Când îşi dezbracă roba de avocat, tânăra Oana Frânc îşi îmbracă haina de politician
O meserie de vocaţie făcută cu pasiune şi o pasiune care a devenit deja vocaţie sunt cele două elemente esenţiale care îi umplu viaţa Oanei Frânc, o tânără cât se poate de normală, elegantă fără a fi însă extravagantă şi care îşi ascunde bine inteligenţa ”tăioasă”, pe care se bazează în faţa adversarilor de la bară sau din politică, sub masca aproape adolescentină a unei fete frumoase. În spatele acestei măşti stau însă multe răspunsuri, la întrebări grele. O parte dintre ele le puteţi cunoaşte în interviul care urmează.
Rep: Ce v-a împins către politică, în condiţiile în care orice om normal fuge de acest domeniu ingrat?
Oana Frânc: Greu de răspuns la această întrebare! Am crescut mult prin satul bunicii unde am cunoscut lumea reală, lumea de la ţară cu oameni fericiţi, dar care trăiau greu. Apoi, când am hotărât să fac avocatură, a fost din nou un moment în care m-am apropiat de problemele oamenilor. Mi-am dat seama că toate greutăţile lor de acolo vin, din zona politică, pentru că de acolo vine decizia. Şi am vrut să fiu şi eu acolo, unde se ia decizia. Nu am făcut analize în momentul în care m-am înscris în partid, cât de curată sau murdară e clasa politică, cât de competenţi sau incompetenţi sunt politicienii.
Rep: Acum faceţi asemenea analize?
O.F.: Acum le fac în măsura în care le face toată lumea. Toţi se grăbesc să critice clasa politică. Dar politicienii nu sunt diferiţi de restul societăţii. Sunt şi printre noi buni şi răi. Important este ca cei buni să ajungă să ia decizii. Atunci cei răi vor fi anihilaţi.
Rep: Cum s-ar putea ajunge la asta?
O.F.: Prin implicarea oamenilor care vor să schimbe ceva. A tinerilor, a specialiştilor în diverse domenii. Lumea critică în general clasa politică, dar nu se implică să schimbe ceva.
Rep: Sunteţi consilier judeţean. Cum credeţi că veţi putea schimba ceva din această poziţie?
O.F.: Prin muncă, perseverenţă şi bună-credinţă. Din păcate noi, liberalii, suntem în opoziţie în Consiliul Judeţean Hunedoara. Cu toate astea am depus deja personal două proiecte de hotărâri care veneau în ajutorul oamenilor. Mi-au fost respinse de majoritatea PSD. Nu m-au descurajat însă. Voi gândi împreună cu echipa liberală alte proiecte bune pentru oameni şi le vom depune. Poate prin perseverenţa noastră vor înţelege şi colegii de la PSD că politica trebuie făcută pentru cetăţeni, nu pentru orgoliile personale ale şefilor de partid.
Rep: Despre ce proiecte a fost vorba?
O.F.: Voiam să ajutăm copiii care încep şcoala cu un ghiozdan şi rechizitele necesare şi oamenii din mediul rural să aibă acces la Internet în spaţiile publice. Este foarte important să investim în educaţie şi în deschiderea spre surse de informare a cetăţenilor.
Rep: Vă mai gândiţi la alte proiecte?
O.F.: Evident! Doar de aceea am ajuns în Consiliul Judeţean. Aşa cum am spus, este important să investim în educaţie, pentru că viitorul acestui judeţ se va baza pe generaţiile de mâine. Totul se leagă de educaţie, de la atragerea de investitorii la dezvoltarea turismului.
Rep: Aveţi un model în politică?
O.F.: În general nu-mi fac modele. Prefer să iau ce este bun din mai multe părţi şi încerc să fiu originală. Nu există oameni perfecţi, important este să înveţi ceea ce poţi învăţa de la fiecare.
Rep: Vă ajut eu atunci. Ponta sau Boc?
O. F.: Cioloş!
Rep: De ce Cioloş?
O.F.: Pentru că îşi doreşte exact ceea ce îmi doresc şi eu. O Românie normală!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.