La Primăria Dover / Avram Iancu a primit certificatul de trecere a Canalului Mânecii
Corneliu Bran, Ziarul Văii Jiului
„Association Channel Swimming” şi „Piloting Federation”, în parteneriat cu Primăria oraşului Dover („Dover Hall”), au organizat „CS&PF Annual Dinner 2016”. Prin această cină festivă organizatorii i-au felicitat pe toţi înotătorii care anul acesta au trecut Canalul Mânecii, înmânându-le şi brevetele de trecere. Regulile din 1927 păstrate până azi ale „Association Channel Swimming” prevăd trecerea „Canalului Englezesc” (cum îi mai spun britanicii) fără costum de neopren şi fără ca înotătorul să beneficieze măcar o secundă de sprijinul vreunui corp solid de care să se agaţe şi să se odihnească.
La gala din Dover
a fost prezent şi înotătorul petroşenean în ape deschise Avram Iancu. Iancu a ajuns la Dover împreună cu soţia şi cele trei fetiţe, graţie sponsorului „Canah Internaţional”. Care, de altfel, l-a sprijinit şi în proiectul de trecere din vara aceasta.
„A fost un moment mult aşteptat de toţi înotătorii care vara aceasta au trecut Canalul Mânecii, bineînţeles şi de mine, deoarece în cadrul acestui dineu festiv a avut loc recunoaşterea oficială a trecerilor înot din această vară, tuturor fiindu-ne înmânat certificatele oficiale de traversare. O sală cu peste 200 de invitaţi, mulţi veniţi ca şi mine cu familiile, a făcut ca atmosfera să fie de-a dreptul magică. Printre noi a fost prezent şi celebrul înotător Michael Peter Read, King of English Channel, născut în anul 1941 în Brighton, cel care a reuşit să străbată Canalul Mânecii de nu mai puţin decât de 33 de ori, o performanţă uriaşă şi greu de egalat! Să stau în aceeaşi sală cu un asemenea titan în înotul de performanţă în ape deschise mi-a dat cu adevărat fiori. Am simţit o senzaţie de bucurie, un vis împlinit de-a dreptul!”, a declarat, pentru ZVJ, Avram Iancu.
Reîntâlnirea cu pilotul
Cu acest prilej, sportivul nostru a avut ocazia să mai stea încă o dată de vorbă cu pilotul care l-a condus spre victorie, englezul Stuart Gleeson, cu a sa ambarcaţiune „Sea Leopard”. Iancu vorbeşte cu încântare de acest lucru: „A fost un prilej să mă revăd cu inimosul şi extraordinarul căpitan Stuart, un om de care îmi voi aminti toată viaţa cu drag. Este minunat cum m-a sprijinit acest om, inclusiv moral, şi n-am cuvinte cum să-i mulţumesc. S-a bucurat când m-a văzut şi am stat de vorbă. Întotdeauna e o plăcere să stai de vorbă cu el. La fel de fericit am fost când m-am revăzut şi cu observatorul cursei, dar şi cu oameni cu care vara aceasta m-am antrenat, sau cu alţi piloţi pe care-i ştiam din anii trecuţi”.
Beţianu – la… datorie
De la evenimentul din Dover n-a lipsit nici londonezul George Beţianu, milionarul de origine română cu afaceri prin Londra. Şi cel care l-a sprijinit pe Iancu în toate trecerile sale. „George rămâne un prieten al meu adevărat, un prieten al nostru. El este şi cel care acum m-a ajutat încă odată cu transportul Londra-Dover şi retur, inclusiv cu transportul spre aeroport. E un român cu inimă mare şi să ştiţi că a întrebat şi acum de ZVJ şi de dumneavoastră, transmiţându-vă salutări şi cele mai bune gânduri”. Îl salutăm şi noi pe acest brav român.
Certificatul de performanţă recunoscut în toată lumea
Punctăm şi un aspect important. Pe baza acestui certificat, înotătorii care provin din ţări care au nevoie de anumite vize de intrare şi care îşi doresc să înoate pe teritoriul unor state care solicită viză de intrare nu vor avea probleme.
Încheiem relatarea
despre Dover şi această ultimă acţiune din proiectul lui Iancu prin a spune că timp de două zile, după gală, Iancu, soţia şi cele trei fetiţe au vizitat principalele obiective turistice din Londra. „Asta s-a întâmplat şi graţie sponsorului meu, Canah, dar şi lui George şi a românilor din Londra, prieteni de-ai mei, care m-au susţinut în tot acest proiect, mai cu seamă din punct de vedere moral, cărora le mulţumesc încă o dată!”, ne-a spus Avram Iancu.
„Tuturor le spun în încheiere doar atât: nimic nu este imposibil dacă crezi cu adevărat! O dată angrenat în aceste vise este important să lupţi cu toată convingerea, cu toată forţa şi rezistenţa de care dai dovadă. Aceşti trei ani în care am încercat să realizez acest proiect dificil stau dovadă la ceea ce vă spun şi finalul proiectului nu putea fi decât reuşit la câtă ambiţie mi-am pus să trec acest canal de gheaţă”, a subliniat Iancu în încheiere.
Copaci rupţi de vânt, localităţi fără curent electric şi copii blocaţi în Parâng
Ramona Ştefan, Diana Mitrache, Servus Hunedoara
Ninsoarea şi vântul puternic au creat numeroase probleme în judeţul Hunedoara. Mai mulţi copaci au fost rupţi şi s-au prăbuşit pe şosea, pompierii hunedoreni fiind nevoiţi să intervină în mai multe părţi. Cele mai mari probleme s-au înregistrat în Valea Jiului, în Parâng, acolo unde stratul de zăpadă măsura, ieri, mai bine de o jumătate de metru. Din cauza nămeţilor, un grup de copii ce se aflau într-o tabără acolo nu a mai putut coborî. De asemenea, ninsoarea puternică a afectat şi reţeaua de energie electrică, iar zeci de familii din mai multe localităţi hunedorene au rămas pe întuneric.
Zona montană a judeţului Hunedoara s-a aflat ieri, începând de la ora 11:00 şi până la 18:00, sub incidenţa codului portocaliu de ninsori şi vânt puternic. În aceste condiţii, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara, lt. col. Viorel Demean, a convocat grupa operativă la Centrul de Management al Situaţiilor de Urgenţă pentru monitorizarea situaţiei operative. Pompierii hunedoreni au fost nevoiţi să intervină pentru înlăturarea unor copaci rupţi de vânt şi căzuţi pe DN 7A, la ieşirea din Petroşani, şi pe mai multe străzi din municipiu, dar şi pe DN 76, la Baia de Criş. De asemenea, pompierii au acţionat, împreună cu cei de la „Drumuri”, pentru îndepărtarea unor aluviuni şi bolovani, desprinşi de pe versanţi, care au afectat DJ 687, între Cinciş şi Topliţa, şi DJ 76, între Baia de Criş şi Târnăviţa.
22 de localităţi, în beznă
Mai mult, vântul puternic a afectat şi reţeaua de energie electrică. Gospodăriile din 22 de localităţi ale judeţului se aflau, în jurul orei 11:00, fără curent electric. La Petrila, de exemplu, locatarii dintr-un cartier întreg al oraşului nu au mai avut, ieri, de dimineaţă, curent electric. De vină a fost stratul de zăpadă, care s-a aşezat după ore în şir în care a plouat torenţial. Cablurile de curent au cedat sub greutatea zăpezii şi a gheţii şi s-au rupt, iar oamenii au rămas fără curent electric. De altfel, întreg oraşul a fost îngheţat şi un strat consistent de zăpadă s-a aşternut peste tot. Echipele ENEL au ajuns în zonă şi au demarat operaţiunile de repunere în funcţiune a circuitelor electrice. Au fost afectaţi oamenii din blocul 55 de pe strada Republicii şi mai multe case aflate în apropiere.
Zăpadă de peste 60 de centimetri şi pericol de avalanşe
În Parâng, zăpada măsura peste o jumătate de metru, iar acolo mai mulţi copii ce se aflau într-o tabără de nutriţie şi care trebuiau să coboare spre casă, ieri dimineaţă, au avut nevoie de ajutorul salvamontiştilor, după ce, din cauza vântului şi a ninsorii, accesul auto în staţiune nu a fost posibil. Copiii au fost coborâţi cu telescaunul, dar numai după ce viscolul s-a mai potolit şi au fost efectuate mai multe probe ale instalaţiei pe cablu. De altfel, tot echipajul de la Salvamont a supravegheat acţiunea şi cei mici, care veniseră în munte când nu a nins, au coborât în siguranţă.
Noaptea de sâmbătă spre duminică a fost cu probleme, pentru că a nins mult, iar vântul a bătut cu putere şi, după ce s-a luat curentul din cauza viscolului, nici telescaunul nu a funcţionat duminică de la prima oră. Toate cabanele, însă, au intrat pe generatoare, ca să nu fie afectaţi oamenii aflaţi în munte.
Salvamontiştii au avertizat că, în Parâng, există riscul ca zăpada să o ia la vale. În toate staţiunile montane din judeţ a nins foarte mult, iar jandarmii şi salvamontiştii s-au mobilizat, fiind pregătiţi să intervină, în orice moment, în caz de nevoie. Din păcate, însă, peisajul frumos poate fi admirat cu prudenţă, pentru că în munţi pândeşte oricând pericolul, fiindcă stratul de zăpadă este instabil şi o poate lua oricând la vale. „Stratul de zăpadă, în masivul Parâng, depăşeşte 60 de centimetri şi ninge în continuare viscolit. Traseele de creastă sunt închise, pentru că există risc de avalanşă – gradul 4”, a precizat Remus Popescu, şeful Salvamont Parâng.
Costume de carnaval gratuite pentru copiii sărmani şi cei cu dizabilităţi
Carmen Cosman-Preda, Gazeta de Dimineaţă
Copilăria nu trebuie să fie împărţită între ”avuţi” şi cei ”mai puţin avuţi”, iar de serbări sau carnavaluri trebuie să se bucure toţi copiii, indiferent de familia în care s-au născut sau dacă viaţa i-a pus la grele încercări încă de mici.
Cam aşa au gândit cei de la Asociaţia ”Parco Cavalli”, cei care, dincolo de activităţile de bază – hipism şi hipoterapie – desfăşurate, au gândit şi un proiect prin care să vină în ajutorul celor mici în organizarea serbărilor şcolare sau a diferitelor petreceri care implică costumarea participanţilor.
”De la început am gândit proiectul şi în această direcţie, de a veni în sprijinul copiilor. Putem pune la dispoziţie gratuit costume de cowboy şi de indieni, şi de fete şi de băieţi, pe care le oferim copiilor cu dizabilităţi sau celor cu probleme financiare, care nu au posibilitatea să-şi închirieze astfel de costume. La centrele de profil, închirierea acestor costume costă cam 100 de lei şi nu toată lumea are posibilitatea. Consider că toţi copiii au dreptul să se bucure de serbările sau alte festivităţi care implică purtarea unui costum de carnaval”, a precizat Florin Petrişor Vrabie, reprezentantul Asociaţiei Parco Cavalli din Vulcan.
Iniţiativa se adresează tuturor copiilor din Valea Jiului şi singura condiţie pentru a beneficia gratuit de un astfel de costum este ca persoana care îl închiriază să semneze o declaraţie pe propria răspundere şi să îl aducă înapoi nedeteriorat, astfel încât şi alţi copii să se bucure de el.
În total sunt circa 50 de costume care pot fi închiriate în cadrul acestui proiect derulat de Asociaţia Parco Cavalli, cu finanţare de la Consiliul Judeţean Hunedoara. De asemenea, pot fi organizate şi shooting-uri foto pentru cei interesaţi.
Asociaţia Parco Cavalli a luat fiinţă în luna decembrie 2014 pentru a veni în sprijinul copiilor cu dizabilităţi şi pentru a le oferi o terapie alterativă, cu ajutorul nobilelor animale, care sunt caii. Între timp, activitatea s-a diversificat, dar pune accent tot pe aceşti micuţi greu încercaţi de soartă.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.