România a semnat pentru cenzurarea Internetului (ACTA)

Articolul a fost vizualizat de 1,575 ori

România şi alte 21 de state ale UE au semnat, în cursul săptămânii trecute, documentul internaţional Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA), care vizează combaterea comercializării de produse contrafăcute precum şi pirateria online.

Supranumit “călăul Internetului liber”, ACTA este un acord multilateral care propune o serie de standarde internaţionale pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală. Acordul, negociat de către un număr redus de ţări, în coordonare cu anumite segmente ale industriei, este controversat atât din punct de vedere al procesului de elaborare, cât şi în ceea ce priveşte conţinutul său.

Astfel, acordul va avea implicaţii majore pentru libertatea de exprimare, accesul la cultură şi viaţa privată, va afecta comerţului internaţional şi va reprezenta un obstacol în calea inovării. Practic, ACTA va pune interesele deţinătorilor de drepturi de proprietate intelectuală deasupra libertăţilor permise acum de Internet.

ACTA îi va forţa pe furnizorii de Internet să desfăşoare activităţi de supraveghere la nivelul reţelelor proprii şi să pună la dispoziţia deţinătorilor drepturilor de proprietate intelectuală datele personale ale presupuşilor făptuitori. Adică, printre altele, procurarea “free” de mp3 sau filme de pe Internet va deveni infracţiune, iar furnizorul de Internet va fi obligat să deconspire identitatea “făptaşului” în faţa instanţelor ACTA.

Ca să intre în vigoare în UE, ACTA trebuie să primească acordul Parlamentului European în luna iunie a acestui an.

Tags: ,

About Adrian Sălăgean