Decizia Ministerului Culturii a apărut public la Camera Deputaţilor, luni, 17 octombrie 2016, odată cu raportul comisiilor reunite de Cultură şi Administraţie Publică, cele care au trântit proiectul deputatului Gheorghe Firczak. Ruteanul voia deportarea administrativă a cetăţilor dacice la Bucureşti.
Secretarul de stat Alexandru Oprean a arătat deputaţilor că Ministerul Culturii nu susţine proiectul prin care Sarmizegetusa Regia şi celelalte monumente istorice UNESCO să fie administrate de o agenţie patronată direct de Minister. Potrivit demnitarului, Ministerul Culturii îşi propune să dea, cât de curând, o hotărâre de guvern prin care vor fi transferate în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara cetăţile dacice din Munţii Orăştiei. Este vorba de Costești-Cetățuie, Blidaru, Piatra Roșie și Bănița, după modelul Sarmizegetusei Regia, iar cetatea Căpâlna să fie preluată de Consiliul Judeţean Alba. De asemenea, Ministerul Culturii îşi propune să înfiinţeze o agenţie care să se ocupe de toate monumentele UNESCO din România, nu doar de cele istorice din Munţii Orăştiei, cum ar fi vrut deputatul rutean Gheorghe Firczak.
Jocuri şi interese
În 2012, guvernul a transferat Sarmizegetusa Regia de la Ministerul Culturii în grija Consiliului Judeţean Hunedoara, iar efectele au fost spectaculoase. De atunci, monumentul este păzit, a dispărut braconajul arheologic, zona este îngrijită, iar vestigiile sunt protejate de distrugerile pricinuite de oameni ori de natură. Guvernanţii au promis să predea administraţiei judeţene şi celelalte cetăţi, dar – la sfârşitul anului 2015 – deputatul rutean Gheorghe Firczak a iniţiat un proiect pentru deportarea administrativă a cetăţilor sub tutela Ministerului Culturii. Potrivit legii lui Firczak, agenţia care urma să preia cetăţile trebuia să fie condusă de un preşedinte cu rang de ministru secretar de stat. (Surse parlamentare spun că Firczak râvneşte postul pentru sine, urmând ca în parlament să-şi trimită fiul, ca reprezentant al rutenilor). Iniţiativa ruteanului a trecut prin aprobare tacită de Senat, iar din vara acestui an este pe agenda Camerei Deputaţilor, unde a încasat până în septembrie două avize negative – de la Comisia Buget Finanţe şi de la Agricultură.
Legea Firczak pică la Cultură şi Administraţie
Recent, proiectul Friczak a mai primit două avize negative. „În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii celor două Comisii au hotărât, cu majoritate de voturi (trei voturi împotrivă şi o abţinere), respingerea proiectului de lege privind stabilirea unor măsuri pentru protejarea, conservarea şi punerea în valoare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei din următoarele considerente:1. Pentru buna administrare a cetăţilor dacice, obiective aflate în patrimoniul mondial UNESCO, Ministerul Culturii are în vedere găsirea unei soluţii optime, alta decât cea prezentată de iniţiatori în acest proiect de lege, soluţie care să armonizeze legislaţia actuală în domeniu cu responsabilităţile autorităţilor publice locale competente. 2. Proiectul de lege are deficienţe de formulare şi de tehnică legislativă. 3. Proiectul de lege are implicaţii asupra bugetului de stat şi asupra bugetelor unităţilor administrativ teritoriale fiind necesară solicitarea unei informări din partea Guvernului, în conformitate cu dispoziţiile art. 111 alin.(1) teza finală din Constituţia României”, se arată în raportul publicat luni, 17 octombrie 2016, pe site-ul Camerei Deputaţilor.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.