PSD Hunedoara încalecă judeţul prin fărădelegi

Articolul a fost vizualizat de 1,304 ori

nistor laurentiu

Imediat după ce a ajuns şi la „butoanele” Consiliului Judeţean Hunedoara, Laurenţiu Nistor a dosit informaţiile privind cumpărăturile directe cu bani publici, iar consecinţele nu s-au lăsat prea mult aşteptate. O firmă din Şoimuş (controlată de familia fostului şef de post, din vremea când Nistor era primar) a primit „cu dedicaţie” serviciul de aprovizionare cu mâncare a Sanatoriului Geoagiu, deşi firma nu deţine toate avizele impuse de lege şi nici nu a trecut prin procedurile de achiziţie publică. Manevra a fost posibilă pentru că stăpânul judeţului a pus un „om de paie” la şefia unităţii medicale, o silvicultoare care nu întruneşte condiţiile legale de a ocupa postul, plus că se află şi în incompatibilitate pe deasupra.
Pesediştii care au încălecat judeţul după 12 ani de „secetă” nu pierd vremea cu mărunţişuri, cum ar fi respec­tarea legii. Foamea-i mare. Preşedintele Laurenţiu Nistor a dat iama între cratiţele unităţilor medicale ce se află în subor­dinea Consiliului Judeţean şi a schimbat doi directori în urma unor controale „inopinate” prin bucătării.

Cu ocaua mică şi fără cravată

Într-o conferinţă de presă susţinută la jumătatea lunii septembrie, Laurenţiu Nistor se felicita pe sine – „dacă presa nu mă laudă, să mă felicit eu”, ţinu el să precizeze – pentru măsurile luate la bucătăriile spitalelor. Şeful judeţului povesteşte cum a mers la Sanatoriul Geoagiu într-o inspecţie pe şest, „fără costum şi cravată”, ca să nu-l recunoască bolnavii. „Mâncare din abundenţă… Porţia – ziceau bolnavii – e prea mare, că mai rămâne în farfurie. Mai-nainte căutau după bucata de carne”, lăuda Nistor firma de la Şoimuş care aprovizionează Sanatoriul cu mâncare gătită. Ceea ce n-a sesizat stăpânul judeţului în raidul său e că afa­cerea se derulează ocolind legislaţia în vigoare.

Luaţi, mâncaţi, acesta e judeţul lor

Hrana caldă a celor peste o sută de pacienţi internaţi la Sanatoriul Geoagiu este asigurată de firma Sigismund Com SRL, după ce a fost închisă bucătăria spitalului. Firma este administrată de Cornelia Itul, soţia fostului şef de post de la Şoimuş din perioada în care era primar Laurenţiu Nistor. Din datele pe care le deţinem, bucătăria firmei Sigismund nu deţinea autorizaţiile cerute de lege, în momentul în care i s-a atri­buit serviciul de catering. Preţul unei porţii de mâncare este 19 lei pe zi. Astfel, Sigismund Com SRL Şoimuş încasează cam 57.000 de lei pe lună, bani publici daţi fără derularea procedurilor de achiziţie şi fără ca beneficiarul să solicite bucătarului privat autorizaţiile prevăzute de lege. Mai mult, medicii consultaţi de noi spun că bolnavii dintr-un sanatoriu TBC au nevoie de o dietă specială şi diferenţiată, adaptată la regimul alimentar monitorizat de specia­list, nu pot fi hrăniţi de-a valma cu „mâncare din abundenţă”, cum se fudulea stăpânul judeţului. Cazul a ajuns în atenţia Corpului de Control al Primului Ministru. Preşedintele Laurenţiu Nistor spune că nu are nicio legătură cu firma care este din Şoimuş, iar când a fost contractat serviciul de catering era plecat la Bucureşti. „Nu-i în regulă dacă lipsesc avizele legale, iar în privinţa procedurilor de achiziţie publică, am dat dispoziţie managerului ca în maxim o săptămână să organizeze licitaţie”, ne-a declarat şeful judeţului.

Omul de paie. Incompatibilitatea

Un alt abuz comis de stăpânii judeţului a fost pus pe masa ministrului Sănătăţii. Este vorba de numirea unui inginer silvic la conducerea Sanatoriului TBC Geoagiu. Potrivit le­gislaţiei în vigoare, directorii unităţilor medicale din România trebuie să fie absolvenţi de medicină, ştiinţe juridice sau economice. Preşedintele Laurenţiu Nistor a semnat un ordin prin care a delegat atribuţiunile de manager la Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu unei persoane care a dobândit de curând licenţă de inginer silvic. Mirela Letiţia Pleşa-Popescu a lucrat la Ocolul Silvic Grădişte – Orăştie (10 ani şi 9 luni), a fost director la firma unui italian care colecta ciuperci în România (15 ani) şi a absolvit Facultatea de Silvicultură şi Exploatări Forestiere, licenţă în Inginerie, Silvicultură / Cinegetică în urmă cu patru ani. „Ciupercăreasa” promovată de Nistor se află în conflict cu legea şi pentru că deţine, simultan, funcţia de manager la Sanatoriu şi calitatea de administrator, reprezentant al Primăriei Orăştie în Consiliul de Administraţie la Regia Publică Locală Ocolul Silvic Valea Orăştiei RA, funcţie incompatibilă cu statutul de ma­nager al unei unităţi medicale. Nici cu aceste detalii nu era la curent preşedintele Consiliului Judeţean. „Am să verific, o chem (pe Mirela Letiţia Pleşa-Popescu, n.red.) la mine la birou şi îi cer explicaţii. Nu mi-a spus că ar avea şi alte ocupaţii”, a declarat Nistor.

Anotimpul lăcustelor

Învârtelile descrise mai sus explică, în parte, de ce a vrut Laurenţiu Nistor (şeful PSD), preşedintele Consi­liului Judeţean Hunedoara, să dosească informaţiile privind cumpărăturile directe. Stăpânul judeţului a desfiinţat, abuziv (în opinia noastră), obligativitatea de a scoate la vedere achizi­ţiile publice directe. Fostul preşedinte Adrian David a promovat o hotărâre (votată de toţi consilierii, inclusiv de cei ai PSD) prin care toate cumpărăturile erau afişate pe site-ul instituţiei. Nistor pretinde că „legea” impusă de consilieri poate fi ignorată fără a fi abrogată ţinând cont de princi­piul general de drept care zice că „ceea ce este accesoriu urmează situaţia a ceea ce este principal”. De ce nu este „accesorie” hotărârea consilierilor judeţeni a explicat fostul preşedinte Adrian David, în proiectul adoptat. Legea achiziţiilor publice (cea veche şi imperfectă) era „îndestulătoare”, iar decizia de a afişa public toate „cumpărăturile” nu vine din cauza vidului legislativ, ci pentru a arăta hunedorenilor că nu are nimic de ascuns, că o mai mare transparenţă la cheltuirea fondurilor nu prisoseşte niciodată.

Pesediştii care au încălecat judeţul sunt, însă, de altă părere. Ei nu pierd vremea cu mărunţişuri, cum ar fi respec­tarea legii. Foamea-i mare, ca-n vremea lăcustelor…

About Marcel Bot