800.000 de persoane se sinucid în fiecare an

Articolul a fost vizualizat de 830 ori

87528_deprimarea

800.000 de oameni îşi iau singuri viaţa şi mulţi alţii încearcă să se sinucidă. Fiecare sinucidere este o tragedie care afectează familiile, comunităţile şi, la scară largă, întreaga ţară, pentru că efectele se fac resim­ţite pe termen lung în cazul celor care rămân în urmă.
Sinuciderile şi tentativele de suicid se petrec în cazul persoanelor de toate vârstele, în 2012, acestea fiind principalele cauze de deces la ca­tegoria de vârstă 15-29 ani, la nivel mondial.
Sinuciderile nu se petrec doar în ţările dezvoltate, ci reprezintă un fenomen global. Datele arată că 75% dintre sinuciderile la nivel global s-au întâmplat în ţări slab sau mediu dezvoltate.
Suicidul a fost declarat o problemă de sănătate publică de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). S-a făcut întotdeauna legătura între sinucidere şi suferinţa cauzată de tulburările psihice – depresie, dependenţă de alcool. Totuşi, de foarte multe ori, suicidul apare ca urmare a unor momente de criză, cauzate de incapacitatea oamenilor de a se descurca cu stresul de zi cu zi, cu problemele de natură financiară sau cele de cuplu şi chiar cu bolile cro­nice şi durerile acute.
În plus, conflictele, dezastre­le, violenţa, abuzurile şi pierderea unei persoane dragi sunt asociate cu acest comportament. Rata de suicid este crescută în cazul grupurilor considerate vulne­rabile, care se confruntă cu discriminarea, cum ar fi refugiaţii şi migranţii, membrii comunităţii gay sau infractorii.
În ceea ce priveşte modalitatea de sinucidere, raportul OMS arată că cea mai răspândită modalitate este otrăvirea, prin consumul unor substanţe pesticide, urmată de spânzurare şi folosirea armelor.
Oficialii OMS avertizează asupra faptului că sinucideri­le pot fi prevenite şi că există măsuri standard care pot fi luate în cazul fiecărei comunităţi în parte, cum ar fi reguli stricte cu privire la accesul pe care populaţia îl are la substanţele otrăvitoare şi la toate celelalte mijloace prin care acestea îşi pot lua viaţa; po­pularizarea acestei probleme într-un mod responsabil în mass-media, introducerea unor reguli privind consumul de alcool, tratarea imediată, posibilă printr-un sistem de control şi prevenire bine pus la punct, a tulburărilor mintale.
O altă problemă intervine în ceea ce priveşte tratamentul acordat celor care au încercat să se sinucidă. Aceştia se lovesc de stereotipurile existente în societate privitoare la oamenii cu probleme psihice şi nu caută ajutorul pe care l-ar putea primi. Se închid în ei şi ajung să repete episodul.
Potrivit OMS, majoritatea statelor din întreaga lume s-a angajat să reducă rata de suicid cu până la 10% până în 2020. Şi totuşi, doar câteva ţări au inclus prevenirea suicidului printre prio­rităţile din programele naţionale de sănătate publi­că. (SURSA: Gândul)

Tags: ,

About Administrator