Calitãţile curative ale spanacului se cunoşteau încã din cele mai vechi timpuri, el fiind numit şi “mãtura intestinului”, deoarece reprezintã cel mai bun mijloc natural pentru curãţirea şi regenerarea sistemului digestiv.
Principalii constituenţi ai spanacului sunt:
sãruri minerale din belşug (sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier), vitamine (A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic), clorofilã, aminoacizi (argininã, lizinã), lipide, protide, glucide, mucilagii.
Referitor la fier, conţinutul lui este mijlociu (2- 5 mg la 100 g) şi nu deosebit de mare, aşa cum se credea în trecut, existând alte legume mult mai bogate în fier şi cu influenţã mai puternicã în anemii. Spanacul este totuşi valoros prin celelalte componente ale sale. Spanacul este bogat în substanţe nutritive, oferind aproape jumãtate din necesarul zilnic de vitamina A, doar prin consumul unei ceşti.
O salatã de spanac oferã oricãrei persoane o cantitate importanta de vitamine şi minerale. O porţie conţine 158 calorii şi 0.5 grãsimi saturate, fãrã colesterol. Salata oferã, în plus, patru grame de fibre şi patru grame de proteine.
În plus, o porţie de spanac asigurã 14 la sutã din necesarul zilnic de vitamina C, important pentru o stare optimã de sãnãtate. Prin consumul de spanac, o persoanã poate acumula fier, calciu, acid folic, vitamina K şi fibre.
Principalele proprietãţi ale spanacului
– este un întãritor al sistemului imunitar;
– nutritiv şi tonifiant;
– combate scorbutul (datorat lipsei de vitamina C);
– remineralizant de mare valoare;
– curãţitor al tubului digestiv (retrãgând toxinele din masa umorilor şi favorizând eliminarea lor);
– tonificã miocardul şi stimuleazã activitatea inimii;
– creşte cantitatea de urinã eliminatã;
– stimuleazã secreţiile gastrice, pancreatice şi biliare;
– stimuleazã creşterea;
– provoacã eliminarea viermilor intestinali;
– previne infecţia gingiilor (pioreea).
În continuare, voi enumera beneficiile spanacului şi de ce el trebuie consumat cât mai des posibil:
– pentru dietã – o canã de spanac conţine aproximativ 20% din doza zilnicã recomandatã de fibre care ajutã la digestie, previn constipaţia, echilibreazã zahãrul din sânge şi oferã o senzaţie de saţietate.
– procesele neoplazice sau mai exact flavonoidele sunt prezente din abundenţã în spanac. S-a dovedit cã acestea încetinesc diviziunea celularã în cazul cancerului de stomac şi de piele. Mai mult, spanacul oferã o protecţie importantã împotriva apariţiei cancerului de prostatã
– efect antiinflamator – neoxantina şi violaxantina sunt douã epoxi xantofile prezente în cantitãţi mari în compoziţia spanacului, ce au rol antiinflamator.
– antioxidanţi – vitamina C, vitamina E, betacarotenul, manganul, zincul, seleniul sunt prezente în spanac. Toate acestea luptã împotriva apariţiei osteoporozei, aterosclerozei şi hipertensiunii arteriale.
– tensiunea arterialã – peptidele din spanac inhibã enzima de conversie a angiotensinei, reglând tensiunea arterialã.
– vederea – luteina şi zeaxantina sunt antioxdidanţi prezenţi în spanac, care au rolul de a proteja ochii de apariţia cataractei, dar şi de degenerescenţa macularã legatã de vârstã.
– imunitate – o canã de spanac conţine peste 337 unitãţi din doza zilnicã de vitamina A, care nu doar protejeazã, ci şi întãreşte anumite puncte de intrare în corpul uman, cum ar fi membranele mucoase, tractul respirator, sistemul urinar şi intestinal.
– piele – spanacul conţine cantitãţi mari de vitamina A, care ajutã la pãstrarea sãnãtãţii pielii, la menţinerea umiditãţii
acesteia, luptând împotriva psoriazisului, keratinizãrii, acneei şi chiar a ridurilor.
– oase – o canã de spanac fiert oferã organismului peste 100% din doza zilnicã recomandatã de vitamina K, ce poate preveni activarea excesivã a osteoclastelor, dar care susţine sinteza osteocalcinei, proteina esenţialã pentru menţinerea şi creşterea densitãţii oaselor umane.
– calcifiere – vitamina K este o componentã esenţialã a procesului numit carboxilare, ce produce matricea de proteine gla, ce previne formarea de calciu în ţesuturi. O canã cu spanac luptã împotriva declanşãrii aterosclerozei, bolilor cardiovasculare şi accidentelor vasculare cerebrale.
– funcţia creierului şi a sistemului nervos – abundenţa de vitamina K din spanac contribuie foarte mult la formarea unui sistem nervos sãnãtos şi a funcţiei cerebrale prin furnizarea unei cantitãţi esenţiale a unui tip de grãsime esenţialã pentru procesul producţiei tecii de mielinã care se aflã în jurul nervilor.
Datoritã tuturor acestor proprietãţi, este recomandat nu numai pentru fortifierea organismului şi pentru curãţirea lui, dar şi în convalescenţã, anemie, astenie fizicã şi nervoasã, senescenţã, afecţiuni cardiace, hipertensiune arterialã, vâscozitate sangvinã crescutã, afecţiuni renale, atonia vezicii urinare, cistitã, diabet, gutã, insuficienţã renalã, rahitism, obezitate, prostatitã.
Extern, este recomandat în acnee, abces, psoriasis, arsuri, pecingini, plãgi atone.
În concluzie, consumaţi cât mai des posibil spanac, fie fiert, fie în salatã, cu atât mai mult cu cât în acest anotimp este din belşug.
Beneficiile consumului de spanac
Posted in: sănătate
Articolul a fost vizualizat de 1,306 ori
– 22 September, 2016
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.