Un hunedorean de cinci ori campion naţional

Articolul a fost vizualizat de 1,951 ori

Un tânăr hunedorean este campion naţional la box pentru a cincea oară! Recent, Cosmin Gîrleanu a confirmat din nou la campionatele naţionale. Îm­preună cu antrenorul său, Ilie Captari, de la Clubul Sportiv Şcolar Hunedoara, pugilistul se pregăteşte acum pentru Campionatele Mondiale din Rusia, unde merge să-şi apere titlul câştigat în toamna anu­lui trecut, în faţa unui american.

pag 11 poza
Cosmin Gîrleanu se antrenează două, chiar trei ore pe zi în sala Clubului Sportiv Şcolar, la Hunedoara. S-a apucat de box în urmă cu şapte ani. După doar doi ani, cucerea primul său titlu de campion naţional. Recent, s-a întors de la Vâlcea cu a cincea victorie. “Am câştigat şi ultimul titlu, pentru a cincea oară am devenit campion naţional şi mă simt foarte bine că am reuşit să obţin din nou această performanţă. Nu a fost chiar greu la cam­pio­natul naţional, eu cred că nu am avut un adversar pe măsură, care să-mi pună probleme”, spune Cosmin Gîrleanu, acum elev în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic Matei Corvin din Hunedoara. Antrenorul său este mulţumit de mersul sportivului de 17 ani.
Ca să îl vadă din nou cel mai bun boxer al lumii la categoria sa, Ilie Captari i-a pregătit un program intens de antrenament, cu cantonamente şi meciuri de verificare. Oricum, determinarea elevului său şi sutele de ore de antrenament se văd în ring: “Cosmin merge bine, din ce în ce mai bine. A confirmat acum, la Campionatele Naţionale, că e pe un drum ascendent şi eu am încredere în el că o să reuşească şi că o să facă performanţe bune în continuare. Important este să putem participa la competiţie şi în acest sens avem promisiunea autorităţilor locale. Nouă doar trebuie să ni se dea ocazia să arătăm cine suntem, că am ajuns undeva, suntem cineva şi facem ceva pentru comunitatea noastră şi pentru ţara asta. E ceva frumos să simţi că, într-adevăr, ai pentru cine să munceşti”, spune antrenorul Ilie Captari.

Cantonamente pentru Mondiale

De săptămâna trecută, Cosmin a plecat într-un nou cantonament. Se pregăteşte din greu pentru Campionatele Mondiale de la Sankt Petersburg, Rusia, care vor avea loc între 14 şi 27 noiembrie. Cosmin este decis să urce pe podium şi să aducă titlul de campion mondial, de această dată, la tineret: “Următoarea ţintă sunt Campionatele Mondiale din Rusia. Acum încep pregătirea şi încerc să mă antrenez cât mai bine. Vreau să îmi apăr titlul şi anul acesta.” În vară, Cosmin a avut doar trei săptămâni de vacanţă. În rest, din luna august, s-a întors la “muncă”: a participat la un cantonament în Delta Dunării, urmat de un turneu internaţional la Tulcea şi de Campionatele Naţionale. “Ieşeam de dimineaţă la alergare, continuam antrenamentul, seara ne plimbam şi ne odihneam. Cum spune şi domnul antrenor, am îmbinat utilul cu plăcutul: am fost şi la pescuit, am făcut şi plajă”, povesteşte Cosmin, care a avut alături încă zece copii de la club. Primul cantonament de toamnă are loc în Parâng: “Facem mult antrenament pe condiţie fizică, aerul de acolo ne ajută mult, mai ales la partea cu respiraţia”, spune Cosmin, iar antrenorul completează: “Acolo, sus, aerul este mai rarefiat, iar organismul lucrează în datorie de oxigen şi astfel măduva secretă mai multe globule roşii, care ajută la transpor­tul oxigenului. Trebuie să avem grijă să combinăm eficient odihna cu munca”, explică antre­norul, care le dă trezirea sportivilor la ora 7 şi apoi îi scoate la înviorare. În cea mai mare parte, alergarea pe munte e esen­ţială şi boxeurii hu­ne­doreni cunosc deja un traseu bun în Parângul Mic. Antrenamentul specific de box se face după-amiază, la sala din zonă.

Reţete pentru campioni

După Parâng, sportivul şi antrenorul său pleacă în Turcia pentru pregătire: “Pentru Cosmin urmează o perioadă grea, de pre­gătire intensă, la munte. De fapt, aceasta este ultima etapă de pregătire pentru Campionatul Mondial, din care face parte şi un stagiu de pregătire în Turcia, cu lotul de acolo, plus un turneu de verificare, tot în Turcia. Vor fi acolo, în total, două săptămâni, timp în care Cosmin se va antrena şi îşi va cunoaşte adversarii. Ne întoarcem apoi acasă să finalizăm pregătirile – să analizăm evoluţia din Turcia, să vorbim despre posibilii adversari la Mondiale. Trebuie să ne facem bine temele, să mergem acolo foarte bine pregătiţi. Cosmin a trecut acum la o altă categorie de vârstă, la care nu prea cunoaştem adversarii. Am fost în primăvară la două turnee internaţionale şi i-am văzut pe o parte ce pot, cum pot. Nu cred că vor fi probleme, nu sunt sportivi extraordinari de evoluaţi şi sper ca şi acum Cosmin să se impună fără proble­me. La dorinţa sa de victorie, nu cred că îi va sta vreunul în faţă”, crede Ilie Captari. Pentru el, reţeta reuşitei e simplă: “Sunt la curent cu tot ce se întâmplă pe plan mondial în ramura asta a sportului, văd cum evoluează un campion adevărat şi apoi caut exerciţiile cu care să reuşesc să fac sportivii mei să evolueze la nivelul unui campion, la nivelul celui mai bun. Nu poţi trăi într-o colivie şi nu poţi avea propria reţetă – trebuie să tragi cu ochiul şi la alţii, dar munca este principalul lucru care te ajută să faci performanţă. De asta, la mine, la sală, nu rezistă foarte mulţi, pentru că eu cer o cantitate mare de muncă, fără care nu reuşeşti. Dacă rezişti la un antrenament de-al meu, poţi să faci performanţă.” În privinţa mondialelor, Cosmin Gîrlean este încrezător: “Nu mă tem de nimeni. Chiar nu mă tem de nimeni şi sunt foarte hotărât să mă pregătesc foarte bine. Sper să fac un rezultat frumos.”

Primii la Mondiale, ultimii la bani

Dacă cu antrenamentele şi voinţa de a lupta, Cosmin nu are nicio problemă, pe partea financiară, lucrurile nu s-au aşezat. Dimpotrivă – în toată ţara, de mai bine de un an, box-ul trece printr-o perioadă grea: “Suferă toţi copiii de la sală, toţi antrenorii, toţi oamenii din sistem. Este o perioadă cenuşie, neagră de-a dreptul! Nu mai avem deloc finanţare de la statul român. E o neînţelegere acolo, care sper să se rezolve – ştiu că ministrul sportului a purtat discuţii la Parlament. Cine a greşit, trebuie să plătească, dar nu laşi în aer cu totul o activitate pentru că un om a greşit. Sper ca totul să se rezolve în scurt timp, să devină şi Federaţia de Box una a României. Pot spune că acum suntem, de fapt, ai nimănui”, explică antre­norul, care nu a mai văzut un ban de la stat din luna mai a anului trecut. Şi lipsa banilor veniţi de la federaţie nu este singurul neajuns – de la începutul anului, nu au mai ajuns nici fondurile pentru Clu­bul Sportiv Şcolar, de la Ministrul Educaţiei: “Nu înţeleg ce se întâmplă – nu sunt bani la noi, la club! E o realitate cruntă, dar e realitate! Nu ştiu ce se întâmplă, de pe nicăieri nu mai sunt bani. În Româ­nia, ni se spune că suntem pe plus, că avem creştere economică, dar noi, de fapt, o ducem cum o ducem. Banii ar trebui să vină de la Ministerul Educaţiei, pentru că suntem un club şcolar”. Cosmin Gârleanu a primit ultima indemnizaţie, de la CSŞ Hunedoara, în luna ianuarie. Erau bani care contau, bani pentru un băiat care a ajuns campion mondial. Antrenorul său e dezamăgit: “Nu e vorba de sprijinul bănesc în sine. Contează mai mult atenţia pe care cine­va ţi-o dă – contează să remarci că primeşti atenţie de undeva – tu munceşti, te zbaţi, faci ceva şi vezi că efortul contează, că se întoarce ceva înapoi. E o răsplată pentru ce faci – pentru că performanţa asta nu o faci doar pentru tine – un sportiv trage mai bine când are în spate o comunitate, când luptă cu gândul la o întreagă ţară. Noi pentru România facem performanţă şi în numele ei luptăm pentru titluri. Pentru un sportiv este foarte important să vadă că este băgat în seamă de forurile conducătoare. Cosmin este un băiat care ştie ce vrea de la viaţă, el nu vine niciodată la sală să piardă timpul şi îşi face bine trea­ba. Nu trebuie să-mi spună că îi place ce face. Îl văd! Se vede că mun­ceşte cu plăcere şi îşi ur­mează ţelul. Ţinta noastră mai îndepărtată o repre­zintă Jo­curile Olimpice din 2020.” Cosmin se antrenează chiar şi trei ore zilnic, în funcţie de com­petiţii: “Îmi doresc mult să ajung acolo. Mult!”

Tags: , ,

About Laura Oană