrie, a declarat recent Claudiu Vrînceanu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerțului și Rela­țiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA).
Programul va fi implementat de Ministerul Fondurilor Europene și va avea un buget total de 30 de milioane de euro, care vor proveni din fonduri europene, prin Programul Operațional Ca­pital Uman. Fiecare beneficiar va primi până la 50.000 de euro, adică 90% din totalul investiției.
Vrînceanu a adăugat că este de preferat ca românii care se întorc să își deschidă un business în zona lor de expertiză, spre exem­plu, cine a lucrat în construcții să își deschidă o firmă în acest sector, iar cine a îngrijit persoane vârstnice să deschidă un azil de bătrâni.
Potrivit oficialului, vii­torii antreprenori vor beneficia şi de consultanță şi training în afa­ceri.
Oficialul ministerial a mai spus că în categoria potențialilor be­neficiari se vor încadra și studenții care au studiat în străinătate și vor să se întoarcă în țară, nu doar cei care au lucrat în afară. Criteriile finale de eligibilitate pentru beneficiari vor fi stabilite în cadrul procesului de consultare publică, proces care va fi demarat în cursul lunii septembrie.
Numărul de români care vor putea primi maximul de finanţare pe acest program este de 600 de persoane. Potrivit datelor oficiale, în prezent un număr de 3,8 milioane de români figurează în evidenţa autorităţilor locale din alte state. La aceştia se adaugă 1,1 milioane de români care locuiesc efectiv în străinătate, dar nu sunt înregistraţi pentru că fie au dublă cetăţenie, fie nu şi-au înregistrat şederea la serviciile de emigrări.

About Administrator