Duminică seara a fost sărbătoare renascentistă la Teatrul de Artă din Deva. Iubitorii muzicii medievale şi renascentiste au trăit satisfacţia unui concert de clasă.
În urma discuţiilor cu domnul MC Ranin, directorul artistic al Teatrului de Artă din Deva, am hotărât să oferim melomanilor din judeţul Hunedoara o experienţă nouă, de altfel chiar la nivel naţional. Am abordat filarmonicile şi teatrele din România pentru susţinerea unor concerte renascentiste, dar nu am găsit prea mult interes. Iată că aici, la Deva, şi vreau să remarc încă o dată deschiderea domnului Ranin pentru reprezentarea mai multor arte, nu doar a teatrului, pe scena din Deva, am reuşit să arătăm cum sună muzica medievală, renascentistă.
După concertul foarte apreciat de la Ateneul Român din octombrie 2011, Huniadi Cantores şi Duo Continuo au oferit acum, la Deva, un regal de piese renascentiste cântate, la vremea lor, pe la curţile regale din Europa dar şi din Anglia.
Proiectul prezentat aduce în faţa spectatorilor şi lucrări din Renaşterea transilvăneană, culese unele şi compuse altele de către călugărul franciscan Ion Căianu şi tipărite în colecţia Codex Cajoni. Călugărul fransciscan a construit şi o tipografie, fiind un factor important la acea vreme în transmiterea cunoştinţelor şi informaţiilor pentru comunităţile din Transilvania. Codexul a fost regăsit în 1988 şi de atunci câteva ansambluri, printre care şi Huniadi Cantores, şi-au onorat datoria de a prezenta în faţa celor interesaţi lucrări muzicale în care melosul popular specific teritoriului transilvănean este redat în mod fidel.
În prima parte a concertului susţinut de Duo Continuo, am putut remarca omogenitatea sunetului, timbrul instrumental al violei da gamba completându-se în mod fericit cu cel a lăutei, în lucrări din perioada elisabetană, când aceste instrumente erau frecvent folosite la curţile regale. Cei doi menestreli au oferit, de altfel, şi informaţii despre instrumentele lor, făcând şi mai interesantă prestaţia despre o lume mai puţin cunoscută publicului devean. Partea a doua a concertului a fost susţinută de ansamblul Huniadi Cantores. Programul prezentat a fost foarte bine structurat şi gradat în acelaşi timp, astfel că, spre final, piesele alese au incitat publicul, care a acompaniat prestaţia muzicienilor bătând din palme, seara încheindu-se cu un bis cerut cu insistenţă.
Aş mai remarca faptul că acesta a fost al doilea concert, din cele aproximativ 200 susţinute de către Huniadi Cantores, în care publicul a cumpărat bilete, primul fiind la Ateneul Român. Prezenţa în număr suficient a publicului la concert demonstrază posibilitatea susţinerii unui turneu în special în oraşele medievale din Transilvania. Din anul 2007 grupul Huniadi Cantores a sustinut concerte la Sighişoara, Sibiu, Mediaş, Braşov, Bistriţa, Ineu, Carei, Caransebeş, Severin, Alba Iulia, Târgu Mureş, Râşnov, Şoimoş, Moşna, Gilău, Unirea, Bistriţa,Timişoara, Deva, Băiţa, Hunedoara, la Săvârşin în faţa regelui Mihai şi a familiei regale şi în Ungaria, la Szombathely, două ediţii la festivalul Savaria, la Strasbourg (Parlamentul European), Belfort – Franţa, la festivalul Internaţional al Muzicii Universitare (FIMU), Moardăş, Mănăstirea Bisere, Paşcani, Herina şi în “Stagiunea de marţi seara”, sub egida Filarmonicii “George Enescu” la Ateneul Roman în Sala Mică.
Peste tot unde au cântat muzicienii hunedoreni, au promovat instrumentele vechi, istoria lor, modul de folosire şi lucrările care au fost scrise special pentru ele, dar şi imaginea castelului Corvinilor. Am observat că oamenii din comunitatea Hunedoarei se obişnuiesc destul de greu cu ideea că istoria locului este marcată şi de etapa medievală şi se cantonează mai mult în perioada ultimilor zeci de ani, când industria oţelului era prezentă masiv în zonă. Aşa că vreau să consemnez importanţa unor activităţi culturale a unor ansambluri muzicale şi ordine cavalereşti, care se străduiesc să arate hunedorenilor aspecte, momente sau tradiţii dintr-o perioadă uitată.
Aranka Babos, Nicolae Szekely, Răzvan Anemţoaiei şi Mircea Goian mulţumesc publicului prezent duminică seara la concert, cât şi domnului Ranin pentru interesul cu care urmăreşte diversificarea ofertei artistice de la Teatrul de Artă din Deva. Spectacolul continuă, sunteţi bineveniţi!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.