Mutaţie! Nici o instituţie nu mai califică în judeţ oţelari sau mineri

Articolul a fost vizualizat de 877 ori

calificari

În judeţul oţelarilor şi mineri­lor de acum 26 de ani, astăzi nicio şcoală nu mai pregăteşte oţelari sau mineri. Potrivit datelor Inspectoratului Școlar (IS) Hunedoara, niciuna din școlile profesio­nale din județul Hunedoara nu mai are clase de pregătire a elevilor ca oțelar, laminator sau miner, aceste meserii nefiind cerute deloc pe piața locală a muncii.
Meseriile de oțelar, laminator sau miner erau cele mai răspândite în județul Hunedoara la începutul anilor 90. În combinatele siderurgice de la Hunedoara și Călan munceau peste 20.000 de siderurgiști, iar în minerit activau peste 80.000 de angajați. În prezent, combinatul siderurgic din Călan a fost desființat, la Hunedoara mai lucrează circa 700 de angajați, iar în minele din Valea Jiu­lui numărul salariaților a scăzut sub 6.000.

Ce meserii se mai cer astăzi în judeţ

Potrivit Claudiei Anca, citată de agenţiile de presă, sunt foarte multe opțiuni pentru mecanici auto, dar și pentru frizer, coafor, stilist, ospătar, bucătar, zidar, pietrar-tencuitor, sudor. Adică, o plajă de meserii mult mai soft.

Pepiniere de personal în firme sau sirieni?

Cert este că angajatorii se confruntă de la un an la altul cu o criză tot mai mare de personal. Aşa se face că o parte dintre firmele care au nevoie de personal calificat încheie contracte cu şcolile de învăţământ profesional, oferind totodată posibilitatea elevilor de a lucra şi învăţa meserie la sediile lor. Există agenți economici care se implică chiar mai mult și oferă chiar burse suplimentare față de cea profesională, de 200 de lei, pe care o primesc elevii din învățământul profesional. Pe de altă parte, acolo unde nu există posibilitatea folosirii sistemului local de învăţământ, soluţia ar putea fi muncitorii din ţări non-UE care să vină să lucreze în România, pentru că deficitul de forţă de muncă a atins cote alarmante.În Transilvania, angajatorii sunt interesaţi din ce în ce mai des de posibilitatea de a aduce imigranţi sirieni care să lucreze în fabrici, pentru că nu mai găsesc efectiv forţă de muncă.

Tags: ,

About Administrator