Satele din Munţii Orăştiei au o tradiţie îndelungată a oieritului, iar sărbătoarea de la Costeşti dedicată crescătorilor de oi a demonstrat-o pe deplin. Mii de oameni au participat duminică, 25 septembrie 2016, la „Ţurcana – Regina Munţilor”, serbarea organizată pentru al doisprezecelea an consecutiv.
Din cele mai vechi timpuri, poienile din Munţii Orăştiei au fost locuri de întâlnire pentru crescătorii de oi din aceste ţinuturi, care îşi duceau turmele de la munte la şes. Reminiscenţele acestei tradiţii arhaice au dat naştere uneia dintre cele mai populare sărbători a judeţului Hunedoara. În satul aflat la poalele cetăţilor dacice Costeşti şi Blidaru, mii de oameni au venit la serbarea crescătorilor de ovine, „Ţurcana – Regina Munţilor”. Turiştii au invadat platoul de la marginea satului, transformat într-un târg imens, în care oile, berbecii şi câinii ciobăneşti expuşi au acaparat, în mod special, atenţia publicului. Vizitatorii au putut proba cojoacele şi cizmele ciobanilor, au aflat din tainele oieritului şi au fost invitaţi la o porţie de tocană de oaie, bulz sau virşli de oaie. Evenimentul a cuprins şi o „bursă a ovinelor” în care au fost premiate cele mai frumoase animale, iar după-amiază a avut loc un spectacolul folcloric. Sărbătoarea crescătorilor de ovine a numărat duminică a XII-a ediţie.
Carmen Hărău: crescătorii de animale vor beneficia de Legea Hipermarketurilor
La evenimentul de duminică s-a aflat şi deputatul hunedorean Carmen Hărău, care a declarat că există o campanie în sprijinul crescătorilor de animale, derulată la nivelul Partidului Naţional Liberal. „Aceştia sunt oamenii care vor beneficia de Legea Hipermarketurilor şi vor putea să îşi desfacă în condiţii mult mai avantajoase produsele, astfel încât ele să ajungă pe mesele noastre. Ştiţi foarte bine că am reuşit să trecem prin Parlament, cu ceva dificultăţi, Legea Hipermarketurilor, care prevede ca toate magazinele mari să aibă pe rafturi 51 la sută produse proaspete româneşti. Este vorba de cinci categorii de produse, inclusiv produsele lactate”, a declarat Carmen Hărău. Tot din această vară, mai exact de la 1 august, a intrat în vigoare reducerea TVA la 9% pentru produsele utilizate în agricultură. Reducerea se aplică atât pentru livrarea de îngrăşăminte, pesticide, seminţe şi alte produse agricole destinate însămânţării sau plantării, cât şi pentru prestările de servicii specifice de tipul celor utilizate în sectorul agricol, cum sunt: arat, semănat, prăşit, erbicidat, recoltat, fertilizat, greblat, balotat etc.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.