Consiliul Judeţean Hunedoara va primi în administrare cetăţile din Munţii Orăştiei

Articolul a fost vizualizat de 715 ori

Decizia Ministerului Culturii a apărut public la Camera Deputaţilor, luni, 17 octombrie 2016, odată cu raportul comisiilor reunite de Cultură şi Administraţie Publică, cele care au trântit proiectul deputatului Gheorghe Firczak. Ruteanul voia deportarea administrativă a cetăţilor dacice la Bucureşti.

p6 MAIN cetatiSecretarul de stat Alexandru Oprean a arătat deputaţilor că Ministe­rul Culturii nu susţine proiectul prin care Sarmizegetusa Regia şi celelalte monumente isto­rice UNESCO să fie administrate de o agenţie patronată direct de Mi­nister. Potrivit demnitarului, Ministerul Culturii îşi propune să dea, cât de curând, o hotărâre de guvern prin care vor fi transferate în admi­nistrarea Consiliului Judeţean Hunedoara cetăţile dacice din Munţii Orăştiei. Este vorba de Costești-Cetățuie, Blidaru, Piatra Roșie și Bănița, după modelul Sarmizegetusei Regia, iar cetatea Căpâlna să fie preluată de Consiliul Judeţean Alba. De asemenea, Ministerul Culturii îşi propune să înfiinţeze o agenţie care să se ocupe de toate monumentele UNESCO din România, nu doar de cele istorice din Munţii Orăştiei, cum ar fi vrut deputatul rutean Gheor­ghe Firczak.
Jocuri şi interese
În 2012, guvernul a transferat Sarmizegetusa Regia de la Ministerul Culturii în grija Consiliului Judeţean Hunedoara, iar efectele au fost specta­cu­loase. De atunci, mo­numentul este păzit, a dispărut braconajul ar­heo­logic, zona este îngrijită, iar vestigiile sunt protejate de distrugerile pricinuite de oameni ori de natură. Guvernanţii au promis să predea administraţiei judeţene şi celelalte cetăţi, dar – la sfârşitul anului 2015 – deputatul rutean Gheor­ghe Firczak a iniţiat un proiect pentru deportarea administrativă a cetăţilor sub tutela Ministerului Culturii. Potrivit legii lui Firczak, agenţia care urma să preia cetăţile trebuia să fie condusă de un preşedinte cu rang de ministru secretar de stat. (Surse parlamentare spun că Firczak râvneşte postul pentru sine, urmând ca în parlament să-şi trimită fiul, ca reprezentant al rutenilor). Iniţiativa ruteanului a trecut prin aprobare tacită de Senat, iar din vara acestui an este pe agenda Camerei Depu­taţilor, unde a încasat până în septembrie două avize negative – de la Comisia Buget Finanţe şi de la Agricultură.
Legea Firczak pică la Cultură şi Admi­nistraţie
Recent, proiectul Friczak a mai primit două avize negative. „În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii celor două Comisii au hotărât, cu majoritate de voturi (trei voturi împotrivă şi o abţinere), respingerea proiectului de lege privind stabilirea unor măsuri pentru protejarea, conservarea şi punerea în valoare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei din următoarele conside­rente:1. Pentru buna administrare a cetăţilor dacice, obiective aflate în patrimoniul mondial UNES­CO, Ministerul Culturii are în vedere găsi­rea unei soluţii optime, alta decât cea prezentată de iniţiatori în acest proiect de lege, soluţie care să armonizeze le­gislaţia actuală în domeniu cu responsabilităţile autorităţilor publice locale competente. 2. Proiectul de lege are deficienţe de formulare şi de tehnică legislativă. 3. Proiectul de lege are implicaţii asupra bugetului de stat şi asupra bugetelor unităţilor administrativ teritoriale fiind necesară solicitarea unei informări din partea Guvernului, în conformitate cu dispo­ziţii­le art. 111 alin.(1) teza finală din Constituţia Ro­mâniei”, se arată în raportul publicat luni, 17 oc­tombrie 2016, pe site-ul Camerei Deputaţilor.

About Marcel Bot