Consiliul Judeţean va igieniza Pediatria Deva

Articolul a fost vizualizat de 1,114 ori

Petiţia liberală a avut succes

Peste patru mii de hunedoreni au semnat petiţia „Salvaţi copiii, salvaţi Spitalul de Pediatrie Deva”, demers iniţiat de consilierul judeţean PNL Oana Frânc, şi „strigătul” semnatarilor s-a auzit. Administraţia judeţului a decis să aloce bani pentru igienizarea secţiei. Problemele secţiei de Pediatrie au fost discutate (destul de pătimaş) la sfârşitul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Hunedoara, iar fondurile vor fi alocate printr-o nouă şe­dinţă convocată de îndată, după o inventariere riguroasă a deficienţelor ce trebuie grabnic remediate.

p3 MAIN Pediatrie Deva
Imobilul care găzduieşte Pediatria este nepotrivit pentru un spital modern, dar parte din neregulile semnalate ţin şi de proasta gospodărire. Sunt zeci de spitale în clădiri de patrimoniu care respectă normele minime de igienă. De câţiva ani, la Pediatria din Deva s-a făcut curăţenie generală, mai cu seamă, după ce mâzga a apărut în presă. Instalaţii defecte la closet, cădiţele infecte, mucegai pe pereţi, saltelele rupte şi îmbibate de urină sunt detalii care nu ţin de strategia de moder­nizare a Spitalului Judeţean.

Ce zice Sanepidul
„Având în vedere articolele apărute în presa locală, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara face următoarele precizări: Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara s-a auto­sesizat şi a anunţat telefonic Ministerul Sănă­tăţii, apoi a transmi­s către acesta informarea privind rezultatele controlului efec­tuat de către inspectorii din cadrul Compartimentului de Control în Sănătate Publică, în secţia de Pediatrie, în data de 25.10.2016. În cadrul controlului, s-au recoltat teste care să verifice condiţiile igieni­co-sanitare din secţia de Pediatrie; s-au observat următoarele probleme: în boxele pentru sugari, cădiţele erau recondiţionate deficitar, în grupul sanitar de la sectorul pentru şcolari s-a observat o defecţiune la instalaţia sanitară, iar la nivelul tavanului de la etajul III (ultimul nivel) existau urme care atestă prezenţa infiltraţiilor din cauza acoperişului care este degradat în zona respectivă. Pentru remedierea problemelor de la instalaţiile sanitare (cădiţe şi zona pentru şcolari) termenul stabilit a fost de 24 de ore, iar pentru remedierea pro­blemelor datorate acoperişului degradat, termenul stabilit este sfârşitul lunii noiembrie”, se arată într-o informare a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara.

Bani pentru igieni­zarea Pediatriei

Petiţia „Salvaţi copiii, salvaţi Spitalul de Pe­diatrie Deva” a strâns în câteva zile 4.168 de cetăţeni ai judeţului care au semnat, nemulţumiţi de starea în care se află Secţia de Pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţe Deva – Hunedoara. Liste­le au fost puse pe masa preşedintelui (PSD) Laurenţiu Nistor de consilierul judeţean (PNL) Oana Frânc. După discuţii lungi şi violente, aleşii judeţului au ajuns la o soluţie provizorie pentru remedierea deficienţelor de la secţia de Pediatrie. Condu­cerea administraţiei judeţene va convoca, într-o şedinţă de îndată, Consiliul pentru a aproba alocarea de bani pentru igienizarea secţiei.
De asemenea, şefii administraţiei judeţene spun că secţia de Pe­diatrie va fi mutată în spaţiile renovate din aripa veche a Spitalului Judeţean.

Istoricul renovării Spitalului

În 2009, Guvernul Boc a aprobat un proiect de reparaţii capitale la Spitalul Judeţean de Urgenţe Deva – Hunedoara, printr-un proiect de finanţare multianuală în valoare totală de peste o mie de miliarde de lei vechi. În anul 2010, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara a încheiat contractul, iar primele secţii reabilitate au fost Internele, Oncologia şi Infecţioasele. În cursul lunii noiembrie, anul acesta, vor fi recepţionate şi predate Spitalului Judeţean de Urgenţă (corpul nou) secţiile de Prosectura, Bloc Operator, ATI, Chirurgie Generală, Urologie, Bloc Naşteri, ORL. Potrivit DSP Hunedoara, instituţie care a coordonat investiţia, secţia de Pediatrie a fost amplasată în corpul vechi la etajul VI – un etaj care nu s-a mai construit. Astfel, s-a decis amplasarea secţiei la etajul IV al corpului central – corp vechi – al Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva.

About Marcel Bot