Capitalizarea băncilor străine în România, sau ceea ce specialiştii numesc expunerea acestora pe piaţa locală, s-a diminuat în primele 9 luni ale anului trecut cu 1,3 miliarde dolari, până la 103,7 miliarde de dolari.
Îngrijorător este însă că, spre finalul anului, băncile străine din România şi-au accelerat ritmul de repatriere a capitalului către instituţiile-mamă. Momentul critic a fost înregistrat pe parcursul celui de-al treilea trimestru, când retragerile au totalizat nu mai puţin de 11 miliarde de dolari.
Cine îşi retrage banii?
Aproape jumătate din suma retrasă reprezintă scăderea expunerilor instituţiilor de credit din Austria, cu 5,2 miliarde de dolari. În aceeaşi perioadă, Grecia şi-a retras linii de finanţare în valoare de 2,3 miliarde de dolari, iar Franţa, în valoare de 2,4 miliarde dolari.
Care este riscul?
Riscul este reprezentat de apariţia unei diminuări drastice a creditării, cu efecte devastatoare asupra economiei. Fenomenul va produce panică şi pe piaţa consumatorilor persoane fizice. Există deja precedentul leton, ţară în care bancomatele a două bănci suedeze au fost golite într-un singur week-end de teamă că ele s-ar pregăti să părăsească Letonia. Anul trecut, pe piaţa bancară românească, activau 26 de instituţii de credit cu capital majoritar străin şi 9 sucursale ale unor bănci străine.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.