Zece recorduri bizare pe care nu i le va lua nimeni Hunedoarei

Articolul a fost vizualizat de 1,078 ori

De-a lungul timpului, judeţul Hunedoara a stârnit fascinaţia străinilor prin numeroase ciudăţenii. Localnicii se pot mândri cu un castel care îi atrage pe străinii care caută fantome, cu cea mai mare concentare de comori de aur din vremea dacilor sau cu faptul că aici au exis­tat două capitale antice. Judeţul deţine însă şi alte recorduri neobişnuite.

almas
Hunedoara ar putea intra uşor într-o carte a recordurilor bizare. Iată zece dintre cele mai ciudate lucruri remarcate în judeţul nostru.

1. Cel mai mare castel medieval despre care se crede că e bântuit
Castelul Corvinilor se numără printre cele mai impunătoare monumente medievale din Europa. Îi impresionează pe turişti prin arhitectura sa, dar şi prin legendele sale întunecate, iar mulţi dintre străinii care îi trec pragul cred că ar fi bântuit. „Unii spun că Hunedoara este castelul cel mai înfricoşător din Europa. Nu doar acum, ci şi în trecut, înainte ca legendarul Vlad Ţepeş să se fi născut. Cele mai multe castele din zonă au fost distruse, nu şi Castelul Corvinilor, deşi invadatorii s-au apropiat de el. Mai înalt decât un bloc cu 13 etaje, Castelul nu este doar o construcţie intimidantă, ci, de asemenea, un loc unde s-au petrecut evenimente foarte îngrijorătoare”, relatează autorii americani ai topului bizarbin.com, dedicat locurilor din lume unde le este recomandat turiştilor să nu îi prindă noaptea.filename_0=1-castelul corvinilor targul european al castelelor 1   mai (;filename_1=14)

2. Cea mai mare cantitate de carne, oferită pentru un fotbalist
Ion Radu (47 de ani), un jucător de fotbal din Vulcan, deţine recordul la cele mai multe kilograme de carne pe care un club sportiv le-a oferit pentru a-l transfera. Cantitatea pentru care a fost tranzacţionat hunedorea­nul în anul 1998 a devenit subiectul a numeroase articole în presa occidentală. „Eram la Jiul şi atunci am ales să plec în liga a treia, la Alexandria. Jiul trebuia să ia pe mine 10 milioa­ne de lei, dar Alexandria le-a dat 1000 de kilograme de carne. Ştiu că Jiul avea nevoie de mâncare, pentru că regretatul Geor­ge Boboc mergea cu plasa de un leu la piaţă şi aducea carne. Nu pot spune că m-a deranjat tranzacţia făcută astfel, pentru că eu vroiam să plec”, afirma, anul trecut, Ion Radu.

3. Cel mai bizar mod de a re­compensa un cerşetor
Hunedoara a ajuns celebră în ziarele din Statele Unite ale Americii datorită unei întâmplări ciudate petrecute în anul 1929. „Acest oraş a ridicat o statuie unui cerşetor deoarece „pentru onoarea familiei” el a refuzat să îşi vândă votul când de acesta depindea menţinerea legislaţiei Ungariei sau adoptarea celei a naţionalităţii române”, scriau mai multe publicaţii din SUA, preluând o ştire furnizată de Asso­ciated Press (AP). Potrivit jurnaliştilor, hunedoreanul pe nume Nandraş, devenit cerşetor, deţinea încă titlul de „boier” şi îi fusese permis să voteze într-un referendum. Din păcate, statuia cerşetorului s-a pierdut în timp.1-ulpia traiana sarmizegetusa 2014 (61)

4. Cele mai multe comori dacice din aur găsite vreodată
Sarmizegetusa Regia a devenit în ultimele decenii locul celor mai valoroase descoperiri ar­heologice din România. Primele tezaure de aur valoroase au fost semnalate încă din secolul al XVI-lea. Începând din anii 1990, comori fabuloase au fost scoase la iveală de braconieri şi traficate pe piaţa neagră, iar în prezent peste 55 de kilograme de aur, în monede şi bijuterii antice, printre care 11 brăţări dacice, sunt căutate prin INTERPOL. Anchetatorii au recuperat în ultimii ani: 1.027 monede Koson din aur, 37 monede din aur de tip Lysimachos, 213 monede Koson din argint, 13 brăţări dacice regale de aur, două scuturi de paradă regale dacice din fier, decorate cu reprezentări de animale şi 12.000 monede de argint şi bronz.1-30 bratari dacice
5. Cele mai durabile fresce so­vietice dintr-o gară a UE
Clădirea gării din Hunedoara adăposteşte două fresce unice, zugrăvite în stilul realist-socialist. Vechi de peste şase decenii şi foarte degradate, tablourile imense atrag turişti în gara în care călătorii sunt număraţi pe degete. Unul dintre ele înfăţişează o scenă din vechile uzine ale oraşului, menită să aducă omagiu constructorilor şi oţelarilor din combinatul siderurgic. Cel de-al doilea tablou oferă detalii despre modul în care hunedorenii petreceau în acei ani la iarbă verde, pe dealurile oraşului, înconjuraţi de decorul din care fac parte primele cartiere de blocuri ale Hunedoarei şi furnalele din anii 1950.gara hunedoara

6. Judeţul cu două capitale antice dispărute
Hunedorenii se pot mândri cu cea mai mare aglomerare de capitale antice, dispărute însă de-a lungul secolelor. Sarmizegetusa Regia şi Ulpia Traiana Sarmizegetusa au fost în perioade diferite ale Antichităţii cele mai importante oraşe ale Daciei. Ruinele celor două foste capitale se află pe teritoriul Hunedoarei la circa 40 de kilometri depărtare una de cealaltă şi reprezintă două situri istorice importante. Sarmizegetusa Regia a devenit capitala Daciei în secolul I î.Hr., la sfârşitul domniei regelui Burebista. Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a fost întemeiată de împăratul Traian, din anul 106 şi a fost transformată în capitala noii provincii, cucerite de armatele romane.1-sarmizegetusa regia hunedoara iunie 2014 (33)

7. Cele mai ciudate obiceiuri de nuntă pentru amante
Conform unei tradiţii arhaice a momârlanilor, fetele care urmau să aducă pe lume copii din flori erau obligate la o cununie cu totul ieşită din comun. O scândură din gard, un plop, un brad sau o salcie serveau drept înlocuitor pentru viitorul soţ. „O fată din familie a născut un copil din flori. Tânăra a fost luată de către două femei în vârstă şi dusă cu forţa până la un brad din apropierea satului. Aici i s-a împletit părul în chică precum unei femei măritate, i s-a acoperit capul cu o cârpă, un batic de femeie măritată. Femeile i-au cântat apoi „Isaia-dănţuieşte”, înconjurând bradul de trei ori, ţinându-se de mâini, ca în final să o declare căsătorită cu bradul”, afirma Ileana Jurca, citată de etnologul Dumitru Gălăţan Jieţ.momarlani

8 Cele mai mari dezastre miniere
Judeţul Hunedoara a fost locul celor mai mari dezastre din industria minieră. Stau mărturie zecile de accidente din exploa­tările carbonifere ale Văii jiului, însă cea mai mare catastrofă din ultimul secol s-a petrecut la Certej, în 1971. În dimineaţa zilei de 30 octombrie 1971, iazul de steril al exploatării miniere de la Certej s-a prăbuşit peste un cartier muncitoresc, luând viaţa a 89 de oameni, majoritatea tineri şi copii, din familiile celor care lucrau în minele de aur. Peste 300.000 de metri cubi de steril au ras totul în calea lor, în numai un sfert de oră. Şase blocuri, un cămin de nefamilişti şi peste 20 de gospodării au fost acoperite şi distruse de valul de zgură toxică.1-dosarul certej (63)

9. Cel mai mare cimitir antic de copii
Necropola bizară, care ascunde încă numeroase mistere, a fost scoasă la iveală la începutul anilor 2000, în Grădina Castelului Corvinilor. Aici, cercetările efectuate de arheologi au dus la desco­perirea unui cimitir dacic, cu 30 de depuneri în care se aflau rămăşiţele a peste 50 de defuncţi, cei mai mulţi fiind copii, ale căror trupuri au fost transformate în cenuşă sau îngropate în pământ, alături de obiectele lor de preţ. Potrivit specialiştilor, mormintele datează de aproximativ 2.100 de ani.

10. Cele mai multe nuduri dintr-o biserică de lemn
Biserica de lemn din Almaş Sălişte a devenit cunoscută pentru tabloul Judecăţii de Apoi, în care un număr impresionant de personaje (bărbaţi, femei şi dia­voli) au fost pictate în ipostaze care dau fiori. Atât oamenii, cât şi fiinţele supranaturale au un lucru în comun: sunt goi, iar părţile intime le-au fost scoase în evidenţă de artistul popular. Picturile datează de circa două secole, dar în prezent au fost acoperite, astfel încât să nu mai poată fi văzute de enoriaşi.

About Daniel Guta