Pe contrasens — O săptămână nebună. Varianta romanţată

Articolul a fost vizualizat de 1,064 ori

România, paradis fiscal pesedist. Pe deficit
PSD a depus luni un proiect de lege care prevede eliminarea de la 1 ianuarie 2017 a 102 de taxe nefiscale. Printre taxele care ar urma să fie eliminate se află timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comerțului, taxe consulare și de cetățenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio tv, taxa suplimentară pentru eliberarea pașaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit re­creativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, ta­rifele percepute de Casa Națională de Pensii. Ar fi dorit domnul Dragnea probabil să elimine şi TVA-ul, şi CAS-ul şi impozitul pe venit, dar, cu adânc respect, unul mic de pe lângă el l-a tras de mânecă şi i-a spus: “Şefu, murim toţi în ţeapă după vot dacă laşi ţara fără buget”. Aşa că pa­radisul fiscal al PSD s-a oprit la doar 102 taxe abolite, unele chiar post-mortem, după ce mai fuseseră abolite o dată cu ani în urmă.

Se umblă cu cucuveaua vopsi­tă

Războiul dintre deputatul Sebastian Ghiță și Laura Codruța Kovesi ajunge în zona ornitologiei. Ghiță a povestit că a avut o relație de prietenie cu șefa DNA, iar aceasta neagă cu vehemență orice legătură cu „inculpatul Sebastian Ghiță”. Pentru că i s-a cerut cu insistență să prezinte probe, deputatul a venit cu o dezvăluire bombă, sau, în argoul site-urilor de ştiri, cu o “nucleară”. Anume că adresa de mail cucuveauamov@gmail.com este de fapt adresa de pe care, ascunsă, şefa DNA-ului îi scria lui Ghiţă mailuri, pe privat. Nimic sexist, nimic sentimental, nicio tuşă de posibilă prie­tenie în mailul făcut public de domnul Ghiţă. Doar solicitarea unui formular făcută, ce-i drept,  pe un ton asemănător cu cel al unui anchetator care se adresează unui suspect care pute de la o poştă a soi rău. Pentru domnul Ghiţă, câştigătorul anchetat a sute de milioane de euro din licitaţii cu statul român pe proiecte de IT, este floare la ureche să-şi deschidă singur o cutie poştală pe Gmail, ca să-şi trimită mailuri după poftă şi interes. Oricum, cine a avut ideea asta să branduiască “Cucuveaua Mov” o adresă de mail este fără îndoială un om cu simţ clar al umorului. Or, să-mi fie cu iertare, dar niciodată nu am râs atât de bine la declara­ţiile doamnei Kovesi, aşa cum am făcut-o de-atâtea ori la diatribele  şugubeţe ale domnului Ghiţă.

Zvârcoliri electorale la raclă

E acea perioadă din an când autobuzele electorale pornesc cu zecile să ducă creştini social şi democraţi la moaşte. Bărbatul Firea, primar de Voluntari, este fruntaş pe ramură la relocare. A împachetat 6000 de votanţi în 120 de autocare să-i ducă la moaştele mult râvnite ale Sfintei Cuvioase Paraschiva. Pe banii primăriei, totul organizat ca la carte de Poliţia Locală Voluntari. Aliniaţi după primul din rând, în ordine, după program, pelerinii au făcut deplasarea începând fix cu ora 22.30 a zilei de duminică. Participanţii la pelerinaj au oferit, la momentul înscrie­rii, numărul lor de telefon (util pentru mobilizări la scrutin), o copie după actul de identitate (că nu strică la nevoie un vot, două „în viu”) şi o declaraţie privind starea de sănătate. Că nu vrea să rişte Don’ Pandele ca vreunul dintre votanţi să fie posedat şi să dea colţul în zvârcoliri taman când ajunge în zona purificatoare a raclei.

Când jandarmii fac cronică teatrală

Jandarmii au transformat o piesă de teatru al cărui scenariu se referă, culmea!, la conflictul dintre manifestanţi şi Jandarmerie într-un reality show. Actorii unei trupe din Timişoara au fost legitimaţi de jandarmi după un spectacol jucat în aer liber în seara zilei de duminică în centrul oraşului Iaşi. Membrii trupei „Auăleu“ au fost chestio­naţi pe motiv că artiştii au avut mai multe replici cu caracter trivial şi astfel ar fi deranjat ordinea şi li­niştea publică. Cert este că momentul a creat oarecare tensiune între actori şi jandarmi, transla­tând replicile scuipate printre dinţi din piesă în meandrele concretului. Acuma, dacă stăm s-o măsurăm pe critică, chiar şi în „Mobilă şi Durere” a lui Băieşu se suduie copios încă de pe vremea dictaturii şi nu s-a supărat nimeni. Imediat după micul incident, chibiţii, după ritual, s-au împărţit rapid în două, jumătate pro jandarmi, jumătate pro artişti şi li­bertatea de exprimare. În realitate toată întâmplarea e reductibilă la o analiză mult mai simplă: la Iaşi, s-a întâlnit Garcea cu un „zbor deasupra unui cuib de cuci”.

O demisie care impune respect

Singurul gest normal care s-a întâmplat în ultima săptămână în România este demisia șefului Consiliului Național de Atestare a Titlurilor – Viorel Barbu. Consiliul condus de Viorel Barbu este cel care a dat verdictul de plagiat în cazul fostului premier Victor Ponta şi a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea. Academicianul Viorel Barbu a explicat că motivul principal al demisiei îl constituie faptul că, în urma amendamentelor adoptate luni de senatori la Legea educaţiei, CNATDCU va avea “un rol decorativ”, fiindu-i retrase toate prerogativele şi, prin urmare, mate­ma­ticianul nu vrea să facă figuraţie într-o structură castrată în competenţa sa principală: să depisteze furtul de doctorate.

Tags: ,

About Adrian Sălăgean