Beneficiile consumului de spanac

Articolul a fost vizualizat de 1,306 ori

5-moduri-prin-care-poti-sa-consumi-mai-mult-spanac_size1Calitãţile curative ale spanacului se cunoşteau încã din cele mai vechi ­timpuri, el fiind numit şi “mãtura intestinului”, deoarece reprezintã cel mai bun mijloc natural pentru curãţirea şi regenerarea ­sistemului digestiv.
Principalii constituenţi ai spanacului sunt:
sãruri ­minerale din belşug (sodiu, potasiu, calciu, fosfor, ­magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier), ­vitamine (A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic), clorofilã, aminoacizi (argininã, lizinã), lipide, protide, glucide, mucilagii.
Referitor la fier, conţinutul lui este mijlociu (2- 5 mg la 100 g) şi nu deosebit de mare, aşa cum se credea în trecut, exis­tând alte legume mult mai bogate în fier şi cu ­influenţã mai puternicã în anemii. Spanacul este totuşi valoros prin celelalte ­componente ale sale. Spanacul este bogat în ­substanţe nutritive, oferind aproape jumãtate din necesarul zilnic de vitamina A, doar prin ­consumul unei ceşti.
O salatã de spanac oferã oricãrei persoane o cantitate importanta de vitamine şi mine­rale. O porţie conţine 158 calorii şi 0.5 grãsimi ­saturate, fãrã colesterol. Salata oferã, în plus, patru grame de fibre şi patru grame de ­proteine.
În plus, o porţie de spanac asigurã 14 la sutã din ­necesarul zilnic de vitamina C, ­important pentru o stare optimã de sãnãtate. Prin consumul de spanac, o ­persoanã poate acumula fier, calciu, acid folic, ­vitamina K şi fibre.
Principalele ­proprietãţi ale spanacului
– este un întãritor al ­sistemului imunitar;
– nutritiv şi tonifiant;
– combate scorbutul (datorat lipsei de vitamina C);
– remineralizant de mare valoa­re;
– curãţitor al tubului digestiv (retrãgând toxinele din masa umorilor şi favorizând elimi­narea lor);
– tonificã miocardul şi ­stimuleazã activitatea inimii;
– creşte cantitatea de urinã eliminatã;
– stimuleazã secreţiile ­gastrice, pancreatice şi ­biliare;
– stimuleazã creşterea;
– provoacã eliminarea ­viermilor intestinali;
– previne infecţia gingiilor (piore­ea).
În continuare, voi enumera beneficiile spanacului şi de ce el trebuie consumat cât mai des posibil:
– pentru dietã – o canã de spanac conţine aproximativ 20% din doza zilnicã recomandatã de fibre care ajutã la digestie, previn constipaţia, echilibreazã zahãrul din sânge şi oferã o senzaţie de saţietate.
– procesele neoplazice sau mai exact flavonoidele sunt prezente din abundenţã în spanac. S-a dovedit cã acestea încetinesc diviziunea ­celularã în cazul cancerului de sto­mac şi de piele. Mai mult, spanacul oferã o protecţie importantã împotriva apariţiei ­cancerului de prostatã
– efect antiinflamator – neoxantina şi violaxantina sunt douã epoxi xantofile prezente în cantitãţi mari în compoziţia spana­cului, ce au rol antiinflama­tor.
– antioxidanţi – vitamina C, vitamina E, betacarotenul, manganul, zincul, seleniul sunt prezente în spanac. Toate acestea luptã împotriva apariţiei osteoporozei, aterosclerozei şi hipertensiunii arteriale.
– tensiunea arterialã – ­peptidele din spanac inhibã enzima de ­conversie a angiotensinei, reglând tensiunea ­arterialã.
– vederea – luteina şi ­zeaxantina sunt ­antioxdidanţi prezenţi în spanac, care au rolul de a proteja ochii de apariţia cataractei, dar şi de degenerescenţa macularã legatã de vârstã.
– imunitate – o canã de spanac conţine peste 337 unitãţi din doza ­zilnicã de vitamina A, care nu doar protejeazã, ci şi întãreşte anumite puncte de intrare în corpul uman, cum ar fi membranele mucoase, tractul respirator, sistemul urinar şi intestinal.
– piele – spanacul conţine cantitãţi mari de vitamina A, care ajutã la pãstrarea sãnãtãţii pielii, la menţinerea umiditãţii
acesteia, luptând ­împotriva psoriazisului, keratinizãrii, acneei şi chiar a ridurilor.
– oase – o canã de spanac fiert oferã organismului peste 100% din doza ­zilnicã recomandatã de vitamina K, ce poate ­preveni activarea excesivã a osteoclastelor, dar care susţine sinteza osteocalcinei, proteina esenţialã pentru menţinerea şi creşterea densitãţii oaselor umane.
– calcifiere – vitamina K este o componentã esenţialã a procesului numit ­carboxilare, ce produce matricea de proteine gla, ce previne formarea de calciu în ţesuturi. O canã cu spanac luptã împotriva declanşãrii aterosclerozei, bolilor cardiovasculare şi accidentelor vasculare cerebrale.
– funcţia creierului şi a ­sistemului nervos – ­abundenţa de vitamina K din spanac contribuie foarte mult la formarea unui sistem nervos ­sãnãtos şi a funcţiei ­cerebrale prin furni­za­rea unei cantitãţi esen­ţiale a unui tip de grãsime esen­ţialã pentru procesul producţiei tecii de mielinã care se aflã în jurul nervilor.
Datoritã tuturor acestor ­proprietãţi, este recomandat nu numai pentru fortifierea orga­nis­mului şi pentru curãţirea lui, dar şi în ­convalescenţã, anemie, astenie fizicã şi nervoasã, senescenţã, afecţiuni ­cardiace, hipertensiune ­arterialã, vâs­cozi­tate ­sangvinã crescutã, afecţiuni renale, atonia vezicii urinare, cistitã, diabet, gutã, ­insuficienţã renalã, rahitism, obezitate, prostatitã.
Extern, este recomandat în acnee, abces, psoriasis, arsuri, pecingini, plãgi atone.
În concluzie, consumaţi cât mai des posibil spanac, fie fiert, fie în salatã, cu atât mai mult cu cât în acest anotimp este din belşug.

About Dr. Bianca Fărcaş