Devoratorul de cuvinte

Articolul a fost vizualizat de 747 ori

Ziarul Văii Jiului informează că: “Vizitele în aceste parcuri au consumat tot timpul alocat vizitei. Din cauza decalării apărute în program, vicepremierul Costin Borc a renunţat la deplasarea în Valea Jiului.” Preţioasă informaţie: „Vizitele au consumat timpul alocat vizitei”, bine că nu au consumat timpul alocat luării mesei sau somnului.
În Gazeta de Dimineaţă se află următorul titul: “UPDATE. Mandat de arestare pentru secretara din Hunedoara. Secretara unui liceu din municipiul Hunedoara, propusă spre arestare preventivă pentru falsificarea diplomelor de Bac”. Prima parte este exagerată şi greşit formulată – în toată Hunedoara nu poate exista o singură secretară, prin urmare mandatul de arestare nu a fost emis pentru „secretara din Hunedoara”, ci pentru „o secretară din Hunedoara”.

Şi în Ziarul Văii Jiului am găsit un titlu incorect: “La Petroşani, pentru început, / Circa 800 de plăcuţe vor fi montate pe blocurile” şi atât. Forma articulată a substantivului („blocurile”) „cerea” o continuare, pe care autorul titlului a uitat-o.

Site-ul ziarulexclusiv.ro informează că: „Evenimentul s-a bucurat, în acest an, de un fericit parteneriat între reprezentanţii comunităţii manghiare din municipiul Lupeni, respectiv Asociaţia Eben Haeser şi Consiliul local şi Primăria municipiului Lupeni.” Frumoasă iniţiativă, doar că asociaţia se numeşte Eben Haezer, nu Eben Haeser.
Nici pe site-ul Avantulliber.ro nu a fost nimerit numele corect al acestei asociaţii, făcându-se aceeaşi greşeală, deşi sub text se afla imaginea afişului de unde se putea copia denumirea corectă: „Concertul este organizat de Consiliul local şi Primăria municipiului Lupeni, în parteneriat cu Asociaţia Eben Haeser din Lupeni. Evenimentul va avea loc în data de 25 septembrie 2016, de la orele 17,00. Accesul în sala de spectacol la acest concert este posibil pe baza invitaţiilor care se vor distribui în data de 23 septembrie, la Palatul Cultural din Lupeni, între orele 10-13 şi, respectiv la sediul Asociaţiei Eben Haeser din Lupeni…”  Nici săptămâna aceasta virgulele nu au fost „domesti­cite”, astfel că, uneori, s-au aşezat unde au vrut ele, nu unde trebuia. În Gazeta de Dimineaţă virgula s-a aşezat, comod, între subiect şi predicat: „Potrivit datelor statistice existente la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara, numărul hunedorenilor care suferă de obezitate, hipertensiune arterială şi al bolnavilor de dia­bet zaharat tip II, este în creştere faţă de ultimii ani.”

. Hunedoaraplus.ro oferă următoarea ştire: „Un cetăţean bulgar şi-a făcut maşina praf, un Audi Q7, în zona Băniţa, după ce a fost lovit frontal de un sibian care conducea o autoutilitară,pe direcţia Haţeg- Petroşani. (…winking Sibianul era găbit tare. Într-o curbă strânsă a intrat pe sensul opus unde a lovit Q7 –le. L-a făcut praf în partea stânga-faţă.” Citind tot textul, aş spune că cetăţeanul bulgar nu „şi-a făcut” maşina praf (adică nu a distrus-o el), ci altcineva i-a lovit-o şi i-a distrus-o parţial. Dar limba română este complicată şi uneori întinde capcane…

Mesagerul Hunedorean informează că „În sprijinul profesorului de sport a venit şi colegul său, Paul Rusu, preşedintele Sindicatului Învăţământ Preuniversitar Hunedoara.” Cum sunt convins că Paul Rusu nu este singurul coleg al lui Gheorghe Iclozan, şeful catedrei de atletism şi fotbal a CNS „Cetate”, virgula nu are ce căuta înainte de numele acestuia. Corect era: „În sprijinul profesorului de sport a venit şi colegul său Paul Rusu, preşedintele Sindicatului Învăţământ Preuniversitar Hunedoara.”
. În Ziarul Văii Jiului citim: „Se spunea mai demult că definitoriu pentru o localitate este modul în care arată primăria, poşta şi gara. Vulcanul e municipiu şi, din clădirile instituţiilor menţionate, doar cea a primăriei corespunde, cât de cât, acestui criteriu.” Limba română are prepoziţii variate, exact pentru a le folosi – în acest caz, aş fi scris: „Vulcanul e municipiu şi, dintre clădirile institu­ţiilor menţionate, doar cea a primăriei corespunde, cât de cât, acestui criteriu.”, pentru că autorul se referă la întreaga clădire, nu la părţi „din clădire”.
În Mesagerul Hunedorean am găsit următorul titlu: „Cuplu de hoţi, care fura prin metoda atenţiei distrase, prins în Brad”; aştept definiţiile ştiinţifice şi articolele de specialitate despre „metoda atenţiei distrase”.

Ziarul Văii Jiului informează: „Restaurantele din staţiunile montane, de pe litoral sau balneare vor fi taxate cu până la 1.862 lei, dacă nu sunt mai mari de 30 mp, cu până la 4.508 lei pentru o suprafaţă de 71-90 mp, cu până la 8.918 lei pentru 201-240 mp şi cu până la 16.415 lei pentru 501-600 mp.” Am redat acest citat, pentru că am întâlnit ceva nou pentru mine (dar, probabil, nu sunt la zi cu ofertele din turism): „restaurantele balneare”.

Virgulele s-au dovedit indisciplinate şi în redacţia cotidia­nului Gazeta de Dimineaţă: „Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi, este urmărit penal pentru abuz în serviciu şi deturnare de fonduri, în urma unor plângeri adresate Direcţiei Naţionale Anticorupţie de fostul consilier local, Viorica Macavei, care a reclamat în special proiectul domeniului schiabil Parâng.” Mă îndoiesc că în ultimii 26 de ani, la Petroşani, avem aproape aceeaşi componenţă a consiliului local şi doar un singur consilier local (Viorica Macovei) nu a fost reales; astfel că nu are ce căuta virgula înainte de numele doamnei Viorica Macovei.
De asemenea, nu trebuia aşezată nici virgula între subiect şi predicat: „În sesizarea transmisă procurorilor anticorupţie, Viorica Macavei, arăta că primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi, şi Adrian Gărdean ”au pus bazele unei înţelegeri ilicite în scopul atragerii de fonduri publice pentru domeniul schiabil din masivul Parâng şi folosirea acestora în scop personal”. Corect era: „În sesizarea transmisă procurorilor anticorupţie, Viorica Macavei arăta că primarul municipiului Petroşani…”.
Hunedoaraplus.ro informează că: „Primarul a bătut  mâna săptămâna trecută cu o firmă de construcţii, care va asigura lucrarea, incluzând materialele şi mâna de lucru, la preţul de 32.410 lei, fără TVA. Lucrările trebuie să fie gata musai până la iarnă.” După ştiinţa mea, contractarea unor lucrări de către instituţiile publice nu se face prin metoda „primarul bate mâna cu o firmă de construcţii”, ci are loc o întreagă procedură transparentă până la semnarea contractului de către reprezentanţii admi­nistraţiei locale şi reprezentanţii constructorului câştigător al lucrării.

Să corectaţi bine!

About Chioru' Corectoru'