Unde se află judeţul Hunedoara în topul naţional pe business

Articolul a fost vizualizat de 1,010 ori

p7 business hunedoara

O statistică publicată pe zf.ro prezintă o clasificare a judeţelor României în funcţie de puterea lor economică. Mai precis, este comparată cifra de afaceri a companiilor care îşi desfă­şoară activitatea în fiecare judeţ. Rezultatele sunt surprinzătoare, dezvăluind o discre­panţă aproape periculoasă în dezvoltarea economică a diferitelor regiuni ale ţării. Pe de altă parte, comparat cu 2008, anul de vârf economic de dinainte de criză, anul trecut cifra de afaceri a companiilor din România a fost mai mare.

Hunedoara, spre coada topului, dar pe plus

Cifra de afaceri a firmelor din judeţul Hunedoara a fost anul trecut de 9,9 miliarde de lei. Ea ne plasează spre coada topului, pe locul 27, din 41 de judeţe. Cu toate acestea, comparativ cu anul 2008, economia hunedoreană a înregistrat o creştere de 18 procente.

Campionii

În 2008, cifra de afaceri a companiilor din România era de 1.088 mld. lei, iar anul trecut ajunsese la 1.222 mld. lei, un avans de 12%. Creşterea importantă vine din motoarele industriei – Argeş (209%), Arad (136%), Sibiu (122%), Timiş (109%) –, unde domină industria auto şi a compo­nentelor auto, dar se văd pe harta de business şi rezultatele unor investiţii noi ale antreprenorilor sau ale unor giganţi străini – prezenţa Ford la Craiova se vede în dublarea cifrei de afaceri a companiilor din Dolj, fabricile construite de Albalact, Transavia, Romaqua sau Pehart Tec se văd în economia judeţului Alba şi cântăresc la fel de mult ca investiţia de 300 de mi­lioane de euro derulată de Daimler la Sebeş.
Argeşul, performerul crizei raportat la dina­mica cifrei de afaceri (209%), a ajuns în această poziţie datorită creşterii Automobile Dacia (care a devenit din 2013 şi cea mai mare companie din Româ­nia, după ce a luat faţa OMV Pe­trom SA – înregistrată în Bucu­reşti). Dar Dacia a atras în Argeş şi furnizori de componente, atât multinaţionale, cât şi afaceri antreprenoriale.

Lanterna roşie economică

Pe ultimul loc se află judeţul Mehe­dinţi. Firmele din acest judeţ au înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de doar 2,7 miliarde de lei. În plus, Mehedinţiul este singurul judeţ din România unde, din 2008 până în 2015, forţa economică a companiilor locale s-a redus. E vorba de un procent de 10 la sută.

About Administrator