Circa 9% din taxele locale plătite de hunedoreni subvenţionează alte judeţe

Articolul a fost vizualizat de 710 ori

p7 pierdere_scadere_00174300

Discrepanţele economi­ce între diferitele regiuni ale României pot fi cuantificate şi prin raportul dintre taxele locale colectate şi cheltuielile publice din zona luată ca analiză. Cu cât raportul dintre cheltuit şi colectat este mai mare cu atât vorbim de un judeţ mai sărac, care în termeni financiari ar fi echivalent ca un centru de cost pentru ansamblul bugetului naţional.
Situaţia macro
Statul a încasat anul trecut de la toate judeţele şi Municipiul Bucureşti taxe şi impozite în va­loare de peste 25,5 mi­liarde de euro. În medie, către judeţe s-au întors de la bugetul de stat, sub forma cotelor defalcate din impozitul pe ve­nit şi din taxa pe valoare adăugată, circa 6,5 mi­liarde de euro, potrivit datelor furnizate de către Ministerul Finanţelor Publice.
Astfel, la nivel naţional, din fiecare 100 de euro încasaţi la bugetul central, în judeţ s-au întors în medie 25 de euro.
Hunedoara încă nu a văzut sărăcia cu ochii
Potrivit datelor existente, ca să poată funcţiona normal, judeţului Hunedoara îi ajung 90,1 la sută din taxele şi impozitele locale colectate aici. Diferenţa până la 100 la sută este reţinută la bugetul naţional şi este folosită la finanţarea deficitelor din zonele foarte sărace. În termen de net, în judeţul Hunedoara anul trecut  volumul taxelor şi impozitelor locale a fost de peste 125 de milioane de euro. Din aceşti bani, s-au întors în judeţ sub formă de defalcări de la bugetul de stat 114,2 milioane de euro.
Sărăcia sprijinită să nu facă post negru
Există în România un număr de 15 judeţe care sunt centre de cost nete pentru bugetul naţional. Adică sumele colectate din taxele locale în aceste judeţe sunt insuficiente nevoilor locale, în acest caz fiind nevoie de redistribuiri de bani de la bugetul central.
Astfel, în Vaslui, Botoşani, Teleorman, Călăraşi, Vrancea, Caraş-Severin, Suceava, Neamţ, Mehedinţi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Tulcea, Gorj, Maramureş şi Olt sumele care s-au întors de la bugetul de stat la bugelete locale au depăşit valoarea taxelor şi impozitelor colectate la nivel judeţean. Din punct de vedere al raportului dintre banii primiţi de la stat şi banii încasaţi de stat prin taxe şi impozite, Vasluiul se află în topul clasamentului. Astfel, în 2011, judeţul Vaslui a contribuit la bugetul de stat cu circa 66,1 mi­lioane de euro şi a încasat 104,9 milioane de euro. Practic, a primit înapoi 158,6% din totalul veniturilor trimise către stat.
Momentul sponsorilor
Municipiul Bucureşti are cel mai slab procentaj în ceea ce priveşte raportul dintre banii primiţi de la bugetul de stat şi banii vărsaţi sub formă de taxe şi impozite, respectiv 11,2%, reiese din informaţiile furnizate de Ministerul Finanţelor. Adică la fiecare 100 de euro plătiţi de bucureşteni la bugetul local, se întorc în comunitate 11 euro. Diferenţa merge la redistribuire.
În regiunea Vest, în care se află şi judeţul Hunedoara, doar judeţul Caraş-Severin este un centru de cost, unde ponderea dintre sumele primite de la bugetul de stat şi cele colectate local este de 158%. Cel mai mare sponsor al regiunii de Vest este ju­deţul Timiş. Aici, din totalul sumelor adunate la bugetul local, se întorc în comunitate doar 44 la sută. Aceeaşi situaţie la Arad, unde se întorc în judeţ sub formă de sume defalcate 55 la sută.

About Administrator