În şase luni din 2016, faţă de întreg anul 2013, numărul cancerelor la sân a crescut cu 150 de cazuri

Articolul a fost vizualizat de 868 ori

Doctor With Patient Getting Mammogram X-ray Test
În anul 2013, în judeţul Hunedoara erau 1.390 de femei afectate de această boală, numărul cazurilor avute în evi­denţă a ajuns, în 2014, la peste 1.470, anul trecut a depăşit 1.520 de ca­zuri, atingând pragul de 1.540 de cazuri, anul acesta. Anual, din 2010 încoace, între 100 şi 160 de femei au fost diag­nosticate cu cancer la sân. Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer la femei, deşi cancerul pulmonar rămâne cauza principală de de­ces, atât la femei, cât şi la bărbaţi. Şi, chiar dacă pare aproape de ne­cre­zut, chiar şi bărbaţii pot fi afectaţi de cancer ma­mar: statisticile arată că un caz din 125 apare la bărbaţi.
Nodulul mamar, primul semn de alarmă
Simptomul numărul unu este nodulul mamar, fie el dureros sau nu, dar cancerul mamar este diag­nosticat în urma unei consultaţii, completată de un examen radio­grafic şi o mamografie, care permite depistarea tumorilor de dimensiuni atât de mici, încât nici nu sunt perceptibile la palpare. Hunedorencele ar trebui să ştie că un nodul la nivelul sânului sau axi­lei apărut de curând, modificarea mărimii sau formei sânului, modificarea pielii de pe sâni, cum ar fi o cută sau o pată, scurgeri sau sân­gerări la nivelul mame­lonului, care apar la strân­gerea acestuia, retracţia sau inversia mamelonului, cruste sau modificări de culoare ar putea fi semnele unui debut de boală. Femeile care au avut cancer mamar la unul dintre sâni sunt considerate în grupa de risc, deoarece cancerul mamar poate recidiva. Oncologii spun că alăptarea reduce mult riscul de apariţie al cancerului la sân, numărul îmbolnăvirilor fiind mai mare în cazul femeilor care nu au alăptat. Dacă mama sau alte rude din familie (soră, fiică, veri­şoare) au dezvoltat cancer mamar, riscul apariţiei îmbolnăvirii este mai mare.
România: una din şase femei se va îmbolnăvi
Pe de altă parte reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică spun că cea mai bună prevenţie rămâne depistarea precoce. Şefa Departamentului de Supraveghere a Sănătăţii Publice, Cecilia Birău, spune că, deşi tot mai multe femei sunt diag­nosticate cu cancer la sân, rata supravieţuirii a crescut mulţumită aparaturii care permite depistarea precoce şi a tratamentelor mai eficiente. Una din opt, până la una din patru femei va suferi de această boală, iar în România şi în Europa incidenţa este de una din şase femei. Cu toate acestea, medicii ne liniştesc şi spun că prezenţa unui nodul mamar nu înseamnă, neapărat, cancer. Cele mai multe tumori de sân sunt benigne, sau pot fi chisturi apărute ca urmare a modificărilor normale ale sânului, aso­­ciate cu modificări hormonale sau de îmbătrânire. De asemenea, apariţia unui hematom nu duce la cancer, ci atrage atenţia asupra unui traumatism. Reprezentanţii autorit­ă­ţilor sanitare spun că, în ceea ce priveşte zvonul potrivit căruia substan­țele chimice din anti­perspirante se acumu­lează în ganglionii limfatici, sub braţ, putând astfel să ducă la apariţia cancerului de sân, nu exist­ă dovezi concluden­te pentru a sprijini aceas­tă idee, la fel cum nu există nicio dovadă că purtarea unui sutien „cu sârmă” sau etanș creşte riscul de cancer de sân.

About Ada Beraru