STATISTICĂ. Economia României a înre­gistrat iar cea mai mare creştere din Europa

Articolul a fost vizualizat de 664 ori

Economia României înregistrează din nou cea mai mare creştere din Europa, pentru al patrulea trimestru la rând. Institutul Naţional de Statistică a anunţat că PIB-ul a fost cu 6 procente mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Este cel mai bun rezultat din 2008 încoace. Economiştii avertizează însă că majorările se bazează pe consum din importuri şi că investiţiile tot nu recuperează terenul pierdut.
Dacă trimestrul trecut erau şi scăderi, de data aceasta toate ramurile care formează Produsul Intern Brut au creşteri. Agricultura îşi revine după un 2015 nu prea fericit.
Industria, care e foarte importantă ca valoare şi contribuţie la PIB, e într-o urcare atât de subtilă că pare mai mult că stă pe loc. Construcţiile sunt însă într-o creştere spectaculoasă.
Serviciile, aici intră şi comerţul, sunt în urcare continuă. Aici specialiştii trag un semnal de alarmă: acest consum e făcut din importuri şi nu e sănătos deloc, pentru că banii aceştia nu produc valoare adăugată în România.
Dar ce se va întâmpla pe viitor? Fondul Mo­netar Internaţional a dat recent ceea ce se numeşte World Economic Outlook – un fel de carte de căpătâi a prognozelor. Referitor la România se spune că după creşterea de 5% estimată pentru acest an, 2017 vine cu 3,8%, iar în 2021 am avea un plus de 3,3%. Atenţie, însă, sunt esti­mări valabile doar în condiţii economice neschimbate.

About Administrator