Consiliul Judeţean are cu ce să curme jocul murdar al gunoierilor

Articolul a fost vizualizat de 1,121 ori

Criza gunoaielor se prelungeşte. În plină campanie electorală, judeţul ar putea fi sufocat de gunoaie pentru că groapa provizorie de la Deva dă pe dinafară. Vetuţa Stănescu, consilier judeţean PNL, a cerut conducerii judeţului să precizeze, punctual, când vom avea un deponeu ecologic funcţional. Administraţia judeţeană promite că va găsi o soluţie până la sfârşitul anului.

­p6 main gunoi
Consiliul Judeţean Hunedoara se află la o nouă tentativă de atribuire a deponeului ecologic de la Bârcea Mare unui ope­rator de salubritate. Caie­tul de sarcini va fi ridicat din nou pe SEAP, în această săptămână. Procedurile anterioare au eşuat din cauza repetatelor contestaţii făcute de gunoieri.
Salvarea vine de la gunoierii de stat
Centrul de depozitare a deşeurilor (o investiţie de 21 de milioane de euro) zace inutil, deşi „uzina” ecologică a fost finalizată încă din noiembrie 2015 şi recepţionată oficial în martie anul acesta. Centrul de Management Integrat al Deşeurilor are o staţie de sortare cu o capacitate de aproape 34.000 de tone pe an, o staţie de tratare mecano-biologică cu o capacitate de peste 82.000 de tone pe an şi o celulă de depozitare în suprafaţă de 6,25 hectare. Deponeul ecologic va fi scos, din nou, la licitaţie, după ce fusese retras din proceduri ca urmare a con­testaţiilor. În cazul în care gunoierii privaţi vor încerca să compromită şi acest demers, admi­nistraţia judeţeană e decisă să concesioneze deponeul unei firme de stat prin atribuire directă. Primăriile Hunedoara, Haţeg şi Vulcan au firme specializate în domeniul salubrităţii şi ar putea să preia afacerea de la Bârcea Mare.
Poticneli cu groapa de la Petroşani
În timp ce licitaţiile bat pasul pe loc, gunoaiele judeţului sunt depozitate în groapa provizorie de la Deva care nu mai are mult şi dă pe dinafară. Dan Stoian, administratorul judeţului, promitea că, în septembrie, va fi gata o nouă platformă provizorie de depozitare a deşeurilor la Petroşani. Consilierul PNL Vetuţa Stănescu a cerut explicaţii, pentru că suntem în luna noiembrie şi groapa din Vale nu a fost deschi­să. Şefii judeţului spun că s-au poticnit în avize şi forajele repetate pe care le-au cerut cei de la Apele Române. Într-un final, aleşii judeţului au aprobat ca viitoarea platformă să fie preluată de Primăria Vulcan, iar conducerea Consiliului Judeţean promite că, în cel mult trei săptămâni, groapa va deveni funcţională.

About Marcel Bot