Săptămâna în presa locală

Articolul a fost vizualizat de 889 ori

Angajaţii din administraţia locală, pregătiţi să iasă în stradă

p14 mat1
Ramona Ştefan, Servus Hunedoara
Se anunţă demonstraţii de amploare în administraţia publică, în perioada următoare, pe acelaşi motiv: lipsa creşterilor salariale. Angajaţi din mai multe primării şi consilii judeţene, din toată ţara, inclusiv din judeţul Hunedoara, sunt supăraţi că, pe parcursul acestui an, nu li s-au mărit deloc salariile pe care le au. Din această cauză, liderii sindicali au anunţat, ieri, că, la începutul săptămânii viitoare, funcţionarii publici, dar şi personalul contractual din administraţie, vor ieşi în faţa instituţiilor în care lucrează pentru a-şi exprima nemulţumirile vis-a-vis de nepăsarea de care au dat dovadă, până acum, atât parlamentarii, guvernanţii, cât şi angajatorii lor direcţi, în privinţa majorării lefurilor lor.
Demonstraţiile angajaţilor din administraţia publică vor avea loc marţi, 22 noiembrie, după cum au informat, prin intermediul unui comunicat remis presei ieri, reprezentanţii Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP). „Angajaţii administraţiei publice, funcţionari publici şi personal contractual, vor demonstra marţi, 22 noiembrie, deoarece nu au beneficiat de nicio creştere salarială pe parcursul anului 2016. Demonstraţiile sunt împotriva angajatorilor direcţi, care nu s-au implicat în creşterea salarială sau care nu au aplicat corect dispoziţiile OUG 43/2016, aceştia mulţumindu-se cu exploatarea resursei umane, împotriva Guvernului care, contrar celor declarate, a dus o politică neunitară de creştere salarială, singurii beneficiari ai creşterilor salariale fiind sănătatea şi învăţământul, şi împotriva Parlamentului, care a ignorat în totalitate salarizarea funcţionarilor publici şi a personalului contractual, categorie de personal care asigură buna funcţionare a statului de drept”, se arată în comunicatul emis de SNFP.
Vroiau să facă grevă generală
Angajaţii din administraţia publică erau pregătiţi să facă o grevă generală, însă, în contextul actual, cadrul juridic nu permite organizarea unei astfel de forme de protest de către sindicate, motiv pentru care funcţionarii publici şi personalul contractual au decis ca, în acea zi, în 22 noiembrie, să iasă în faţa instituţiilor în care lucrează pentru a-şi exprima public nemulţumirile pe care le au. „Membrii Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici – funcţionari publici şi personal contractual din administraţia publică locală şi centrală se solidarizează cu demonstranţii şi protestează alături de ei prin grevă japoneză, purtând o banderolă albă”, se arată în acelaşi comunicat.
Angajaţii din administraţia publică locală sunt supăraţi din cauza lipsei creşterii salariale, încă de pe la începutul acestui an. De altfel, în vară, funcţionarii din unele primării au mai protestat de două ori, la începutul lui iulie, timp de o oră, şi la mijlocul aceleiaşi luni, vreme de o zi. Mai mult, aceştia erau pregătiţi, atunci, să întrerupă activitatea pe perioadă nelimitată, însă, între timp, s-au răzgândit. În septembrie, liderii sindicali anunţau că vor să reia acţiunile de protest, pe motiv că guvernanţii nu i-au luat deloc în seamă.

Viaţa în Valea Mare de Criş, după show-ul lui Măruţă

p14 mat2
Ciprian Iancu, Glasul Hunedoarei
După mai bine de un an de la apariţia primelor articole despre „cazul” Valea Mare de Criş, după apariţii televizate la ore de maximă audienţă, după promisiuni peste promisiuni, viaţa în cătunul hunedorean cu doar patru locuitori e la fel de grea. Poate chiar mai grea, pentru că drumul se transformă, cu fiecare ploaie, într-o mlaştină imposibil de traversat.
În primăvara anului trecut, descopeream cazul lui Darius, un copil dintr-un cătun cu doar patru locuitori care, pentru a merge la şcoală, e nevoit să se lupte zilnic cu noroaiele, indife­rent de vreme şi anotimp. În decembrie 2015, Darius a fost unul dintre beneficiarii unei campanii derulate de Pro TV, prin intermediul show-ului lui Cătălin Măruţă. A fost un moment al marilor speranţe. După aproape un an, la Valea Mare de Criş viaţa e la fel: Darius rămâne cu cizmele-n noroi, bunicii care-l îngrijesc sunt la fel de bolnavi şi neajutoraţi, iar autorităţile locale promit un drum în care să nu rămâi împotmolit, chiar dacă-l parcurgi, ca pe vremuri, pe jos.
Sechestraţi la 1,5 kilometri de asfalt
6 noiembrie 2016. Aproape de intrarea în cătun, două căruţe încărcate doar cu câteva laţuri uşoare se înţepenesc în nămol. Caii trag din greu, se opintesc, alunecă-n toate părţile, dar nu se lasă. Cu greu le scot din acele cazane de noroi. Soţii Livia şi Aurel Frătean (58 de ani) au petrecut un an la Valea Mare de Criş. Le-a fost de-ajuns. „N-avem pământ, dar trăim din ce ne dau animalele. Avem oi, cai, vaci, porci. Am stat aici în chirie, într-o casă părăsită. Dar nu-i de stat. Iarna trecută, într-o singură săptămână, ne-or mâncat lupii cinci oi. 20 de oi am pierdut într-un an, mâncate de lupi şi de urşi. Ne mutăm mai jos, la Rişca. Nu-i de rămas aici. Nu vedeţi că ne omorâm caii prin noroaiele astea?!”, spune Aurel Frătean. De la Valea Mare de Criş până la şoseaua asfaltată care face legătura cu centrul comunei Baia de Criş nu e decât un kilometru şi jumătate. În mod normal, o asemenea distanţă o parcurgi în 20 de minute. Lui Darius şi bunicului său le ia o oră, pentru că drumul e, practic, o înşiruire de mlaştini şi gropi mari cu noroi până mai sus de genunchi.
A pus „Stop” donaţiilor
În primăvara anului trecut, la o lună după primul reportaj din Valea Mare de Criş, cătunul în care SMURD-ul ajunge doar pe jos, angajaţii STS Hunedoara, în timpul lor liber şi pe banii lor, au decis să-l ajute pe Darius. I-au confecţionat o antenă, i-au cumpărat un laptop, i-au montat un router şi, uite-aşa, Darius a avut şi are şi acum acces la Internet. În decembrie anul trecut, cazul său a ajuns şi în atenţia producătorilor show-ului prezentat de Cătălin Măruţă, la Pro TV.
Darius şi bunicul său, Mircea Verdeş, au fost invitaţi în emisiune. Impresionat de caz, patronul unei firme bucureştene i-a făcut cadou lui Mircea Verdeş un ATV nou-nouţ cu care să-l poată duce pe Darius la şcoală. Apoi s-au făcut şi donaţii în bani, pe care însuşi Mircea Verdeş le-a oprit: „Când s-a ajuns pe la 30.000 de lei am rugat asistenta domnului Măruţă să oprească donaţiile. Nu puteam să stau şi să primesc eu, când ştiam că sunt oameni mult mai necăjiţi decât noi, care n-au un acoperiş deasupra capului. Aşa am crezut eu că e corect să procedez”. Mircea şi Dana Verdeş sunt de-o vârstă: 60 de ani. Mircea suferă de gonartroză, insuficienţă aortică şi diabet. Dana e cardiacă, diabetică şi suferă şi de astm. Amândoi vor însă ca nepotul lor, Darius, să scape de astm. De-asta, cu opt ani în urmă, s-au şi mutat la ţară, într-o casă din Valea Mare de Criş pe care o prietenă din Deva le-a pus-o la dispoziţie.
Şi pompierii au păţit-o cu drumul
„Noi nu ne-am dorit decât să avem un drum spre Valea Mare de Criş. Acel ATV părea că rezolvă problema, dar drumul spre cătunul ăsta l-a distrus. Intram cu roţile-n noroaie de nu se mai vedeau deloc. S-a stricat de vreo şapte ori. Reparaţiile ne-au costat peste 2000 de lei. Nu numai eu am păţit-o. Şi alţii care s-au aventurat pe-aici, cu ATV-uri mult mai performante şi cu maşini 4X4 au păţit-o la fel. A trebuit să-i scoatem traşi cu caii. Până şi cu un tractor te împotmoleşti pe drumul ăsta”, explică Mircea Verdeş.
Soţia lui, Daniela, povesteşte un episod incredibil pentru orice locuitor al oricărei ţări din Europa: „Astă vară a căzut o vacă la noi în fântână. Mircea şi cu băieţii care veniseră cu vacile la păscut au încercat s-o scoată. N-au putut. Au fost nevoiţi să sune la 112. Au venit pompierii şi s-au împotmolit cu maşina. Au luat-o pe jos. I-am întrebat ce ne facem dacă ne ia foc casa. Mi-au spus: «N-aveţi nicio şansă. Vă daţi seama… dacă vara nu am putut urca…»”. Daniela Verdeş adaugă că, în cei opt ani de când locuieşte aici, a chemat salvarea de vreo patru ori. De fiecare dată, membrii echipajelor au fost nevoiţi să vină pe jos, cu defibrilatorul în spate, lucru confirmat şi de vecina ei, Maria Lazea (83 de ani), cea de-a patra locuitoare a cătunului.
Au promis, că nu i-a durut gura
În cele două ediţii consecutive ale show-ului de la Pro TV în care Mircea Verdeş şi Darius au fost prezenţi, în decembrie anul trecut, atât oficiali ai guvernului (de exemplu fostul ministru al Educaţiei, Adrian Curaj) cât şi primarii din zonă (de la acea vreme) au promis că vor lua măsuri pentru a repara drumul de legătură cu Valea Mare de Criş. Aleşii au dat bine la televizor, după care şi-au văzut de-ale lor. Doar ex-primarul din Tomeşti a reuşit să monteze la capătul „drumului” din mlaştini şi noroaie, un acoperiş de plastic sub care, dimineaţa, Darius să-şi schimbe cizmele şi pantalonii, pentru a nu se urca plin de noroi în microbuzul şcolar. Dar şi pentru asta Mircea Verdeş a fost nevoit să meargă-n audienţe peste tot, chiar şi la Prefectură.
De parcă necazul drumului pe care-l parcurg de două ori pe zi pentru a nu-şi lăsa nepotul singur prin sălbăticie nu era de-ajuns, după apariţia la TV soţii Verdeş s-au trezit cu telefoane de ameninţare. „Mă sunau unii, probabil de pe-aici, din comună. Ne ameninţau cu bătaia, cu moartea, cum că noi am fi făcut Baia de Criş de ruşine. Ba ne mai ziceau să dăm şi ATV-ul ăla înapoi, că noi nu-l merităm. Am depus plângere la poliţie. Dup-aia s-au mai liniştit cu telefoanele”, povesteşte Mircea.
Mutarea, ca singură soluţie
Văzând că singura lor dorinţă nu se-ndeplineşte, în toamna acestui an, soţii Verdeş l-au înscris pe Darius la o şcoală din Brad, oraş aflat la vreo 20 de kilometri distanţă. Au luat un apartament în chirie. Au rezistat doar o lună. „În doar două săptămâni, Darius a făcut trei crize grave de astm. (…) Sperăm să mai rezistăm aici un an şi, poate-poate, găsim o căsuţă cu o bucătărie şi-o cameră în altă parte, unde să nu fie poluare. Aici e frumos, dacă nu trebuie să cobori zilnic în Rişca. Vara e ca-n Rai, dar orice Rai e greu accesibil”, spune Dana Verdeş.
Un prim semn bun: câteva basculante de piatră şi zgură
Mihai Gorcea, noul primar al comunei Baia de Criş, unde Da­rius merge la şcoală, mărturiseşte că el însuşi a riscat să rămână, nu demult, blocat pe drumul spre Valea Mare de Criş. Cătunul aparţine de comuna vecină, Tomeşti, dar, practic, e mai aproape de Baia de Criş. „O parte din acel drum aparţine de noi, cealaltă de comuna Tomeşti. Imediat după alegeri am avut inundaţii în alte părţi ale comunei. A trebuit să rezolvăm acolo problemele. Dacă nu ar fi plouat aproape zilnic în ultimele săptămâni, ne-am fi apucat şi de drumul spre Valea Mare de Criş. Zilele astea aducem 200 de tone de zgură, pentru că acesta e materialul care se pretează la situaţia din zonă. Discutăm cu Primăria Tomeşti şi sper ca la primăvară să putem face un efort comun pentru a rezolva problema drumului spre Valea Mare de Criş”, declara primarul Gorcea, pe 10 noiembrie, anul acesta. O săptămână mai târziu, primele basculante cu zgură şi piatră au început să apară în zonă. „E foarte dificilă situaţia acolo, pentru că infrastructura e, practic, zero. Am dus cinci basculante cu piatră şi 100 de tone de zgură şi mai ducem 100 de tone. Ne costă între 500.000 şi 1 milion de lei să construim acel drum, iar bugetul întregii comune este de doar 2 milioane de lei. Disponibilitatea mea e maximă pentru rezolvarea problemei. Sper ca, împreună cu Primăria comunei Tomeşti, să reuşim să întocmim un proiect cu finanţare europeană ori guvernamentală pentru acel drum”.

Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulaţie a fost marcată de poliţiştii hunedoreni

p14 mat3
Ziarul Hunedoreanului

Poliţiştii hunedoreni au marcat duminică, la paraclisul cu hramul “Sfântul Mare Mucenic Mina – Ocrotitorul celor păgubiţi”, din municipiul Deva, Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulaţie.
Credincioşii prezenţi la slujba de duminică au luat parte la o rugăciune de pomenire a tuturor celor care şi-au pierdut viaţa în urma unor evenimente rutiere şi la o activitate de informare cu privire la conduita preventivă pe care ar trebui să o adopte în trafic, în calitate de pietoni.
Activitatea preventivă a fost susţinută de poliţiştii Serviciului Rutier Hunedoara, care le-au explicat celor prezenţi cum trebuie să se comporte în trafic pentru a nu deveni victime ale evenimentelor rutiere şi le-au distribuit pliante cuprinzând reguli de circulaţie.
Luni, poliţiştii hunedoreni vor continua manifestările dedicate “Zilei Mondiale de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulaţie” printr-o o serie de activităţi cu caracter preventiv ce vor avea loc în unităţi şcolare din judeţ, unde le vor expune elevilor regulile de circulaţie pe drumurile publice.
De asemenea, pe bază de voluntariat, poliţiştii hunedoreni vor lua parte la o acţiune de donare de sânge, Centrul Judeţean de Transfuzie Sanguină Hunedoara – Deva (acţiunea va avea loc în intervalul  09.00 – 11.00, iar presa are acces la această acţiune).
La iniţiativa RoadPeace (organizaţie caritabilă din Marea Britanie, ce acordă asistenţă victimelor accidentelor rutiere), prin Rezoluţia privind ameliorarea siguranţei rutiere, adoptată la 26 octombrie 2005, Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit ca a treia duminică din luna noiembrie să fie desemnată “Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulaţie”, pentru a semnala faptul că acest fenomen a devenit îngrijorător.
Scopul instituirii acestei zile este acela de a atrage atenţia populaţiei asupra problemei sociale extrem de grave, asupra consecinţelor şi costurilor mari pe care trebuie să le plătim. Activităţile care se desfăşoară cu acest prilej, atât la nivel naţional, cât şi mondial, au drept scop sensibilizarea tuturor participanţilor la trafic cu privire la respectarea normelor rutiere în circulaţia pe drumurile publice.

About Administrator