În Ziarul Văii Jiului scrie: „În Valea Jiului, că aşa a rămas împământenit, decedaţii sunt trataţi cu flori, lumânări şi slujbe religioase la faţa locului, la 1 noiembrie. Iar acţiunea se desfăşoară la doi paşi şi doi metri adâncime de locul în care cei trecuţi din astă lume îşi dorm somnul de veci.” Nici nu vreau să mă gândesc la ce obiceiuri, ritualuri face referire autorul şi, mai ales, cum se ajunge la acel loc aflat la „doi metri adâncime de locul în care cei trecuţi din astă lume îşi dorm somnul de veci”; vă daţi seama, trebuie să existe nişte tuneluri subterane – totul este să se găsească uşa de intrare spre acest loc aflat la patru metri (doi metri, la cât este îngropat, de obicei mortul + doi metri, cei precizaţi de jurnalist) sub pământ.
Din păcate, pe drumurile din judeţ se petrec tot mai multe accidente; din fericire, în unele nu sunt victime, doar maşina/ maşinile implicate rămân şifonate. Dar unor reprezentanţi ai mass media le place să exagereze, astfel, pe site-ul Avantulliber.ro am găsit următorul titlu: “Scene de groază la Mintia. Autoutilitară zdrobită de tren”, însoţit de o poză care arată un autoturism lovit parţial de tren; iar textul informează că “ (…) autoutilitara fiind tamponată de un tren de marfă. (… În urma impactului nu au rezultat victime, ci doar pagube materiale. Conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional”. Imaginea care însoţea articolul nu era de la faţa locului, din fericire, autoutilitara chiar a fost doar „tamponată” de tren, astfel că nu a fost nicio scenă de groază la Mintia şi nicio autoutilitară zdrobită de tren; astfel că şoferul, după cum se şi menţionează în articol, a putut fi tras la răspundere imediat. Se pare că prin titlul dat autorul nu a dorit ca adevărul să-i strice ştirea.
Ziarul Hunedoreanului informează: “Astfel, magistraţii au dispus dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepselor de câte 3 ani închisoare aplicate inculpaţilor Moldovan Ioan Horaţiu şi Ciocodeică Sebastian Adrian pe durata unor termene de încercare de 6 ani, termen de încercare care iniţial fusese stabilit la 5 ani.” Aşa se întâmplă când lucrurile se scriu în grabă (şi, din păcate, asta este noua cerinţă şi în presă… totul, cât mai repede) şi se uită mai multe cuvinte decât este necesar; corect era: „Astfel, magistraţii au dispus suspendarea executării sub supraveghere…”.
În Ziarul Văii Jiului se află următorul titlu „Pe bune, la Târgul de produse tradiţionale / Primăria Petroşani a făcut-o de… oaie!”. Citind articolul, se poate constata că titlul este nepotrivit, pentru că nu este vorba de nicio gafă, greşeală a Primăriei Petroşani, ci de o încercare (nefericită, părerea mea) a celui care a gândit acest titlu, de a face, probabil, un joc de cuvinte, dar expresia „a face de oaie” înseamnă „a comite o greşeală mare, a face o gafă”.
Ziarul Hunedoreanului informează: „Atunci unul dintre poliţişti l-ar fi lovit cu pumnii în cap, iar cel de-al doilea i-ar fi aplicat mai multe lovituri cu picioarele în spate, încât victima şi-a pierdut cunoştiinţa.” Nu este prima oară când întâlnesc scris „cunoştiinţa” în loc de „cunoştinţa”. Impresia mea este că se confundă, în ceea ce priveşte numărul de „i”-uri, cu modul de scriere al cuvântului „conştiinţă”. Este vorba de două cuvinte diferite; conform DEX: „conştiinţă” – sentiment, intuiţie pe care fiinţa umană o are despre propria existenţă; faptul de a-şi da seama, înţelegere, iar „cunoştinţă” – cunoaştere; persoană pe care vorbitorul o cunoaşte; expresia „a-şi pierde cunoştinţa” – a leşina, a nu mai şti de sine.
În Ziarul Hunedoreanului se află titlul: „Cupei României la fotbal. A fost stabilit programul şaisprezecimilor”; putem doar presupune care a fost substantivul tăiat de la începutul titlului (poate chiar „programul”), dar cel care a făcut-o a uitat să decline corect substantivul: „Cupa României la fotbal”.
Ziarul Hunedoreanului informează: „Problema este ceva mai complex decât pare la prima vedere, a epxlicat directorul CEH, Cosmin Chiuzan. <Problema este un pic diferită Deva faţă de Valea Jiului. (… Dar, până atunci, s-au purtat discuţii cu reprezenztanţii SC Termoficare şi administratorul ei judiciar, cu domnul primar Ridzi. Le-am transmis o adresă semnată de administratorul nostrum judiciar şi cel special în care le-am spus că există intenţia furnizării agentului termic primar la firma de termofocare, doar că trebuie stabilite nişte condiţii de plată şi de funcţionare legală. La Deva distrubuţia o facem noi. Sunt şi ceva datorii, dar nu aşa de mari ca în zona de Petroşani>, a declarat Chiuzan.” Nu sunt greşeli grave, dar parcă sunt prea multe: litere lipsă („problemă… complex”), cuvinte uitate („un pic diferită Deva faţă de Valea Jiului”), litere inversate în cuvinte („a epxlicat”), formulări nepotrivite („nu aşa de mari ca în zona de Petroşani”), alte litere decât cele necesare – tastatură obosită? („termofocare”, „distrubuţia”) etc..
Şi, desigur, nu putea lipsi virgula dintre subiect şi predicat, de data aceasta în Glasul Hunedoarei: „<Am fost profund impresionat să văd că într-o zonă defavorizată, dar total defavorizată, cea mai sărăca zonă a Ungariei, un om a crezut într-un proiect şi l-a realizat. (… Statul, autorităţile, nu au crezut în proiectul dânsului. (…>, a spus viceprimar Devei, Răzvan Mareş”. Corect era: „<Statul, autorităţile nu au crezut în proiectul dânsului. (…>, a spus viceprimarul Devei, Răzvan Mareş.”
La rubrica de „Sport” din Ziarul Hunedoreanului, din nou, s-au pierdut virgulele: „Tricolorii au avut o evoluţie dezamăgitoare cauzată şi de oboseală şi de un teren sintetic greu de jucat fotbal la nivel mare. Jucătorii lui Daum şi-au subestimat adversarul ieşind şifonaţi rău de tot de pe teren. Singura acţiune mai periculoasă i-a aparţinut lui Stancu pe final de meci când portarul a scos o minge din faţa lui Enache care a alunecat în încercarea de a ajunge la balon.”
Şi în Mesagerul Hunedorean virgulele s-au aşezat greşit: „Dosarul în care fostul primar al Lupeniului, Cornel Resmeriţă, este acuzat de abuz în serviciu, va fi judecat pe fond.” Chiar dacă a fost mult timp primar al Lupeniului, Cornel Resmeriţă nu este singurul „fost primar al Lupeniului”, iar între subiect („Dosarul”) şi predicat („va fi judecat”) nu se pune virgulă.
Devoratorul de cuvinte
Posted in: devoratorul de gazete, rasu lumii
Articolul a fost vizualizat de 808 ori
– 19 October, 2016
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.