Candidaţii se aşează anevoie în liste

Articolul a fost vizualizat de 895 ori

Listele partidelor pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie încep să prindă contur, dar jocurile de culise sunt încă în plin avânt. La PSD, preşedintele Liviu Dragnea a complicat puţin calculele cu reintroducerea în cărţi a deputaţilor demisionari, deşi e posibil să fie doar o diversiune electorală. La PNL, co-preşedintele Alina Gorghiu, dimpotrivă, încearcă să calmeze spiritele, asigurându-i pe liberali că fiecare îşi va găsi locul până la urmă

12
PSD Hunedoara are „bătute în cuie” locurile 2, 3, 4 şi 5 pe lista pentru Camera Deputaţilor. În plus, Laurenţiu Nistor are mari şanse să intre pe locul 1, după recentele declaraţii făcute de Liviu Dragnea la Ţebea. „Până la mijlocul săptămânii viitoare vom definitiva listele electorale. La Ţebea, domnul Dragnea a cerut să fim pe listă la deputaţi: eu, Intotero şi Marica, iar la Senat Resmeriţă. Pe mine mă onorează această solicitare a domnului preşedinte, dar vă spun sincer că m-am şi obişnuit şi îmi place la Consiliul Judeţean, chiar dacă a trecut o perioadă scurtă şi sunt probleme mult mai mari ca în Parlament. Este foarte greu să decid ce să fac”, a declarat Nistor.

Jocuri strategice la PSD

Lista PSD Hunedoara pentru Camera Deputaţilor va fi cu Natalia Intotero (locul 2), Ilie Toma (pe 3), Sorin Marica (locul 4) şi Radu Barb (locul 5). Foarte probabil Laurenţiu Nistor va candida, locul 1, la deputăţie şi va renunţa, ulterior, la post pentru a rămâne şef la judeţ. Această mişcare, extrem de abilă, ar putea să îi servească lui Radu Barb, secretarul executiv al organizaţiei judeţene şi unul dintre „copiii de suflet” ai preşedintelui Nistor. Aparent, locul ocupat de Barb este neeligibil, neinteresant, dar e posibil ca Radu Barb să salte pe locul trei, cu mari şanse de a prinde post de deputat. Candidaturile lui Laurenţiu Nistor şi Sorin Marica, doi foşti deputaţi care au demisionat din parlament pentru a ocupa o demnitate locală unde se simt mult mai confortabil, lasă loc unui astfel de scenariu. Laurenţiu Nistor are motive să joace cartea lui Barb prin învăluire, având în vedere că în PSD Hunedoara sunt mulţi pretendenţi care îmbătrânesc în aşteptarea unei demnităţi publice, în timp ce cariera lui Radu Barb evoluează în ritm ameţitor. La Senat, şeful PSD Hunedoara l-a desemnat deja pe Cristian Resmeriţă în capul listei cum a „poruncit” Dragnea, chiar dacă primarul Lupeniului nu e hotărât să candideze. Alte nume pentru Senat ar fi Gheorghe Ile şi Costel Avram. Neoficial, Avram spunea că n-are de gând să candideze nici să plece de la Apa Serv.

Lista e la votul filialei PNL Hunedoara

Şi la PNL Hunedoara listele încep să prindă consistenţă, deşi certă este doar prezenţa lui  Lucian Heiuş în fruntea listei şi a lui Marcel Goia – primarul oraşului Haţeg – locul trei la Camera Deputaţilor. În cercurile politice se discută intens despre locul unu la Senat care ar putea fi ocupat de Carmen Hărău sau Dorin Gligor. „Şi doamna Hărău şi domnul Gligor au toată aprecierea mea. Rămâne la votul filialei această decizie. Chiar dacă eu sunt supărată un pic pe ei (pe liberalii hunedoreni, n.red.) pentru că au pierdut şi Deva, şi Hunedoara, şi Consiliul Judeţean, rezultatul lor este peste medie motiv pentru care am încredere că vor da un vot în cunoştinţă de cauză şi noi vom valida această listă la Biroul Politic Naţional de la începutul lunii octombrie”, a spus Alina Gorghiu, co-preşedintele PNL la o conferinţă de presă ţinută la Deva.

Mici, dar nehotărâţi

La celelalte partide este mai puţină agitaţie pentru că şi miza este mai mică. Partidul Mişcarea Populară va merge, probabil, cu senatorul Haralambie Vochiţoiu la Camera Deputaţilor unde se presupune că sunt şanse mai mari ca PMP să prindă un post. Pentru Senat, partidul lui Băsescu ar putea să iasă cu fostul boxer Mihai Leu în fruntea listei. La ALDE Hunedoara se aşteaptă o decizie a preşedintelui Mircea Ioan Moloţ.

 

Tags: ,

About Marcel Bot