Devoratorul de cuvinte

Articolul a fost vizualizat de 920 ori

În Servus Hunedoara este citată declara­ţia: “Construcţia unui nou cămin cultural în Hărău este absolut necesară, edificiul existent în prezent, la care nu s-au făcut lucrări de la ridicarea sa, de vreo 50 de ani, devenind impracticabil.” Pe scurt, ni se spune că este nevoie de un cămin cultural nou, deoarece cel vechi a devenit „impracticabil”; iar conform DEX: impracticabil – (despre drumuri) pe care nu se poate circula; stricat, desfundat; care nu poate fi pus în practică, ce nu se poate aplica.
Ziarul Hunedoreanului informează: “Diana- Carmen Florescu a evoluat ca junioare în handbalul feminin de la Deva  la CSS Deva sub bagheta dirigintelui şi profesorului Vasile Szanto timp de 8 ani.” Din nou, cuvinte scrise greşit şi virgule uitate, rezultatul fiind un text care trebuie citit de mai multe ori pentru a-i înţelege sensul (sau chiar asta este intenţia autorului?).
În Mesagerul Hunedorean sub titlul “Incendiu la cabana fostului viceprimar al Petrilei”, se află textul: „Fosta cabană a minerilor de la Lunca Florii a fost achiziţionată de fostul viceprimar al localităţii Petrila, Constantin Ramaşcanu şi funcţionează cu circuit închis.” În primul rând, cum Petrila nu are un singur „fost viceprimar” titlul nu prea ajută – mai ales că ultimul „fost viceprimar” este actualul primar; apoi, nu are ce căuta virgula înaintea numelui fostului viceprimar căruia i-a ars cabana.
În Ziarul Hunedoreanului sunt prezentate, conform titlului, “Şapte descoperiri stranii care au adus Hunedoara în atenţia lumii”; printre acestea: “Tăbliţele de la Tărtăria” – „Cele trei tăbliţe de lut descoperite în 1961 în situl de la Tărtăria datează de peste 5.000 de ani şi au fost considerate de unii arheologi cele mai vechi artefacte purtătoare de scris din Europa.” Totul este bine şi frumos, doar că Tărtăria nu se află în judeţul Hunedoara, ci în judeţul Alba.
Desigur că nu putea lipsi, nici săptămâna aceasta, virgula dintre subiect şi predicat, astfel, în Mesagerul Hunedorean scrie: “De regulă, cele mai multe fete din această categorie, lucrează în tandem.” Corect era: “De regulă, cele mai multe fete din această categorie lucrează în tandem.”
Pe site-ul Hunedoaraplus.ro scrie: „Nu trebuie uitat să se repare ce mai e de reparat pe acolo, La baie şi la instalaţia electrică. Dacă nu s-a putut astă vară, hai, acum, dar cu viaţă.” No comment!
În Ziarul Hunedoreanului am găsit în aceeaşi frază trei prescurtări ale numelor unor instituţii, companii etc., dar niciunde în textul anterior nu era trecut numele întreg al respectivei instituţii sau companii, cu prescurtarea în paranteză, pentru informarea cititotului: „Directorul CNAIR a mai subliniat că, cu acest proiect a fost demarat un amplu proces de reorganizare şi reformare a CNADNR-ului, acordând celor din DRDP-uri <şansa şi puterea de a se implica la capacitate maximă şi cu adevarat în procesul realizării proiectelor>.” Sună ca o limbă păsărească!
Mesagerul Hunedorean informează, referitor la situaţia furnizării agentului termic în Petroşani: „Municipalitatea a trimis o solicitare către Complexul Energetic Hunedoara prin care cerea să se înceapă furnizarea de agent termic către populaţia din Petroşani, însă, directorul general al CEH habar nu avea de solici­tarea oficială. (…winking Acest lucru l-a determinat pe primarul Iacob-Ridzi să-i ceară demisia generalului CEH.” Nu cred că a cerut demisia „ge­neralului CEH”, nici nu cred că există un astfel de grad la compania respectivă, ci bănuiesc că s-a cerut demisia „directorului general al CEH”.
Gazeta de Dimineaţă citează declaraţia: „În momentul în care am ajuns senator al Văii Jiului, prima preocupare a fost legată de pensii­le acestor oameni, de facilităţile şi gratuităţi pe care Guvernul Boc le-a întrerupt la finalul anului 2010-2011.” La modul cum este formulată fraza, corect era: „ (…winking prima preocupare a fost legată de pensiile acestor oameni, de faci­lităţile şi gratuităţile pe care Guvernul Boc le-a întrerupt la finalul anului 2010”. Nu există „finalul anului 2010-2011”, poate doar în alt sistem de calcul al anilor.
Site-ul Avantulliber.ro informează: „În acest context s-a înscris şi întâlnirea pe care vicepreşedintele Consiliului judeţean Hunedoara, Mircea Bobora – în responsabilitatea căruia se află această chestiune – a avut-o, astăzi la Petroşani, cu primarul Tiberiu Iacob Ridzi dar şi cu alţi factori responsabili în domeniul managementului deşeurilor din Valea Jiului. Mircea Bobora a vizitat şi staţia de sortare a deşeurilor de la Petroşani, dar şi staţia de transfer respectiv deponeul temporar pe care Consiliul judeţean Hunedoara l-a construit la Petroşani pentru a asigura o soluţie ”de avarie” pentru depozitarea deşeurilor menajere din localităţile Văii Jiului până la punerea efectivă în funcţie a Sistemului Integrat de Management al Deşeurilor de la Bîrcea.”
Se împlinesc ani buni de când se scrie cu „â” în interiorul cuvintelor; apoi, atunci când ne referim la o anumită instituţie, scriem Consiliul Judeţean cu majuscule; în plus, virgulele din acest text s-au aşezat (atunci când nu au evadat) exact cum au vrut ele.
Corect era: „În acest context s-a înscris şi întâlnirea pe care vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara Mircea Bobora – în respon­sabilitatea căruia se află această chestiune – a avut-o, astăzi, la Petroşani, cu primarul Tiberiu Iacob Ridzi, dar şi cu alţi factori responsabili în domeniul managementului deşeurilor din Valea Jiului. Mircea Bobora a vizitat şi staţia de sortare a deşeurilor de la Petroşani, dar şi staţia de transfer, respectiv deponeul temporar pe care Consiliul Judeţean Hunedoara (…winking”.
Ziarul Hunedoreanului ne mai oferă o mostră de frază fără sens (mai exact, până la finalul ei a fost uitat începutul): „Socotită cap de afiş al etapei, partida dintre Ştiinţa Petroşani şi CS Năvodari, campioana, respectiv vicecampioana en-titre din DNS, în urma unei dispute dramatice, studenţii din Valea Jiului s-au impus cu rezultatul de 20-19.”
Mesagerul Hunedorean informează că: „Prin programul investiţional, se vor asigura spaţiile necesare atât pentru primirea vizitatorilor, cât şi pentru specialiştii care lucrează în interiorul sitului. Tot aici vor funcţiona săli de con­ferinţe, săli multimedia, un sistem de intrare pe bază de cartelă metalică, având scopul de a care va asigura accesul publicului la mai multe compartimente, precum şi săli expoziţionale.”

About Chioru' Corectoru'