C.E.C.C.A.R., o instituţie înfiinţată prin Decret Regal

Articolul a fost vizualizat de 966 ori

MARE Experţii contabili depun jurământul

Ce este şi ce face C.E.C.C.A.R?

Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România este definit ca organismul pro­fesional din care fac parte experţii contabili, contabilii au­torizaţi având urmatoarele atri­buţii:
–    Organizează exame­nul de admitere, efectuarea sta­giului şi susţinerea examenului de aptitudini (programele de exa­men fiind avizate de Ministerul de Finanţe)
–    Tine evidenţa membrilor săi prin înscrierea acestora în Tabloul Corpului
–    Supraveghează buna desfaşurare a activităţii exper­ţilor contabili si contabililor auto­rizaţi elaborând norme privind activitatea desfăşurată şi conduita etică a acestora
–    Sprijină dezvoltarea profesională prin programe adec­vate editând publicaţii de specialitate
–    Colaborează cu aso­ciaţiile de profil din ţară şi din străinătate
–    Alte atribuţii stabilite prin lege sau regulament.

De ce 1994 e o dată falsă de înfiinţare

Definiţia de mai sus este un extras din Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activităţii de expertiză contabilă şi a contabililor autorizaţi aşa cum a fost ea publicată în Monitorul Oficial nr. 243 din 30 august 1994 însă nu toată lumea ştie că anul 1994 nu este anul înfiinţării Corpului şi că acesta are aproape un secol de existenţă.
Preşedintele Filiala CECCAR Hunedoara, Maria Mornea ex­plică geneza unei instituţii a cărei istorie se întinde deja pe durata unui întreg secol aproape.

O practică periculoasă: expertize contabile făcute de habarnişti

Având drept scop declarat organizarea şi legiferarea unei asociaţii de experţi contabili, în anul 1888 un grup de absolvenţi ai şcolilor comerciale înfiinţează Cercul Absolvenţilor Şcoalelor Comerciale şi Financiare avân­du-l ca preşedinte pe eminentul profesor Theodor Ştefănescu. Zece ani mai târziu, în 1898 Cercul se transformă în Aso­ciaţia Absolvenţilor Şcoalelor Superioare de Comerţ cooptându-l ca secretar pe Nicolae Butculescu. După trei ani, la 22 aprilie 1901 cei mai reprezentativi absolvenţi ai şcolilor de co­merţ din toată ţara, reiau dis­­­cu­ţiile despre reglementarea profesiei contabile şi înaintează un memoriu preşedintelui Ca­merei de Comerţ din Bucureşti solicitâdu-se reglementarea expertizei în domeniul contabil pe lângă tribunalele din ţară. Din păcate nu s-a întreprins nici un demers pentru satisfacerea solicitărilor şi pe 29 octombrie 1906, profesorul Spiridon Iacobescu organizează cel dintâi Congres al Asociaţia Absolvenţilor Şcoalelor Superioare de Comerţ în care ca prim punct din program figura necesitatea legiferării profesiei de contabil  şi stăvilirea erorii grave ce se comitea prin încredinţarea expertizelor de natură contabilă unor persoane cu totul străine de această profesie. După primul război mondial, în 1918  Asociaţia Absolvenţilor Şcoalelor Superioare de Comerţ se transformă în Cercul de Studii Comerciale şi sub conducerea lui Nicolae Butculescu  comercianţii reiau lupta pentru constituirea unui Corp al contabililor.

Regele Ferdinand aprobă legea de înfiinţare

Astfel la 5 mai 1919 Cercul de Studii Comerciale îşi inaugu­rează activitatea în Palatul Camerei de Comerţ iar con­ferin­ţa organizată de Petru Drăgă­nes­cu Brateş are ca temă „chestiunea experţilor contabili din România”. Aceasta a fost scânteia care a aprins în sufletele membrilor Cercului de Studii Comerciale, dorinţa de a redacta un proiect pentru organizarea unui Corp al experţilor contabili. Preşedintele Corpului Absolvenţilor Şcolilor Superioare de Comerţ – profesorul Nicolae Butculescu a propus completa­rea proiectului şi cu reglemen­tarea profesiei de contabil pe lângă cea a experţilor contabili. După un an de  analize, în iulie 1920 proiectul a căpătat forma definitivă care a fost înmânat ministrului muncii Grigore Trancu Iaşi pentru a fi depus şi supus dezbaterilor în Parlament. În şedinţa din 18 iunie 1921 Camera Deputaţilor a adoptat proiectul iar în şedinţa din 1 iulie a aceluiaşi an a fost votat şi de Senat. La 13 iulie 1921 prin Decretul regal nr.3036, regele Ferdinand a aprobat legea care a fost publicată în Monitorul Oficial nr.80 din 15 iulie 1921.

Ecouri internaţionale

Înfiinţarea Corpului Contabililor Autorizaţi şi Experţilor Contabili nu a trecut neobservată de presa internaţională. Sub titlul “O victorie a contabililor din România” revista Le Commerce din Paris scria: “După mai bine de 40 de ani de muncă Camerele de Comerţ şi câţiva parlamentari cer reglementarea profesiunei de expert contabil dar până acum nimic nu s-a făcut în Franţa; în celelalte ţări, ca Anglia Italia, Germania, există societăţi de contabili oficial recunoscute şi profesiunea de expert contabil este reglementată. La rândul său România vine printr-o lege şi creează Corpul Contabililor Autorizaţi şi Experţilor Contabili”.
Încă de la înfiinţarea sa Corpul Contabililor Autorizaţi şi Experţilor Contabili s-a făcut remarcat printr-o asiduă muncă de inovaţie, prezenţa delegaţilor săi la Congresele Internaţionale de Contabilitate şi la Congresele Internaţionale ale Experţilor Contabili fiind apreciată datorită conţinutului valoros al lucrărilor prezentate şi luărilor de cuvânt. Spre exemplificare redăm invitaţia adresată de R.H.Montgomery – preşedintele Congresului, organizat la New York:
< În calitatea mea de preşedinte al Congresului Internaţional al Experţilor Contabili din 1929, am onoarea şi prilejul de a înainta membrilor Corpului dvs. invitaţia cordială de a fi reprezentaţi la acest congres. Cum Corpul dvs.este unul dintre cele mai proieminente ale lumii, ţin foarte mult să trimiteţi la Congres spe­cialişti care să vă reprezin­te”.

About Administrator