În Servus Hunedoara scrie: “Există, însă, şi situaţii în care se încearcă rezolvarea acestei probleme neplpcute, dacă nu în totalitate, măcar parţial, aşa cum se întâmplă în comuna hunedoreană Sântămăria Orlea. <Aprovizionarea cu lemne a populaţiei în sezonul rece este, întradevăr, o problemă.>” Doar punând multe consoane una după alta poate să pară unora că este greu să se pronunţe unele cuvinte ale limbii române – cel care l-a scris ar trebui să repete de câteva ori: “neplpcute”. Apoi, cuvântul “întradevăr” nu există în limba română, ci doar “într-adevăr”.
Ziarul Hunedoreanului informează: “Trupa lui Andone a avut de suferit din pricina arbitrajului care a înclinat balanţa în favoarea gazdelor. Ionuţ Nicoraş arbitrul central din Arad care a condus întâlnirea de la poalele cetăţii, nu este străin de greşelile şi gafele pe care le face de câteva luni încoace. (foto) Având doar studii medii la bază, promovat prin programul „Tinere talente” în arbitrajul arădean, centralul a dictat un penalty la semnalizarea asistentului Paul Pojar din Cluj Napoca. Un Pojar care în 2013 a fost desemnat de AJF Cluj pe locul I în clasamentul arbitrilor asistenţi din judeţ (foto medalion).” Undeva pe la mijlocul textului m-am simţit pierdut – dincolo de lipsa câte unei virgule (aş fi scris: “Ionuţ Nicoraş, arbitrul central din Arad care a condus întâlnirea de la poalele cetăţii, nu este străin de greşelile şi gafele pe care le face de câteva luni încoace.), nu prea înţeleg ce s-a dorit să ni se comunice: mi se pare normal ca o persoană (în acest caz – arbitrul central Ionuţ Nicoraş) să nu fie străină de gafele şi greşelile pe care le face, că doar asta este ideea: persoana respectivă le face. Şi, totuşi, în exemplul dat de autor care e greşeala majoră a arbitrului central, din moment ce a ţinut seama (aşa cum este corect) de semnalizarea arbitrului asistent.
În Gazeta de Dimineaţă citim: „Fostului preşedinte al Asociaţiei pentru Ajutor de Deces şi Ajutor Reciproc Petroşani din Petroşani, Gheorghe Iuliu Pavel, i se impută credite neperformante acordate apropiaţilor, posibile fraude financiare, care ar fi prejudiciat asociaţia cu peste 8 miliarde de lei, dar şi modul dictatorial în care a condus asociaţia.” Asta este cu totul surprinzător: Asociaţia pentru Ajutor de Deces şi Ajutor Reciproc Petroşani este din Petroşani, astfel că trebuia precizat în text.
În Servus Hunedoara o virgulă s-a aşezat comod între subiect şi predicat: „Această sărbătoare, prefigurează intrarea noastră în Biserică prin sfintele taine”. Corect era: „Această sărbătoare prefigurează intrarea noastră…”.
î În Mesagerul Hunedorean scrie: “Un minut mai târziu, Ique l-a faultat Savio şi devenii au comis a şasea greşeală de echipă, fiind penalizaţi cu o lovitură de la 10 metri. Din fericire, Rajcevic a şutat slab şi Iancu a reşinut iar repriza s-a încheiat cu avantajul mimim al gazdelor.” Aşa arată o frază în care tastele şi-au făcut de cap. În plus, ce aţi avut cu prepoziţia “pe” de a fost exilată, rezultând: “Un minut mai târziu, Ique l-a faultat Savio”, în loc de “Un minut mai târziu, Ique l-a faultat pe Savio”.
Ziarul Văii Jiului informează: “Echipa acţiona într-o zonă fără acoperire radio, a continuat să se deplaseze pe Valea Sohodolului, unde s-au întâlnit cu o echipă de la Salvamont Gorj, de la care au preluat cele patru persoane.” În prima parte a frazei totul este la singular, apoi, brusc, se trece, incorect, la verbe la plural. Corect era: “Echipa acţiona într-o zonă fără acoperire radio, a continuat să se deplaseze pe Valea Sohodolului, unde s-a întâlnit cu o echipă de la Salvamont Gorj, de la care a preluat cele patru persoane.”
În Gazeta de Dimineaţă citim: “A mai fost primar al Devei timp de 4 mandate, din 1996 şi până în 2012 şi mai dă semne că ar mai vrea să renunţe la scaunul din fruntea administraţiei publice locale pentru un post de parlamentar. De fapt, nici nu se mai regăseşte pe listele electorale ale vreunei formaţiuni politice.” Asta înseamnă să uiţi un cuvânt, chiar atât de scurt cum este “nu” – totul îşi pierde logica. Pentru că eu cred că ideea chiar asta era, actualul primar nu “mai dă semne că ar mai vrea să renunţe la scaunul din fruntea administraţiei publice locale pentru un post de parlamentar”.
Pe site-ul avantulliber.ro, pornind de la ideea că, într-un articol de câteva rânduri, este bine să se repete acelaşi lucru de câteva ori, scrie: “Consiliul de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara decide soarta societăţii. Complexul Energetic Hunedoara şi-ar putea cere insolvenţa. Consiliul de Administraţie urmează să ia o deciziei în acest sens. <Consiliul de Administraţie urmează să stabilească dacă CEH îşi va cere insolvenţa>, a declarat Michael Melczer, directorul general al CEH.”
Servus Hunedoara îşi informează cititorii din titlu: “Zeci de poliţişti au donat sânge pentru victimele accidentelor rutiere”, iar în text scrie: „Aproximativ 20 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara şi din cadrul Poliţiei Municipiului Deva au marcat, ieri, „Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulaţie” şi au ales să doneze sânge.” Parcă la „aproximativ 20 de poliţişti” (care, teoretic, poate însemna şi sub 20 de persoane) nu aş scrie titlul cu „zeci de poliţişti au donat sânge…”.
De pe site-ul Avantulliber.ro aflăm următoarele despre unul dintre candidaţii la alegerile din iarna asta: “<Ca lector universitar am contact cu sistemul educaţional de la cel mai mic nivel (grădiniţă-n.r.) până la cel mai înalt nivel. Cunosc problemele cu care se confruntă tinerii, dar cred că putem găsi soluţii>, a mai spus Marius Heljiu.” Nu cunosc în detaliu modul de organizare al învăţământului românesc, dar nu pot, totuşi, să nu mă întreb care este contactul unui lector universitar cu sistemul de educaţie preşcolar – unde este nevoie de o pregătire specială şi unde sunt probleme specifice. Dar poate dintr-un astfel de contact dintre lumea universitară şi cea preşcolară s-a născut acea „Scrisoare metodică pentru învăţământul preşcolar” în care se prevede ca fiecare elev să aleagă o temă de proiect pentru care să studieze, investigheze şi să adune informaţii timp de şase luni.
Pe site-ul Hunedoaraplus.ro scrie, din nou, aşa cum se vorbeşte la colţ de stradă: „De treaba asta s-a convins cineva care, de mai multă vreme, umblă în limbă, ca să obţină un astfel de apartament. Din surse demne de toată încrederea a aflat că, de fapt, imo¬bilul nu se află încă în faza în care s-ar putea da drumul la repartiţii.”