Devoratorul de cuvinte

Articolul a fost vizualizat de 959 ori

Pe site-ul avantulliber.ro citim următoarele: „Primarul Lupeniului a avertizat şi firma care se ocupă cu activitatea de deszăpezire că este nemulţumit de modul în care a acţionat în cursul acestei dimineţi. <Întrucât am constata în această dimineaţă că starea drumurilor nu a fost una mulţumitoare, acesta a decis sancţioarea operatorului pentru operaţiunile de dezăpezire întreprinse>, a declarat Cristian Resmeriţă.” Oare cine este „acesta” care a decis sancţionarea firmei, din declaraţia lui Cristian Resmeriţă. Logic ar fi fost ca primarul nemulţumit să fi decis sancţionarea firmei despre care credea că nu şi-a făcut treaba; dar el dă declaraţia – mă gândesc că nu vorbeşte despre sine la persoana a treia. Pe de altă parte, normală ar fi sancţionarea pentru lucrări neefectuate, nu pentru „operaţiunile de dezăpezire întreprinse”. Desigur, asta e doar părerea mea.

Condiţiile meteo de la finalul săptămânii trecute au oferit subiecte celor din presă. Astfel, şi în Ziarul Văii Jiului citim: „”, spune primarul Dănuţ Băhăescu.”, “Primarul Uricaniul a făcut referire la faptul că deszăpezirea a funcţionat aţă la Uricani, iar în oraş se şede asfaltul, nu este zăpadă sub roţile automobilelor.” Nu ştiu dacă este vreun obicei local de a înlocui “v” cu “ş” sau sunt probleme de tastatură, dar sună simpatic: “nu aşem probleme”, “şede asfaltul” (bine că nu fuge asfaltul). î Servus Hunedoara scrie: „Postul durează 40 de zile şi se termină de Crăciun, pe 25 decembrie. Conform cutumnelor bisericeşti, pentru a se dace un post deplin, acesta trebuie respectat atât din punct de vedere sufletesc, cât şi trupesc. Din punct de vedere al postului trupersc, sau cel al alimentaţiei, Postul Crăciunului este mai uşor decât cel al Paştelui.” Conform regulilor limbii române, nu este corect să greşim trei cuvinte câteva rânduri, pentru că începe să se piardă sensul frazelor.

Ziarul Văii Jiului informează: „Campania începe la Petroşani şi continuă până spre final la cele patru licee din municipiu, unde voluntari ai Crucii Roşii din localitate şi doamna psiholog Cristina Schwarz de la Centrul de Tratament HIV-SIDA din cadrul Spitalului de Urgenţă Petroşani vor avea programate mai multe serii de întâlniri cu elevii.” Din acest text înţeleg că această campanie se desfăşoară doar la Petroşani, aşa că nu văd de ce nu s-a scris acest lucru clar, ci s-a simţit nevoia să se formuleze: „Campania începe la Petroşani şi continuă până spre final la cele patru licee din municipiu”.

Servus Hunedoara informează cititorii că: „Cetatea dacică din Munţii Orăştiei, Sarmizegetusa Regia, este acoperită de troiene, stratul de zăpadă măsurând circa o jumătate de metru în zona respectivă.” Singura problemă este că Sarmizegetusa Regia nu este singura cetate dacică din Munţii Orăştiei, astfel că formularea „Cetatea dacică din Munţii Orăştiei, Sarmizegetusa Regia, este acoperită ( … )” nu are logică. Pe de altă parte, oare de ce este aşa mare surpriză că un obiectiv aflat la peste 1000 de m altitudine este acoperit de zăpadă, atunci când şi în zone mai puţin înalte s-a depus un strat de zăpadă.

Nu putea lipsi nici virgula dintre subiect şi pre­dicat, cum am găsit pe site-ul avantulliber.ro: „Acelaşi minister, subliniază că în fiecare an producţia de huilă s-a dimi­nuat. Cauzele sunt angajaţii din ce în ce mai puţini şi tehnologiile din ce în ce mai învechite.” Corect era: „Acelaşi minister subliniază că în fiecare an producţia de huilă s-a diminuat.” î

În schimb, din unele materiale din Ziarul Hunedoreanului lipsesc virgulele, textele pierzându-şi din sens: „Precum un spectator picat la un „spectacol” căruia nu-i cunoaşte deznodământul frecându-şi bărbia la nesfârşit, antrenorul de la Deva a asistat neputincios pe marginea terenului cum elevele sale au ratat din toate poziţiile posibile. Gheorghe Covaciu antrenorul grupării din Roman a introdus pe teren toate rezervele pe care le-a avut la dispoziţie făcând spectacol pe teren.” Propun următoarea variantă: „Precum un spectator picat la un „spectacol” căruia nu-i cunoaşte deznodământul, frecându-şi bărbia la nesfârşit, antrenorul de la Deva a asistat neputincios pe marginea terenului cum elevele sale au ratat din toate poziţiile posibile. Gheorghe Covaciu, antrenorul grupării din Roman, a introdus pe teren toate rezervele pe care le-a avut la dispoziţie, făcând spectacol pe teren.”

Mesagerul Hunedorean informează: „Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Adrian David (foto), este, de câteva zile, consilierul directorului general al Complexului Energetic Hunedoara (CEH) pe probleme legate de termoficarea localităţilor din Valea Jiului.” Cum domnul Adrian David nu este singurul fost preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, numele său nu trebuia pus între virgule. î . Ziarul Hunedoreanului ne încântă cu următorul titlu: „Drum blocat în Parâng: turiştii sunt ajutaţi de jadarmi şi salvamontişti să coboare de pe munte”. Bănuiesc că „jadarmii” sunt un fel de ajutoare de jandarmi.

Mesagerul Hunedorean informează: „Partidul Social Democrat va creşte pensiile românilor, începând de anul viitor, apreciind că oamenii în vârstă au nevoie de respect şi de o bătrâneţe lipsită de griji, după ce au cotizat o viaţă de muncă la sistemul public de asigurări sociale.” Desigur, este minunată această revelaţie avută de reprezentanţii Partidului Social Democrat – la cam un an după ce au fost nevoiţi să se retragă de la guvernare: pensionarii au pensiile prea mici; or fi scăzut pensiile în acest an – sau sunt poveşti de campanie electorală?

About Chioru' Corectoru'