„Peţitorii” viitorului Parlament sunt gata de startul campaniei

Articolul a fost vizualizat de 963 ori

LISTELE PARTIDELOR SUNT SCRISE.

p6 main

Ultimele retuşuri au fost făcute. Oferta electorală pentru viitorul Parlament al României este îndestulătoare. Pentru toate gusturile. Pe listele partidelor se regăsesc oameni frumoşi, de ispravă, serioşi, vizionari cu proiecte, dar şi giurumele, flecăreţi, aventurieri politici sau oameni fără căpătâi în căutarea căpătuielii. Ne putem face nouă un cadou de sărbători privind cu băgare de seamă la oamenii de pe listă, ori îi putem lăsa pe alţii să ne vâre în destin alesul. Pe 11 decembrie oferta e gratis, după aceea totul devine foarte scump şi ireparabil. 

­
Joi, 27 octombrie 2016, este ultima zi în care se mai pot depune liste cu candidaţi pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. Principalele partide politice înscrise în cursa electorală şi-au făcut ultimele retuşuri la listele anunţate încă de pe la începutul acestei luni.
Bătălia mare e între PNL şi PSD
Liberalii au modificat niţel lista pentru Senat, după ce Vetuţa Stănescu a devenit mandatar financiar al partidului. Astfel, la Senat candidaţii PNL sunt: Eleonora-Carmen Hărău, Adrian Nicolae David, Dorin Ioan Petrui, Constantin Lupu, Vasilică Potecă.
Pentru Camera Deputa­ţilor intră în cursă: Lucian Heiuș, Dorin Oliviu Gligor, Marcel Goia, Oana Elisabeta Frânc, Valeriu Butulescu, Lucian Gherman, Ovidiu Furdui şi Mihai Gabriel Irimie. Liberalii beneficiază de susţinerea PSRO în alegeri, iar PNL Hunedoara şi-a propus să obţină trei reprezentanţi la Cameră şi unul în Senat.
Social democraţii vor defila în alegerile pentru Camera Deputaţilor cu Laurențiu Nistor, Natalia Elena Intotero, Ilie Toma, Petru Sorin Marica, Radu Barb, Cristian Merișanu, Alin Țambă, Dacian Ciodaru. La Senat lista e alcătuită din Cornel Cristian Resmeriță, Viorel Sălan, Marius Heljiu, Valeria Filimon, Puiu Badea. Ţinta pesediştilor e să fie prima forţă politică a judeţului.
PMP şi ALDE ar putea trece pragul
Lista candidaţilor ALDE Hunedoara la Senat este deschisă de Alin Bena, urmat de Dorina Niţă, Nelu Ardelean şi Roşu Mircea. Pentru Camera Deputaţilor ALDE Hunedoara va juca cu Surgent Marius, Sanfirişca Ma­rius, Vladislav Milu, Demeter Sorin, Lucaciu Virginia, Clonda Adrian, Hodor Ciprian şi Teodo­rescu Ioan. Declarativ, aldiştii vor două posturi de deputat şi un senator, dar pretenţiile sunt nerea­liste. Este, însă, foarte probabil ca cei de la ALDE să obţină un post de senator la re­distri­buire, fără să ducă niciun deputat la Cameră din judeţul Hunedoara.
Partidul Mişcarea Populară trage tare pentru un post de deputat, deşi, în declaraţii publice, oamenii lui Băsescu spun că se aşteaptă la doi deputaţi şi un senator. Lista pentru Senat e deschi­să de Petre Nica, urmat de Bianca Timiș, Paul Adrian Crașovean, Mihai Popovici şi Nicu Daniel Stepan; la Came­ra Deputaţilor: Haralambie Vochițoiu, Cosmin Alin Roncioiu, Doina Mihaela Brate, Alina Marinela Decebal, Cristina Viorica Ciucu, Florian Copil, Doru Costel Dorobăț şi Vasile Ioan Iovan.
Îşi încearcă norocul
Mihail Nicolae Rudeanu a găsit un nou vehicul electoral pentru a candida în alegerile parlamentare. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean din Guvernarea Năstase ocupă prima poziţie pe lista Partidului România Unită (PRU) pentru Camera Deputaţilor. PRU este o fracţiune ruptă din PSD, astfel că social-democraţii au şi ei concurenţă la electoratul de stânga. Uniunea Salvaţi România (USR) şi-a des­chis filială în Hunedoara şi promite să depună liste complete. Deocamdată, singurul nume vehiculat este Daniel-Nicolae Fercău-Onofrei, cel care a fost ales preşedinte al USR Deva. Noul preşedinte USR Deva profesează în mediul privat, la DHS, şi nu a mai făcut politică.
UDMR trage tare pentru a-l propulsa pe Lorincz Szell (actualul director la Tineret şi Sport) pe un post de deputat după redistribuire.
Mulţi chemaţi, puţini aleşi
Hunedoara va da ţării şase deputaţi şi trei sena­tori. Pentru partide, pragul electoral este de 5%, iar pentru alianţe se adaugă 3 puncte procentuale pentru al doilea partid din alianţă şi câte un procent pentru fiecare din cele ce urmează, dar nu mai mult de 10%. Norma de reprezentare pentru alegerea unui deputat este de 73.000 de locuitori, iar pentru Senat este de un senator la 168.000 locuitori.

About Marcel Bot