FOTO. Aniversare – 50 de ani de la înfiinţarea Liceului Industrial Metalurgic din Hunedoara

Articolul a fost vizualizat de 1,629 ori

Absolvenţii şi dascălii primei promoţii a Liceului Industrial Metalurgic din Hunedoara s-au reunit pentru a celebra 50 de ani de la înfiinţarea liceului, care poartă în prezent numele de Colegiul Tehnic „Matei Corvin” din Hunedoara.

festivitate
Colegiul Tehnic „Matei Corvin” din Hunedoara are o istorie aparte, care a început în 1890, odată cu înfiinţarea Şcolii Industriale de Ucenici din Hunedoara. Cu timpul, prima unitate de învăţământ profesional şi tehnic din Hunedoara s-a dezvoltat, fiind transformată în Şcoală profesională şi Grup şcolar al combinatului din Hunedoara, iar din 1966 a devenit Liceu industrial metalurgic.

liceu (2)La împlinirea a 50 de ani de la înfiinţarea liceului, foştii absolvenţi ai primei promoţii şi profesorii lor s-au reunit  în cancelaria colegiului pentru a celebra istoria acestui loc. A fost dezvelită o placă de comemorare, iar cei prezenţi au primit câte o medalie, în semn de preţuire.

Unul dintre dascălii care au cunoscut cel mai bine istoria liceului hunedorean este Gheorghe Şincu, fost profesor de matematică şi director al liceului industrial, în perioada în care s-a dezvoltat cel mai mult, o dată cu extinderea combinatului siderurgic din Hunedoara.

liceu (5)

„Liceul industrial, în primii ani de la înfiinţarea lui, a fost un liceu de elită. Nu se intra cu medii mai mici de şapte, iar majoritatea absolvenţilor au făcut studii superioare”, îşi aminteşte fostul profesor Gheorghe Şincu. În urmă cu 50 de ani, când grupul şcolar a devenit liceu, acesta avea patru clase cu aproape 150 de elevi, care se pregăteau în specialităţile Acţionări şi automatizări în siderurgie şi Termotehnica proceselor siderurgice. Ulterior a fost înfiinţată şi secţia de Utilaje în industria siderurgică. Liceul era patronat de Ministerul Metalurgiei, iar la începutul anilor 1980 avea, numai în treapta I (clasele a IX-a şi a X-a), peste 50 de grupe de elevi. liceu (6)

„În anii de vârf ai liceului, unde erau toate formele de învăţământ, acesta a depăşit 3.000 de elevi, care se pregăteau în 12 clădiri”, a povestit Gheorghe Şincu. Elevii liceului industrial primeau la absolvirea clasei a X-a un certificat de calificare care le permitea să îşi continue studiile sau să se angajeze în Combinatul Siderurgic al Hunedoarei.

About Daniel Guta