Săptămâna în presa locală

Articolul a fost vizualizat de 677 ori

Proiectul pentru Castelul Corvinilor – o a doua încercare

Ciprian Iancu, Glasul Hunedoarei

Primăria Hunedoarei intenţionează să redepună spre evaluare la ADR Vest proiectul pentru care cere 5 milioane de euro în scopul restaurării mai multor porţiuni importante ale Castelului Corvinilor. Luna trecută proiectul a fost declarat „respins” de ADR Vest, multe dintre motive fiind de-a dreptul aberante.

Ministerul Dezvoltării ar intenţiona să schimbe parţial regulile pentru proiectele depuse pe Programul Operaţional Regional 2014 – 2020.
Una dintre regulile iniţiale importante spunea că un proiect odată respins nu mai poate fi redepus.
Aceasta ar urma să fie prima schimbată.
De asemenea, vor fi schimbate şi o serie de alte prevederi ale ghidurilor de finanţare.
Conform surselor noastre, modificările vor fi făcute publice după data de 22 septembrie. Deciziile vin ca urmare a respingerii mai multor proiecte importante (cum este şi cel care vizează Castelul Corvinilor) pe motive care ţineau efectiv de felul în care au fost întocmite nişte hârtii şi mai puţin (spre deloc) de fondul problemei care se doreşte a fi rezolvată prin intermediul acestor iniţiative.

Obiectiv important
Respingerea iniţială a proiectului privind Castelul Corvinilor din motive „de formă, nicidecum de fond”, după cum afirmă specia­lişti în domeniu, a creat un mic scandal naţional.
La un moment dat, chiar şi oficiali din Ministerul Fondurilor Europene admiteau existenţa „unui cerc vicios” privind procedurile şi rigiditatea acestora, comparativ cu precedenta sesiune financiară europeană.
„Nu se poate să primeşti un proiect, să nu ceri beneficiarului, sau celui care a depus documentaţia, clarificări, acolo unde consideri că e nevoie şi doar să declari respins acel proiect, fără a încerca, de fapt, să-l ajuţi pe beneficiar să se conformeze”, declara, săptămâna trecută, preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor, referindu-se la felul în care a procedat ADR Vest.
Primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu, aşteaptă, la rându-i, precizări de la Bucureşti în ce priveşte schimbarea unor reguli din cadrul procedurii: „În funcţie de ce apare oficial vom decide dacă mergem pe varianta reevaluării, sau refacem documentaţia, elimânând toate neconformităţile imputate iniţial şi redepunem proiectul spre a fi reevaluat, bineînţeles, dacă va deveni posibilă redepunerea.
Este un proiect prea important pentru oraşul Hunedoara şi pentru întregul judeţ ca să renunţăm la el cu una cu două”.

Motive de respingere
În adresa prin care justifică respingerea iniţială a proiectului pentru Castelul Corvinilor, ADR Vest invocă o serie de nereguli în acte, inclusiv neconcordanţe topografice, dar menţionează şi lipsa literei „m” din codul de monument al edificiului (cod scris corect în alte pagini ale documentaţiei), precum şi faptul că în lista oficială a monumentelor, întocmită de Ministerul Culturii cu decenii în urmă şi neactualizată corespunzător, apare o stradă, iar în adresa actuală este menţionat un alt nume de stradă.
Conform surselor noastre, dacă ar fi fost evaluat „pe fond”, fără a se fi ţinut seama de neconcordanţele din hârtii (neajunsuri ce s-ar fi putut rezolva cu bunăvoinţă din partea ADR Vest), proiectul pentru Castelul Corvinilor ar fi obţinut 82 de puncte din 100 posibile. Nu poate atinge limita maximă pentru că, de exemplu, nu este monument UNESCO şi (incorect lucru prevăzut în grila de evaluare a proiectelor) accesul spre Castelul Corvinilor nu se face pe un drum naţional (deşi DJ 687 Sântuhalm – Hunedoara – Călan a fost drum naţional până în urmă cu vreo 15 ani, este circulat zilnic de 10.000 de vehicule, are două benzi pe sens pe jumătate din lungimea sa, iar cealaltă jumătate, între Hunedoara şi Călan, urmează să fie modernizată).

î Maghiarii vin să construiască termocentrală la Deva

Natalia Bumbac, Mesagerul Hunedorean

Autorităţile locale ale Devei caută soluţii pentru ca locuitorii municipiului, branşaţi la sistemul de termoficare şi apă caldă al Termocentralei Mintia, să nu rămână fără aceste utilităţi, în cazul în care unitatea energetică se va închide.
Una dintre variantele găsite de autorităţi este construirea unei minicentrale de 5 MW, care ar duce şi la o scădere a costurilor pentru deveni.
„Joi şi vineri va fi prezent la Deva consilierul preşedintelui Ungariei pe probleme de energie şi mediu, Morvai Ferenc. Acesta este şi reprezentantul companiei maghiare MKM, care proiectează şi produce termocentrale, de diverse capacităţi, ce funcţionează concomitent cu mai multe surse de energie, deşeuri, gaze, păcură sau peleţi. O astfel de termocentrală ar duce la costuri mult mai mici pentru cetăţeni. La invitaţia noastră, Morvai Ferenc vine să vadă la faţa locului situaţia de la Termocentrala Mintia şi să discu­te cu autorităţile de mediu despre construirea unei termocentrale care să asigure necesarul de apă caldă cetăţenilor municipiului. Deşi nimeni nu anunţă oficial, din luna mai, Termocentrala Mintia nu va mai furniza apă caldă. De aceea, trebuie să ne pregătim din timp”, a declarat Răzvan Mareş, viceprimar al municipiului Deva.

A început marea demolare la Straja
Diana Mitrache, Servus Hunedoara

Prima construcţie ce a fost amplasată ilegal pe domeniul public din Straja a fost parţial demolată şi urmează ca toate cele care nu respectă suprafaţa din contract să aibă aceeaşi soartă.
Buldozerele sunt aşteptate în câteva zile, iar de aici nu va lipsi nici gardul de la vila fostului viceprimar al municipiului Lupeni, Cornel Lungan, cel care a cam încurcat lucrurile în staţiune, ani buni, cât a fost la cârma oraşului. Viceprimarul actual ne-a şi arătat prima construcţie ce a fost demolată, pentru că o parte din terasă era chiar până în drumul de acces în staţiune în locul cel mai aglo­merat pe timpul sezonului. „De săptămâna viitoare vom începe etapele de demolare pentru cei ce au construcţii ilegale. I-am avertizat personal şi mă voi ocupa personal de acest lucru. Sunt cel puţin 180 de cabane care depăşesc suprafeţele de construcţie, ca metraj, faţă de ceea ce au declarat la biroul de taxe şi impozite”, a spus Iacob Mesaroş, viceprimar al municipiului Lupeni.
În Straja, zeci de constucţii „sufocă” staţiunea şi unele s-au extins până pe domeniul public, aşa cum este cazul celei ce se numeşte „White House” şi care deja are zidul pridvorului demolat de buldozerele administraţiei locale. Toate parcelele care au fost ocupate ilegal cu construcţii vor fi aduse, de săptămâna viitoare, la nivelul de spaţiu verde, după ce fiecare proprietar a primit de la primărie avertismente în scris.

Sfidare. Zilele oraşului Petrila, transformate în chermeză de partid. „Florine, mai poţi? N-ai încotro…”
Cătălin Docea, Ziarul Văii Jiului

După ce au plătit 60.000 de lei unei societăţi din Bucureşti, înfiinţată în 2015 şi neplătitoare de TVA (deci cu o cifră de afaceri nesemnificativă pentru lumea showbizului, sub 220.000 de lei), pentru Delia, Aida Busuioc împreună cu formaţia şi Ovidiu Pâs, Nicu Novac si Geo Popa, edilii petrileni s-au retras la un protocol stropit cu ţuică (sau pălincă) şi asezonat cu cărnoase, caşcaval, legume şi cartofi pai.
Departe de ochii petrilenilor, disperaţi după ce traficul a fost para­lizat în întreg oraşul pe fondul alegerii neinspirate a locului de derulare a manifestărilor, aleşii şi artiştii au înfulecat şi au tras la măsea. Cineva se ocupa de turnat în pahare. “Florine, mai poţi? N-ai incotro…”, se aude pe o înregistrare postată, ca o deplină sfidare la adresa sărăciei cu care se confruntă o parte semnificativă a cetăţenilor din localitate, pe reţeaua de socializare Facebook.
Cu cămăşile aproape plesnind pe ei de la atâta prosperitate, primarul Vasilică şi preşedintele Ghiţă, şeful unui IFN din localitate, i-au introdus la masa vedetelor, pentru a prezenta onorul, pe preşedintele PSD Hunedoara, Laurenţiu Nistor, şi Natalia Intotero, aleasa listelor lui. Cum Delia avea pe ea o geacă, mai mult de frig decât la modă, e lesne de dedus că e pardonabilă înfăţişarea preşedintelui de judeţ, care a pupat mâna fetei, la fel ca şi pesedistul Bobar, camuflat fiind în cămaşă, haină de costum şi… adidaşi. Nici madam deputat nu era prea inspirat înţolită. Însă lumea e rea, invidioasă pe frumuseţea şi cunoştinţele sale de istorie şi diplomaţie…
Dl. preşedinte de judeţ venise la Petrila, în grabă mare, de la o tăiere de panglică la care a participat cu acelaşi neinspirat look. Ai zice că designerul vestimentar personal al preşedintelui CJ ori a fost concediat, ori e profund nemulţumit de salariu.

Practic, pesedişti din toate colţurile judeţului au poposit la Petrila să o vadă, cu propriii ochi, pe Delia. Şi să îi pupe mâna. Într-un oraş cu multe probleme, în special sociale, artista a reuşit performanţa să câştige onorabila sumă de 1.155,6 lei / minut. Fata i-a întrecut clar pe toţi social-democraţii din judeţ. Care, deşi fac mari eforturi, n-au ajuns la un asemenea onorariu, de 19,26 lei, fie ei şi impo­zabili, pe secundă.

Specific zilelor noastre ca, de zilele oraşului, cei aflaţi la putere să transforme evenimentul plătit din bani publici într-un prilej de pelerinaj politic. Dar, în aceste vremuri, să te mai şi dai live pe Facebook în timp ce îi pupi mâna artistei de peste juma’ de miliard, printre cârnaţi şi pălincă (sau ţuică), e cel puţin sfidare la adresa celor ce îngroaşă rândurile la cantina de ajutor social, în timp ce ai lor copii au drept cea mai bună masă a zilei laptele şi cornul din fonduri guvernamentale.
Mai pe şleau, dacă tot înfuleci cârnaţul la un eveniment din bani publici, dacă tot plimbi tot partidul să pupe mâna artistei de 1.155,6 lei /minut, măcar nu te mai lăuda pe Facebook. Nu se face!

About Administrator