Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,051 ori

FINANŢARE.    Ministerul Fondurilor Europene a deschis aplicaţia electronică MySMIS aferentă apelului de proiecte “România Start-Up Plus”, cu o alocare financiară de 105 milioane euro (40.000 de euro per proiect). Data limită de depunere a cererilor de finanţare este 30 octombrie 2016, ora 16.00. În cadrul acestui apel pot primi finanţare autorităţi publice locale, camere de comerţ, furnizori de servicii de formare profesională continuă (FPC), universităţi şi ONG-uri cu activitate relevantă în domeniu, singure sau în partene­riat. Practic, prin aceste instituţii specializate în dezvoltare de business, sau formare profesională, instituţii care sunt eligibile să acceseze fondurile pe acest proiect, se apreciază că vor avea de câştigat beneficiarii finali, salariaţii, şomerii, persoanele inactive care vor beneficia de training şi sprijin pentru demararea unor noi afaceri. Accesarea MySMIS se poate face la adresa: https://2014.mysmis.ro/frontOffice/faces/pages/autentificare/login.xhtml.
ATAC LA PIAŢA CONCURENŢIALĂ.   Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 28,12 milioane lei (aproximativ 6,32 milioane euro), un număr de 41 de companii active pe piaţa distribuţiei de uşi şi pe piaţa distribuţiei centralelor termice şi boilerelor, pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale, potrivit unui comunicat al instituţiei. Sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiilor având ca obiect înţelegerile prin care au fost fixate preţurile pentru produsele Porta KMI România (uşi) şi Ariston Thermo Romania SRL (centrale termice).
ECONOMIA PE PLUS.     Creşterea economică din acest an este una sustenabilă, în primul semestru al anului 2016 ea fiind de 5,2%, a declarat luni premierul Dacian Cioloş, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.
INVESTIŢII.    Volumul total al investiţiilor din România a crescut cu 7% în primul semestru al anului, faţă de 2015, iar statul a investit 12,8 miliarde de lei până acum în special în ceea ce priveşte infrastructura, procent care reprezintă 1,7% din Produsul Intern Brut.

About Administrator