Tehnocraţii spun că ei nu vor închide CEH

Articolul a fost vizualizat de 1,255 ori

CEH

Prezent la Petroşani, Ionel Dancă, consilierul pe proiecte economice speciale al premierului Dacian Cioloş, a declarat că nu va fi închis Complexul Energetic Hunedoara.  Oficialul a subliniat că există garanţii asumate din partea ministrului Energiei şi a celui al Economiei privitor la acest lucru.
”Din discuțiile pe care le-am avut și noi la Cancelaria Primului Ministru, cu ministrul Energiei și viceprim-ministrul  Costin Borc, avem elemente care să ne permită să spunem fără niciun fel de emoții, fără niciun fel de dubii, nu se închide nici Paroșeniul, nici Mintia, nu se închide nici Vulcanul, nici Livezeniul, și Complexul Ener­getic Hunedoara nu va intra în faliment, nu va dispărea. Din acest punct de vedere nu există niciun du­biu. Vreau să vă asigur că din partea ministrului Ener­­giei și a ministrului Econo­miei, aces­tea sunt garanțiile asumate: Paroșeni, Mintia, Vulcan și Livezeni nu se în­chid”, a declarat, vineri, la Petro­șani, Ionel Dancă.

Separaţie între minerit şi energetică

Statul încearcă să salveze complexul energetic hunedorean, planul fiind acela de divizare a societății astfel încât să fie separate activitatea de minerit de cea de energie. Același plan prevede închiderea a încă două unități miniere – Lonea și Lupeni – și păstrarea minelor Vulcan și Livezeni dar și a câte un grup de la Termocentrala Paroșeni și încă un grup de la Termocentrala Mintia.
”Există constituită o comisie interministerială pentru că au nevoie mai mult decât voința celor din Valea Jiului, au ne­voie de sprijin pentru despăr­țirea celor două activități. Ca să aibă șanse de reușită ar trebui ca demersurile făcute la nivel de minister, inclusiv către Comisia Europeană să se finalizeze anul acesta. Cu cât trece timpul, societatea nu va mai rezista în forma actuală. Societatea (Complexul Energetic Hunedoara-n.r.) a fost concepută  și a avut bugete aprobate cu pierdere de un milion pe zi. Nu mai are de unde. Dacă se reușește până în decembrie, cred că sunt șanse reale de reorganizare. Dacă se depă­șește termenul acesta, cred că nu mai are nicio șansă de reorganizare, cred că va fi faliment”, a declarat, Florin Săftoiu, administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara.
Complexul Energetic Hunedoara are circa 6300 de angajați. Societatea este în insolvență, având datorii de peste 2 miliarde de lei, cele mai multe dintre ele către stat.

Tags: , ,

About Administrator