Liberalii vor să înfiinţeze instanţele fiscale

Articolul a fost vizualizat de 968 ori

A ANUNŢAT ALINA GORGHIU LA DEVA

„Nu e normal ca un judecător care nu are niciun fel de pregătire în domeniul fiscal să trateze, să judece litigii cu sume foarte mari”, a declarat Alina Gorghiu, co-preşedinte PNL. Libe­ralii susţin că trebuie să dispară „planul de amenzi” din repertoriul inspectorului fiscal şi să se diminueze birurile pe muncă

MAIN gorghiu
Declaraţiile au fost făcute sâmbătă, 9 septembrie 2016, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL Deva de Alina Gorghiu, co-preşedintele partidului. „PNL lucrează la ultimele ajustări ale Programului de guvernare. Este pe ultima sută de metri finalizarea acestui proiect, însă una din ideile principale pe care PNL va merge în discuţia despre fiscalitate este aceea care priveşte creşterea atractivităţii economiei româneşti, potenţialul de dezvoltare al antreprenorului român şi, mai ales, scăderea fiscalităţii de muncă, astfel încât dezvoltarea economică să se simtă în buzunarele românilor”, a declarat Alina Gorghiu.

Înfiinţarea instanţelor fiscale

Liberalii cred că este esenţial pentru economia românească să se înfiinţeze instanţe fiscale cum sunt în Statele Unite ale Americii şi în multe alte state occidentale. „În România la acest moment avem nevoie ca de aer de instanţe specializate în domeniul fiscal astfel încât instanţele normale să fie degrevate de speţele de fiscal. Nu e normal ca un judecător care nu are niciun fel de pregătire în domeniul fiscal să trateze, să judece litigii cu sume foarte mari. Decizia sa, întotdeauna, va sta sub semnul întrebării. Cum poate cineva fără expertiză în domeniul fiscalităţii să judece aceste procese cu mare impact financiar asupra societăţii – nu ştiu”, a spus co-preşedintele PNL.

Planul de amenzi, toxic pentru toată lumea

Un alt punct „fierbinte” în domeniul fiscalităţii – în opinia liberalilor – este cel legat de „planul de amenzi” pe care îl au lucrătorii Fiscului. „Politica de plan a celor de la ANAF trebuie să dispară. Este o măsură necesară, inclusiv, pentru protejarea funcţionarilor publici. Aceşti funcţionari, în goana realizării acelui plan pe care, din păcate, îl impune instituţia, împing li­mitele controalelor peste lege. Cred că e nevoie să discutăm, în această pre-campanie electorală, cât se poate de apăsat despre atitudinea curentă a autorităţilor fiscale din România. Vorbim de mici întreprinzători care sunt controlaţi de foarte multe ori pe an, cărora li se impun la plată sume de cele mai multe ori care depăşesc capacitatea lor de plată şi care nu duc la efecte scontate în domeniul colectării.
De asemenea sunt semnalate foarte multe situaţii în care contribuabilii fac plângere penală împotriva funcţionarului public din ANAF. Nu mi se pare deloc de încurajat un asemenea lucru, însă trebuie să ştiţi că numărul plângerilor penale a crescut anual îngrijorător şi vorbim de una din patru cauze în care instanţele dau dreptate contribuabilului”, a precizat Gorghiu.
Pomenile electorale. Întâlnire cu Dacian Cioloş

La toată brambureala fiscală se mai adaugă şi populismul electoral care dă peste cap toată predictibilitatea economică în anii electorali, susţin liberalii. „Din nefericire, în preajma unor alegeri parlamentare sau, în ge­neral, în preajma unor alegeri, avem parte de tot felul de proiecte populiste. Oamenii aceştia care vin cu genul acesta de propuneri: scutirea de taxe şi impozite, mărirea salariilor, triplarea pensiilor… toate aceste proiecte nu fac decât să arate că suntem o ţară care are o majoritate parlamentară care din punctul meu de vedere dispreţuieşte contribuabilii în România. Vă dau exemplul din toamna anului 2008: toţi profesorii din România au fost minţiţi de un Parlament în unanimitate că li se măresc cu 50 la sută salariile. Nici în ziua de astăzi, la opt ani distanţă, acea lege nu a fost aplicată. A răspuns cineva pentru faptul că nu s-a aplicat? Nu.”, a declarat co-preşedintele PNL Alina Gorghiu. „În foarte scurt timp prim-ministrul va veni în Parlament să discutăm despre starea economiei. Atunci, tema pe care PNL vrea să o ridice în discuţie este exact seria de proiecte populiste care presupun măriri de salarii, de pensii, scutiri de impozite, pentru a vedea în ce măsură economia României permite, în ce cuantum permite”, a mai spus Gorghiu.

Liberalii pensionează „Cornul şi laptele”

Liderii PNL anunţă că au reuşit să impună câteva măsuri în sistemul de educaţie cu începere din acest an şcolar. Este vorba despre transportul elevilor navetişti care va fi acoperit integral de la bugetul de stat (Guvernul Ponta a plafonat aceste deconturi în guvernarea PSD). Apoi, manualele de clasa a XI-a şi a XII-a sunt gratuite şi se dau, iar proiectul „Masă la şcoală” va fi implementat în anul 2016-2017 ca proiect pilot în 50 de şcoli din România. „Vorbim de 30.000 de elevi care vor beneficia de o masă caldă la şcoală, iar din semestrul al doilea elevii din acele şcoli vor beneficia de implementarea proiectului „Şcoală după şcoală”, de asemenea, un proiect susţinut de Partidul Naţional Liberal. Programul „Cornul şi laptele” de foarte multă vreme trebuia să fie scos la pensie, eliminat de Executiv pentru că era un program care înseamnă risipă de la bugetul public, un program care nu-şi mai producea de foarte multă vreme efectele pe care legiuitorul şi le dorea. În acest moment, acest proiect „Masă la şcoală” cred că va face diferenţa inclusiv în cifre în ceea ce priveşte abandonul şcolar.”, spune Gorghiu.

About Marcel Bot