Muzeul amintirilor din „Epoca de aur” a primit noi exponate

Articolul a fost vizualizat de 835 ori

Cititorii săptămânalului REPLICA au venit în sprijinul Muzeului de Arheologie, Istorie şi Etnografie din Hunedoara şi s-au implicat în proiectul înfiin­ţării unei secţii muzeale dedicate amintirilor despre Hunedoara dinainte de Revoluţia din 1989.

p3 muzeu
Crăciun Ica, o vârstnică din municipiul Deva, s-a numărat printre hunedorenii care au dorit să se implice în proiectul inedit al Muzeului de Arheologie, Istorie şi Etnografie din Hunedoara. Reprezentanții instituției i-au invitat pe localnicii care păstrează obiecte ce amintesc de Hunedoara în „epoca de aur” să le doneze pentru o viitoare expoziţie dedicată amintirilor din Hunedoara anilor 1940 – 1980. „După ce am citit un articol în săptămânalul REPLICA despre inițiativa celor de la muzeu, am dorit să ofer pentru viitoarea expozi­ție un pick-up Tesla și un televizor alb-negru din anii 1980”, a relatat Ica Crăciun.

Din toamna anului trecut și până în prezent, mai mulţi localnici au donat obiecte care amintesc de perioada comunistă, iar o hunedoreancă a oferit muzeului o întreagă sufragerie, veche de câteva decenii, au informat recent reprezentanţii muzeului din Hunedoara. Arheologul Sorin Tincu, directorul Muzeului de Arheologie, Istorie şi Etnografie din Hunedoara, a declarat că speră ca viitoarea secție muzeală să poată fi deschisă în curând. Ea va cuprinde și o sală de clasă, amenajată cu mobilier din vremea comunismului. Sorin Tincu susține că mai greu de găsit sunt echipamentele din trecut ale muncitorilor din combinatul siderurgic al Hunedoarei, pe care ar dori să le expună în expozi­ție.

„Dacă pentru un ado­lescent din ziua de astăzi cumpărarea unei sticle de ulei de la supermarket este ceva banal, pentru adolescenţii anilor 1980 acest lucru presupunea purtarea unei adevărate bătălii. O bătălie care se dădea pe parcursul a câteva ore, timpul necesar ca în urma unei cozi infernale să ajungă la tejghea unde urma să fie servit cu ulei vărsat, depozitat într-un butoi de metal prevăzut cu pompă, folosind o pâlnie unsuroasă şi adeseori ruginită, bineînţeles dacă uleiul nu se termina între timp. Aceasta şi alte situaţii sunt de neconceput în prezent. Muzeul derulează o campanie de colecţionare a amintirilor din perioada comunistă a Hunedoarei, astfel încât la final, obiectele reprezentative vor fi cuprinse într-o expozi­ţie”, au completat reprezentanţii Muzeului de Arheologie, Istorie şi Etnografie din Hunedoara.

About Daniel Guta