Din 2017, avem o nouă formă de impozitare: impozitul specific

Articolul a fost vizualizat de 802 ori

p7 impozit

Potrivit Preşedintelui CECCAR Hunedoara, Maria Mornea, începând cu anul 2017 agenții economici care au înscrisă, ca activitate principală sau secundară, activitatea corespunzătoare următoarele codurilor CAEN: 5510 – “Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”, 5520 – “Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”, 5530 – “Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere”, 5590 – “Alte servicii de cazare”, 5610 – “Restaurante”, 5621 – “Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”, 5629 – “Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”, 5630 – “Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor” vor plăti un impozit specific.
Acest impozit este conceput ca un impozit forfetar ce se va achita indiferent de veniturile realizate de agentul economic sau de profitul obținut, întrucât se va calcula în funcție de suprafața deținută, localitate și altele.
Legea prevede la Art. 3 cine sunt contribuabilii care vor fi obligați la plata acestui impozit, astfel: ”persoanele juridi­ce române care la data de 31 decembrie a anului precedent au înde­plinit, cumulativ, ur­mă­toarele condiţii:
a) aveau înscrisă în actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principală sau secundară, una dintre activi­tăţile corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute la art. 1;
b) nu se află în lichidare, potrivit legii.”
Agenții economici care au înscris ca obiect de activitate cel puțin unul dintre codurile CAEN mai sus amintite vor plăti acest impozit indiferent de indicatorii economi­co-financiari obținuţi, cu condiția să nu se afle în lichidare.
Agenții economici care sunt obligați la plata acestui impozit sunt numai cei care erau obligați la plata impozi­tu­lui pe profit, deoarece acest impozit se calcu­lează ca o derogare la titlul II din legea 227/2015. (art.1 din legea 170/2016).
Prin lege este stabilit că impozitul se determină printr-o formulă de calcul, adaptată fiecărei activităţi, iar declararea și plata se fac semestrial până la data de 25 inclusiv a lunii următoare. Suma de plată repre­zintă o jumătate din impozitul specific anual, stabilit potrivit prezentei legi.
În lege la art. 8 sunt prevăzute și următoarele excepții ”(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), contribuabilii care încetează să existe în cursul anului declară şi plătesc impozitul specific determinat potrivit art. 7 alin. (1) până la data încheierii perioadei impozabile, potrivit legii, luând în calcul, dacă este cazul, şi impozitul specific declarat şi plătit în semestrele anterioare.
(3) Impozitul specific reglementat de prezenta lege se face venit la bugetul de stat.
(4) Contribuabilii care au fost plătitori de impozit specific în anul precedent şi nu mai îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 3, în anul următor, aplică siste­mul de declarare şi plată a impozitului pe profit prevăzut de Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.”
Pentru calculul impozitului specific anual/unitate pentru activitatea principală sau secundară activitatea cu codul CAEN: 5610 – „Restaurante”, 5621 – „Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”, 5629 – „Alte servicii de alimentaţie-anexa 1 și  activitate principală sau secundară activitatea cu codul CAEN: 5630 – „Baruri si alte activităţi de servire a băuturilor”- anexa 2 se utilizează următoarea formulă de calcul: k * (x + y * q) * z, unde:
k – valoarea impozitului standard (lei) stabilit pentru fiecare cod CAEN sau grupă de coduri CAEN reglementate prin anexele 1 (1400 lei) și 2 (900 lei);
x – variabilă în funcţie de rangul localităţii;
y – variabilă în funcţie de suprafaţa utilă comercială/de servire/de desfă­şurare a activităţii;
z – coeficient de sezo­nalitate;
q = 0,9 şi reprezintă coeficient de ajustare pentru spaţiu tehnic unitate-locaţie de desfă­şurare a activităţilor.
Calculul impozitului specific anual/unitate pentru activitatea principală sau secundară activitatea cu codul CAEN: 5510 – „Hoteluri şi alte facilităţi de cazare”, 5520 – „Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”, 5530 – „Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere”, 5590 – „Alte servicii de cazare” se face după următoarea formulă:
Impozit specific anual/unitate = k * nr. locuri de cazare, unde:
Impozit specific standard – k – LEI/loc cazare/an prevăzut în anexa 3 la legea 170/2016.
De precizat că pentru următoarele categorii de activităţi, aferente codului CAEN 5610: vânzători ambulanţi la tonete de îngheţată; cărucioare mobile care vând mâncare; prepararea hranei la standuri din pieţe, impozitul specific anual/unitate este în sumă de 1.500 lei.

About Administrator