Săptămâna în presa locală

Articolul a fost vizualizat de 781 ori

î A supravieţuit trei zile, vegheat de cel mai bun prieten, un câine husky!
Maximilian Gânju , Mesagerul Hunedorean
Un pensionar din municipiul Petroşani a fost salvat de salvamontiştii din Parâng, după ce a căzut într-o râpă şi a suferit mai multe răni. Omul şi-a petrecut două nopţi şi trei zile sub cerul liber, până a fost găsit de două localnice ieşite la plimbare. În tot acest timp, la căpătâi i-a stat câinele său, un husky siberian pe care-l luase la plimbare.
Găsit în râpă, în semiconştienţă
Bărbatul de 62 de ani, din Petroşani, a dispărut încă de joi, după ce a plecat la plimbare împreună cu câinele său în zona Brădet de la poalele Parângului. Rudele s-au îngrijorat, după ce la lăsarea întunericului au constatat că bătrânul nu s-a întors acasă şi au anunţat Poliţia Petroşani de dispariţie. Pe timpul nopţii, căutările n-au dus la niciun rezultat, iar a doua zi salvatorii montani au reluat căutările, însă fără succes. Rudele aveau puţine informaţii despre zonele prin care merge bărbatul, iar cum victima nu avea nici telefon mobil, operaţiunea de salvare a fost şi mai dificilă. Sâmbătă, două localnice ieşite la plimbare la Brădet l-au observat pe pensionar în râpa în care căzuse şi au dat alerta. ”Am fost anunţaţi că o persoană este căzută într-o râpă şi o echipă din cadrul Salvamont Petroşani a plecat imediat în misiunea de salvare. Când am ajuns la victimă, am descoperit că era în imposibilitatea de a se deplasa, era semiconştientă şi, după ce i-am acordat primul ajutor, am transportat-o la echipajul de prim ajutor”, a declarat Dumitru Bârlida, şef Salvamont Petroşani.
Câinele i-a salvat viaţa
Salvatorii montani au fost impresionaţi de loialitatea câinelui bătrânului şi cred că este posibil ca animalul de companie să-i fi salvat viaţa. Rănitul şi-a petrecut două nopţi, în care au fost temperaturi de 3 şi 4 grade Celsius, sub cerul liber, iar salvatorii cred că patrupedul i-a ţinut de cald, suficient cât să nu moară de hipotermie. ”Bărbatul plecase la plimbare sau după ceva fructe de pădure împreună cu câinele său, un husky. A căzut în râpă, s-a rănit şi nu s-a mai putut mişca, iar câinele a stat tot timpul lângă el, aşa l-am găsit şi noi. Era la limită, cât de cât conştient şi m-a recunoscut. Vorbea cu greu şi am înţeles că animalul a stat lângă el în toate aceste zile petrecute sub cerul liber până să-l salvăm. Am fost impresionaţi de loialitatea câinelui”, a mai spus Dumitru Bârlida.
Pensionarul a fost internat la Spitalul de Urgenţă Petroşani în stare stabilă, iar salvatorii montani au dus câinele la Poliţia Petroşani, de unde a fost luat de familia victimei.
î Lupeni nefardat. Gara horror a municipiului Lupeni, îngropată în gunoaie
Daniel Guţă, Ziarul Hunedoreanului
Autorităţile locale din Lupeni nu par deloc deranjate de starea în care a ajuns gara municipiului: o adevărată rampă de gunoi şi un focar de infecţie.
Lăudate în articolele din presa Văii Jiului pentru asfaltările din municipiu şi pentru simpla participare la diverse evenimente, cum au fost deschiderea noului an şcolar sau înmânarea unor diplome, autorităţile din Lupeni se fac de râs în ce priveşte curăţenia din localitate. Gara municipiului este cel mai înfiorător exemplu.
Clădirea, aflată în stare avansată de degradare, distrusă parţial de hoţi, a rămas doar locul unor birturi de cartier. În imediata vecinătatea a acestora, câteva dintre spaţiile staţiei CFR au devenit locuri de depozitare a gunoaielor şi WC-uri publice, folosite mai ales de clienţii barurilor. Autorităţile au preferat ascunderea mizeriei şi nu eradicarea ei, dovada fiind faptul că ferestrele încăperilor în care gunoaiele sunt depozitate au fost acoperite pe dinafară, pentru ca vizitatorii să nu vadă, de la distanţă, tonele de mizerie.
Mirosul pestilenţial trece dincolo de placajele de la ferestre şi se împrăştie în întreaga zona. Gara a devenit un simbol pentru decăderea municipiului din ultimii ani, care în anul 2014 a fost aproape de a-şi declara insolvenţa din cauza datoriilor de peste 33 de milioane de lei.

î Proiect Erasmus+. Tânăra alpinistă Alexandra Marcu, model pentru tinerii elevi
Livia Botici, Glasul Hunedoarei
Elevii de la Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria”, din Deva, au luat parte, joia trecută, la un eveniment deosebit, organizat la cafeneaua dependentă de cultură „Jos pălăria”. Prin intermediul unui proiect Erasmus+, tinerii s-au întâlnit, au povestit şi au putut afla toate secretele despre succes ale Alexandrei Marcu, alpinista din judeţul Hunedoara care a cucerit munţii lumii.
„Am început activitatea în iunie şi atunci, într-o sală de clasă, am lansat această idee: oare e important să aveţi un model în viaţă? Dacă e important, de ce? Cine ar fi modelul vostru în viaţă? Şi copiii s-au gândit la personalităţi din lume importante. Dar avem personalităţi lângă noi, aici aproape! Ne-am gândit să promovăm aceste persoanalităţi locale, să le arătăm copiilor că trebuie să vadă oamenii de lângă ei”, îşi începe povestea profesorul Elena Mihu, de la Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria” din Deva. Cu siguranţă, întâlnirea pe care au avut-o cu Alexandra Marcu nu o vor uita niciodată şi, cu siguranţă, modul în care o tânără de doar 19 ani îşi trăieşte viaţa i-a impresionat pe elevi. „La început au fost inhibaţi. Le-am spus: uite, am vorbit cu Alexandra, vrea să vină. Gândiţi-vă la întrebări pentru ea. Ei ştiau despre ea, dar nu ştiau cum să o privescă, cum să îi vorbească. E mai mare doar cu un an decât ei, dar, totuşi, e cineva! Nu ştiau cum să se adreseze, ce întrebări să îi pună. Dar, de la primele întrebări, care au fost reţinute, când a început Alexandra să le povestească cum a fost în Tanzania, ce a întâlnit acolo, ce fel de oameni, cum trebuie să te comporţi cu muntele, ştiţi cum, au făcut aşa nişte ochişori la un moment dat, erau cu gura căscată şi ascultau. M-au emoţionat foarte tare! Dacă la început le-a fost teamă, până la urmă şi-au dat seama că Alexandra este un copil ca şi ei, care a realizat foarte multe, că e posibil, că şi ei pot să facă treaba asta. Când Alexandra le-a spus că acum merge cu familii, că însoţeşte grupuri de copii mai mici, atunci au spus că orice e posibil.”, mai spune profesorul Elena Mihu.
Principalul scop – dezvoltarea abilităţilor de socializare
Proiectul Erasmus+ KA2 „Dezvoltarea abilităţilor de socializare – Predarea şi învăţarea prin împărtăşire a noilor perspective” a luat startul în luna septembrie 2014 şi se va finaliza anul viitor. Acesta implică elevi şi profesori din cele şase ţări partenere: Suedia, Spania, Anglia, Turcia, Polonia şi România. Principalul obiectiv al acestui proiect îl reprezintă dezvoltarea abilităţilor de socializare, într-o lume în care totul se petrece pe calculator ori telefon. „De ce facem asta? Copiii aceştia stau toată ziua cu ochii în telefon. Ei stau unul lângă altul şi îşi trimit poze şi mesaje pe Facebook, iar în momentul în care stau unul în faţa celuilalt nu ştiu să comunice. Nu au curaj, nu au încredere în ei. Unul dintre obiectivele proiectului este să le spui că au putere şi să le arăţi că pot să facă o grămadă de lucruri. Alexandra le-a demonstrat că e suficient să îţi doreşti şi să îţi impui că poţi să faci ceva, iar în timp chiar ajungi să faci acel ceva”, a mai declarat profesorul Elena Mihu.

About Administrator