“Pleacă din nou în căutarea ciobanului dispărut în Parâng”, mă îndeamnă Carmen Cosman, pe site-ul CityNews. Eu aş pleca în căutarea lui, dar nu ştiu cine e, de ce a dispărut şi nici nu dispun de echipamentul necesar, stimată ziaristă! Dacă, în schimb, aţi fi scris “Salvamontiştii pleacă din nou în căutarea ciobanului dispărut în Parâng”, aş fi înţeles că este vorba despre o afirmaţie şi nu despre un îndemn. Chiar dacă titlul ar fi fost un îndemn pentru mine, cititorul, tot nu ar fi fost scris corect, pentru că în general se pune semnul exclamării după un îndemn.
Monalise Hihn ne spune, în Ziarul Hunedoreanului, că “în judeţul Hunedoara 28 de localităţi sunt conduse de către reprezentanţi ai PNL, 20 de ai PSD, 19 – PDL şi câte una pentru UNPR şi PNG – CD”. Nici mie nu-mi place, de cele mai multe ori, faptul că limba română este atât de complexă şi că pentru a exprima o idee trebuie să folosesc de două sau chiar trei ori mai multe cuvinte decât în limba engleză, de exemplu. Dar n-avem ce face, lucrăm în România, scriem baliverne în ziare româneşti, pentru cititori români, vorbitori de română, deci trebuie să facem un efort ca să ne exprimăm corect. Uneori, însă, parcă-ţi vine să… îţi iei câmpii, aşa că scrii cu prescurtări, mai mănânci câte un cuvânt şi… ajungi pe mâna lui Chioru’!
În acelaşi articol din Ziarul Hunedoreanului, Monalise Hihn zice: “Pe de altă parte, PSD îl va susţine pe actualul edil al Haţegului, Nicolae Timiş. Pe de altă parte, Uniunea Social Liberală a stabilit încă din luna octombrie 2011 că va avea candidaţi comuni la primăriile din 48 de localităţi din judeţ”. Înţelegem cum stau lucrurile “pe de altă parte”, dar pe de o parte?
Magdalena Şerban ne spunea în Mesagerul Hunedorean, la sfârşitul lunii trecute, că “Brădenii au dat pe la spital şi în 2011”. Eu ştiu că în oraşele mici nu prea sunt locuri “de pierzanie” pentru tineret, dar să zici că brădenii au dat pe la spital de parcă s-ar fi dus la discoteca din sat mi se pare o afirmaţie deplasată. Oamenii nu “dau” pe la spital (eventual directorii de spital care au mai multă treabă pe la cabinetele medicale particulare); eu nu am întâlnit până acum pe nimeni care să meargă de plăcere la o consultaţie.
Chiar dacă unele dintre ştirile publicate pe site-ul CityNews, în secţiunea “Hunedoara”, nu sunt de interes pentru hunedoreni, se mai întâmplă să dau peste unele “chifteluţe” numai bune de criticat aici. De exemplu, titlul ăsta: “Protestarii sibieni vor şi demisia lui Băsescu”, unde “protestarii” sunt cei care “protestă”? Autorul este aproape necunoscut (C.F. nu-mi spune nimic, mai ales că nu-i ştiu pe ziariştii sibieni), aşa că n-am cui să-i bat obrazul. Eventual, întregii redacţii, că-i mai distractiv aşa! Deci, ruşinică, CityNews! O dată pentru că-mi daţi ştiri care nu-s din judeţul meu, şi-a doua oară pentru că nu sunteţi în stare să citiţi un titlu înainte de a-l publica.
Cea mai halucinant de aiuritoare ştire pe care mi-a fost dat s-o citesc în ultimii ani vine de la Petronela Tămaş şi a fost publicată în Ziarul Hunedoreanului (cu atâtea “mişcări de trupe” în presa locală, mi-e greu să ţin evidenţa tuturor – Petronela Tămaş era, până mai ieri, la Glasul Hunedoarei). Dar să revenim la ştire: titlul acesteia este “GER: Salvat de «troscău»”. Troscău este o variantă (pe care acum o văd prima dată) a cuvântului “trăscău”, care înseamnă rachiu tare.
Dar dacă aţi crezut că doar titlul m-a dat pe spate, să vedeţi în ce hal arată ştirea: “Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara, când a fost găsit, bărbatul era inconştient, dar prezenta semne vitale. Se pare că bărbatul consumase băuturi alcoolice. Jandarmii montani i-au acordat primul ajutor bărbatului, în vârstă de 54 de ani, şi au anunţat ambulanţa”. Cine e bărbatul şi de ce începe ştirea asta de parcă eu, cititorul, aş avea deja toate datele problemei? Unde s-a întâmplat asta? Cine a declarat că “troscăul” i-a salvat viaţa? Nu de alta, dar în ultima vreme tot văd la televizor diverşi specialişti care ne avertizează să nu consumăm alcool atunci când afară e frig, pentru că mitul care spune că alcoolul ne ajută să ne încălzim este doar atât: un mit. Deh, jurnalism.
Ştiţi deja că virgulele nu se “pupă” cu majoritatea ziariştilor hunedoreni. Iată că şi Ramona Ştefan, de la Servus Hunedoara, i-a căzut victimă unei virgule nemiloase, care s-a aşezat singură unde a avut ea chef, fără ca măcar s-o avertizeze pe ziaristă: “Reamintim că, judeţul Hunedoara se află sub incidenţa codului portocaliu […]”. Stimată ziaristă, virgula aia este pur şi simplu în plus!
Dragă redacţie a cotidianului Servus Hunedoara, ştiu că nu vă sunt simpatic, ba dimpotrivă, îmi închipui că o mare parte dintre membrii tăi s-ar bucura să mă vadă măcar dat afară, dacă nu schingiuit şi apoi împuşcat în cap. Totuşi, mie-mi sunteţi dragi cu toţii, pentru că sunt conştient că fără munca voastră fuşerită, aş fi muritor de foame. De aceea vă întreb dacă domnul Iulian Stroia este bine, sănătos, pentru că am dat cu ochii peste un articol de-al său de miercuri, 1 februarie, şi-am rămas siderat: semnătura îmi zice că domnul ziarist n-ar mai fi printre noi (doamne fereşte!). Spun asta pentru că în România, doar în acte şi înscrisuri oficiale, ori atunci când vorbim despre cei trecuţi în nefiinţă, scriem întâi numele şi apoi prenumele, iar articolul este semnat nu de Iulian Stroia, aşa cum am fost obişnuiţi, ci de Stroia Iulian. De fapt, dacă domnul Stroia ar fi păţit ceva, nu cred că mai avea cum să semneze un articol în Servus Hunedoara.
Toate ziarele au scris că profesorul Gheorghe Ana, din Petroşani, a primit o “Diplomă de excelenţă” pentru activitatea în folosul comunităţii locale. Toate ziarele, mai puţin Servus Hunedoara, care ne informează că profesorul Gheorghe Anca, “Singurul locuitor al Văii Jiului, membru al Academiei Române, a fost recompensat pentru activitatea sa”. Pe cuvântul meu că aşa a scris Iulian Stroia (ceea ce înseamnă că domnul Stroia este bine, sănătos, doar puţin distrat), că profesorul Gheorghe Anca este singurul locuitor al Văii Jiului. Vă daţi seama cât de plictisitoare ar fi viaţa profesorului dacă ar fi singurul locuitor al Văii Jiului? Iată cum, încă o dată, o nenorocită de virgulă schimbă întreg sensul unei fraze. Pentru conformitate, varianta corectă este: “Singurul locuitor al Văii Jiului care este membru al Academiei Române a fost recompensat pentru activitatea sa”. Pam-pam!
După ce, în urmă cu câţiva ani, mai toate ziarele din judeţ s-au entuziasmat atunci când un site oarecare a publicat un top al celor mai grozave castele din lume, afirmând că un mare şi foarte vizitat site ne-a pus Castelul Corvinilor pe un loc într-un top, Mesagerul Hunedorean repetă figura. De data asta, nu mai este vorba despre site-ul oddee.com, care se descrie ca fiind “un blog despre excentricităţi: lucrurile ciudate, bizare şi stranii ale lumii noastre”, ci despre un alt blog care se ocupă de ciudăţenii: OddStuffMagazine.com, “un blog despre fapte stranii, poze ciudate, ştiri neobişnuite şi alte ciudăţenii de pe întreg globul pământesc”. Cei de la Mesagerul Hunedorean nu par să ştie diferenţa dintre blog şi site, dar să trecem peste asta. Iată cum ne prezintă Cristina Ghenea această informaţie: “Odd Stuff Magazine, unul dintre cele mai citite site-uri din Statele Unite ale Americii, declară castelul din Hunedoara ca fiind al şaselea cel mai frumos castel din lume”. S-o lămurim pe asta cu “cele mai citite site-uri din SUA”: Odd Stuff Magazine are un cont de Twitter cu nu mai puţin de 198 de urmăritori. Asta înseamnă că doar 198 de utilizatori ai reţelei de socializare Twitter s-au arătat interesaţi de conţinutul publicat pe site. Un alt site foarte citit din SUA, să zicem, CNN.com, are puţin peste 6.300.000 de urmăritori. Nu vrem să ne lăudăm, dar avem în redacţie o colegă cu 2.300 de urmăritori, iar asta nu-i face blogul unul dintre cele mai citite “site-uri” din SUA, nici chiar din România.
În încercarea de a afla cât de citit este site-ul Odd Stuff Magazine, am apelat şi la alexa.com, care pune la dispoziţie o unealtă foarte utilă de măsurare independentă a traficului şi a gradului de influenţă a tuturor site-urilor din lume. Am aflat că OddStuffMagazine.com se situează pe locul 25.449. CNN.com este pe locul 62 în clasamentul mondial. Este, deci, o oarecare diferenţă între cele mai vizitate site-uri din SUA şi un site obscur, care s-a întâmplat să pomenească despre castelul nostru. Mulţumim frumos, dar nu spunem că am fost lăudaţi de unul dintre cele mai tari site-uri din lume, că nu se face să minţim poporul cu… calculatorul!
CHIORULE …m-ai facut sa rad cu lacrimi de dimineata. TARE COMENTARIUL