Cel mai râvnit deficit este deficitul caloric

Articolul a fost vizualizat de 1,109 ori

„Slăbeşte! Trăieşte viaţa pe care o meriţi!” – noua carte scrisă de Doru Dorobăţ se doreşte a fi, de fapt, un ghid practic de fitness, nutriţie şi motivaţie. Autorul este fondatorul comunităţii Fitness Urban România, a contribuit la rea­lizarea mai multor parcuri pentru practicarea sportului în aer liber, a iniţiat acţiuni sportive cu scop caritabil şi deţine un centru de slăbit la Orăştie.

pag 10  Dorul Dorobat
„Noi, oamenii, avem nevoie să ne pierdem sănătatea ca să începem să o apreciem. Acceptă-ţi problemele actuale, sunt startul unui nou început”, scrie tânărul în deschiderea volumului. „Slăbeşte! Trăieşte viaţa pe care o meriţi!” este cea de-a doua apariţie editorială, după „Schimbare prin mişcare”, lansată în primăvara anului 2015. Şi-a început cariera de antrenor organizând antrenamente în aer liber, iar celor care luau parte la mişcare le cerea să aducă minim un kilogram de fructe care erau donate unui centru de plasament din Galaţi. După ce a înce­put să practice regulat sport, şi-a dat sea­ma rapid că nu există „cea mai sigură”, ori „cea mai rapidă” dietă. Are 32 de ani şi a bifat o seamă de reuşite, printre care şi primul record naţional la flotări: a făcut 1.300 în 49 de minute!  Este convins că educaţia îşi spune cuvântul şi în acest domeniu: „Eu cred că oamenii trebuie să fie educaţi şi eu am o convingere personală confirmată de studii. Cred că alimentaţia ucide mai mult decât celelalte vicii. Cred că oamenii ar trebui să citească, să asculte, să fie conştienţi de ceea ce mănâncă şi asta îi va ajuta foarte mult. Îmi doresc enorm şi voi face tot ce îmi stă în putere şi asta va fi şi motivaţia activităţii mele pe următorii 10 ani – îmi doresc ca aceste noţiuni de nutriţie să se predea în şcoli. Tinerii trebuie să fie educaţi, fiecare după puterea lui de înţelegere, să ştie ce este alimentaţia şi care este rolul ei şi doar aşa putem avea o generaţie viitoare mai sănătoasă. Apoi, când aceşti copii vor deveni părinţi, vor ştii să ofere o educaţie potrivită, pentru că altfel nu ne putem lupta cu produsele care sunt momentan pe piaţă, cu excesul de alimente. Un om educat va şti să spună „Nu!”.
În căutarea defici­tului caloric
Doru Dorobăţ spune că instructorii şi nutriţio­niştii confirmă că, dacă vrei să slăbeşti, trebuie să creezi deficit caloric, iar cartea sportivului este un bun răspuns la întrebarea „cum?”. Autorul crede că la această întrebare există două răspunsuri principale: „Mănâncă mai puţin” şi „Fă exerciţii fi­zice!”. Cele două recomandări fac minuni pe termen lung, iar „implicându-te 100% poţi obţine cele mai bune rezultate. Cu jumătăţi de măsură nu obţii re­zultate, ci doar frustrare şi stimă de sine scăzută!”. Doru Dorobăţ nu se are doar pe sine ca exemplu, ci zecile de oameni de la „Centrul de slăbit” din Orăştie care au obţinut rezultate remarcabile sub îndrumarea sa şi au dat jos zeci de kilograme. Toate observaţiile sale sunt cuprinse în volum: „Cartea este una motivaţională cu instruire exactă – tehnic şi practic – spre schimbare. Paşii schimbării, de la acţiune, gând, faptă. Este o carte scrisă pentru cei ce-şi doresc şi au nevoie de o nouă abordare a vieţii, a sănătăţii. Iar tu, prin această carte, le oferi un ghidaj, pas cu pas. Numai cine nu vrea, nu poate, iar după ce citeşti cartea parcă nici nu o mai poţi da înapoi. Căci, cumva, ştii ce ai de făcut măcar pentru început…”, scrie dr. Lavinia Melania Bratu. Într-o schemă succintă, Doru arată că scăderea în greutate se poate face cu alimentaţia potrivită, plus sport, la care se adaugă doza potrivită de motivaţie. Dacă motivaţia ţi-o dai singur, alimentaţia şi sportul se pot „învăţa”, încă de pe băncile şcolii şi aceasta este propu­nerea sportivului: „Tinerii vor să facă sport, vin la mine, la „Centrul de slăbit”, când ei au scutire de sport la şcoală. Asta m-a nedumerit mult. I-am întrebat de ce nu participă la orele de edu­caţie fizică şi mi-au spus că nu le place, dar mă gândesc că, dacă am „reîmpacheta” ora respectivă, ar fi cu totul altceva. Tinerii ar trebui să îşi poată alege ce sport vor să facă, ar trebui să se poată face fitness la şcoală şi ăsta poate fi un lucru pentru care voi lupta şi în vii­tor”.
Postul, bun pentru minte şi trup
„Cartea de faţă are calitatea de a face exact ceea ce şi-a propus Doru: transmite experienţa acumulată în ani de sport, atât sub forma poveştii sale personale, cât şi sub forma unor informaţii practice despre modul cum ar trebui abordată scăderea în greutate, sub aspectul alimentaţiei şi efortului fizic. Noţiunile sunt uşor de digerat şi astfel facil de pus în practică. În carte veţi regăsi şi experienţa unora dintre clienţii lui Doru, care au reuşit să-şi transforme corpul şi mai ales stilul de viaţă. Spre deosebire de multe alte cărţi de fitness, cartea lui Doru Dorobăţ atinge şi o zonă mai aparte, cea a spiritualităţii. O bună parte din lucrarea lui Doru transmite o serie de principii ale unei vieţi spirituale sănătoase, pentru că, aşa cum ştim, trebuie să avem şi o minte sănătoasă, nu doar un corp sănătos”, scrie dr. Şerban Damian, nutriţionist sportiv acreditat. Cartea dedică un întreg capitol postului şi efectelor sale. Sportivul spune că a început să ţină post la începutul anului 2015 pentru mai bine de şapte săptămâni şi a reuşit să „scape” de şase kilograme, însă Doru Dorobăţ spune că marele câştig nu este unul estetic ci se contabilizează în: „nivel de energie crescut, claritatea în gândire, pacea interioară şi o stare de bine inexplicabilă”. A eliminat complet toate alimentele din sursă a­nimală, dar: „Am conti­nuat să mănânc toate celelalte alimente, pe săturate, dar la ore fixe, am băut paharul cu apă caldă şi lămâie în fiecare dimineaţă pe stomacul gol şi m-am hidratat foarte bine”, scrie autorul care a desco­perit mai multe beneficii ale postului, printre care: „Corpul se vindecă singur şi se regenerează; cea mai sănătoasă şi rapidă cale de normalizare a greutăţii corporale; corpul dispune de energie de recuperare imensă; îmbunătăţeşti sănătatea, înfăţişarea şi lungeşti durata vieţii”, este convins Doru Dorobăţ, care ţine de atunci post în zilele de luni, miercuri şi vineri.

About Laura Oană