SOS! Spitalele hunedorene nu au sânge pentru transfuzii

Articolul a fost vizualizat de 1,055 ori

Numărul donatorilor de sânge a scăzut dramatic în judeţul Hunedoara. În prezent, numărul donatorilor care vin zilnic la Centrul Judeţean de Transfuzii din Deva este la jumătate din cel înregistrat acum doi – trei ani. Sunt zile în care doar o singură persoană trece pragul instituţiei. Spitalele au deja liste de aşteptare pentru operaţii, iar, în cazul accidentelor grave, se apelează la unităţile medicale învecinate ori se aduce sânge din alte judeţe.

p10 (1)
Cei de la Centrul Judeţean de Transfuzii din Deva spun că se confruntă cu mari pro­bleme în asigurarea necesarului de sânge pentru nevoile unităţilor medicale din judeţ. „Avem mari dificultăţi, pentru că numărul de donatori a scăzut, în timp ce cererile din partea spitalelor au crescut spectaculos, pentru că numărul pacienţilor este în creştere. Mai mult, sunt multe accidente de circulaţie, iar operaţiile sunt tot mai complexe. Numărul de donatori variază de obicei, dar, în acest an, am observat un trend de descreştere începând din vară şi, din păcate, scăderea se menţine, iar acest lucru se simte tot mai rău”, spune dr. Victoriţa Hălmagi, directorul Centrului de Transfuzii. Practic, de la 10-15 donatori pe zi, la începutul anului, în prezent, numărul a scăzut la jumătate. Doar cinci sau şase persoane trec zilnic pragul instituţiei pentru a dona sânge. „Cu greu adunăm mai mult de şase donatori şi, de obicei, facem o mobilizare cu ajutorul aparţinătorilor. Doar atunci reuşim să aducem opt sau zece oameni, dar şi aşa este insuficient, mai ales pentru spitalul din Deva”, spune medicul.
Deficit pe liniep10 (3)
Iar deficitul se înregistrează la toate grupele de sânge. În ultima vreme, situaţia cea mai dramatică se înregistrează la grupele A2 pozitiv şi 01 pozitiv. „Avem în vedere că situaţia devine dificilă dacă 0 pozitiv este în scădere, pentru că cei care au grupa 0 pozitiv sunt donatori universali şi îl folosim la toate celelalte grupe de sânge. Este o problemă foarte mare când scade stocul de 0 pozitiv”, explică şefa centrului. O simplă vizită la centru te lămureşte: „De la ora opt, de când s-a des­chis Centrul de Transfuzie, până la ora 10, s-a prezentat un singur donator cu grupa A2 pozitiv”, spune o asistentă.
Bolnavii nu pot fi operaţi
Cei de la Centrul de Transfuzii spun că există liste de aşteptare pe care sunt înscrişi bolnavii care trebuie operaţi şi au nevoie de sânge. Doar la Deva este cazul a 28 de persoane. „Sângele se foloseşte doar pentru urgenţe, iar pacienţii care au nevoie de intervenţii chirurgicale care pot fi temporizate se trec pe o listă de aşteptare, iar atunci când se strânge stocul de sânge necesar, atunci se intervine ope­rator”, declară dr. Hălmagi. Cei de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva spun că aici se fac numeroase operaţii zilnic şi mereu este nevoie de sânge. „Nevoie de sânge există întotdeauna. Am apelat mereu la centrul de sânge şi la alte instituţii de sânge şi nu am avut cazuri ca să ne moară pacienţi pentru că a fost criză de sânge. Există într-adevăr liste de aşteptare, dar acestea sunt normale într-un spital. Niciun chirurg însă nu mi-a spus că nu a putut face o intervenţie de urgenţă din cauza lipsei stocului de sânge, întotdeauna ne-am descurcat”, spune dr. Ioan Demeter, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva. Cei de la Centrul de Transfuzii spun că sunt şi persoane care vin să doneze şi sunt refuzate. Cei interesaţi ar trebui să ştie că un donator trebuie să aibă peste 18 ani, o greutate între 50 şi 100 de kilograme la  femei şi între 60 şi 110 kilograme bărbaţii. În plus, nu trebuie consumat alcool cu cel puţin 24 de ore înaintea donării. Se resping şi donatorii care, în ultimele şase luni, au avut intervenţii stomatologice sau chirurgicale. Este interzisă orice donare de sânge, dacă persoana suferă de hepatită de orice tip, TBC, sifilis, malarie, bruceloză, HIV, ulcer, dia­bet zaharat, boli de inimă, boli de piele, boli de tiroida, hipotensiune, anemie. În cazul femeilor, nu sunt acceptate cele însărcinate, cele care alăptează sau sunt în perioada menstruală.
Apel către donatori
„Facem un apel către populaţie, la fel cum am făcut şi când a avut loc accidentul acela tragic de la Colectiv, chemăm oamenii să vină să doneze. Să ne amintim că fiecare persoană care donează sânge poate salva mai multe vieţi”, declară dr. Ioan Demeter. Potrivit legislaţiei, un donator de sânge primeşte şapte tichete de masă, plus că ziua în care donează are liber de la serviciu. Este o prevedere legislativă care nu este recunoscută în multe firme private şi încă un motiv pentru care hunedorenii nu se mai prezintă la centrul de transfuzii. „Se ştie că donatorii de sânge primesc acele şapte tichete de masă, potrivit unui act normativ care este în vigoare de zece ani, plus o zi liberă, adică ziua donării. Din păcate, în foarte multe firme nu se respectă această zi liberă şi persoanele care vin să doneze de multe ori nici nu îndrăznesc să mai vină la centru, pentru că nu ştiu dacă li se motivează sau nu ziua liberă. Este încă un motiv care a dus la scăderea numărului de donatori. Eu vreau să mulţumesc însă tuturor celor care încă ne trec pragul şi se străduiesc să contribuie la salvarea bolnavilor din spitale. Fac un apel la toată populaţia care este sănătoasă, persoane sub 50 de ani, care nu au probleme de sănătate şi nu fac tratamente sau au operaţii, să se gândească ca, măcar o dată pe an, să vină să doneze”, spune Victoriţa Hălmagi. Pe lângă gestul altruist care îl face un donator şi beneficiile prevăzute de legislaţie, există şi alte plusuri, explică medicul: „Donarea regenerează sângele, iar pentru cei care sunt hipertensivi la limită, adică au tensiune de 14 cu 9 sau 15 cu 9, donarea le prinde bine pentru că scade ten­siunea şi îşi menţin o perioadă de timp parametri normali fără a avea nevoie de tratament.”

About Laura Oană