Oana Frânc – Avem datoria să ne îngrijim de generaţia care ne-a crescut

Articolul a fost vizualizat de 828 ori

p8  mare

Tânără, cu o carieră bine conturată în avocatură, cu multă putere de muncă, Oana Frânc şi-a câştigat un loc pe listele PNL pentru Camera De­putaţilor. Dincolo de sloganuri şi promisiuni electorale cu care toate partidele încearcă să cucerească electoratul, tânăra Oana Frânc propune câteva proiecte concrete, mai ales pentru ceea ce ea numeşte ”categorii vulnerabile”.

De ce tinerii votează tineri?

Sper că nu doar tinerii votează tineri. Sper ca toată lumea să înţeleagă că energia tinerilor, dorin­ţa lor de a-şi construi un viitor şi conectarea permanentă la nou a acestora sunt argumente pentru schimbarea în bine a României. Cred că a venit vremea ca noi, tinerii, să ne asumăm mai multe responsa

p8 (1)

bilităţi. Printre altele şi aceea de a avea grijă de oamenii mai în vârstă. În fond, dacă e să vorbim despre viitorul României, noi vom fi beneficiarii construcţiei pe care o începem acum.

Vorbiţi despre respon­sabilitatea tinerilor. Vă gândiţi la ceva concret, sau este vorba doar de un slogan de campanie care să  sune frumos?

Evident că mă gândesc la ceva concret. Responsa­bilitatea este un concept extrem de complex. Suntem responsabili în primul rând faţă de categoriile vulnerabile, copii şi vârstnici. Apoi, faţă de toate generaţiile, de toţi cetăţenii. Suntem o ţară europeană, din păcate mai mult geogr

p8 (2)

afic decât din alte puncte de vedere. Avem, noi, tinerii, responsabilitatea să punem România pe harta Europei şi în ceea ce priveşte nivelul de trai, salarizarea, educaţia, sănătatea şi alte domenii în care suntem deficitari.
Ce puteţi face pentru categoriile vulnerabile, cum le definiţi dumnea­voastră?
Ca să nu spuneţi că mă încadrez printre politicienii care vorbesc doar lucruri generale, voi da câteva exemple concrete de probleme care mă preo­cupă şi pe care le voi ridica în Camera Depu­taţil

or, dacă ajung acolo. Chiar voi încerca să le materializez în legi.

Care ar fi astea?

În primul rând, mă îngrijorează foarte mult situa­ţia copiilor care trăiesc în condiţii mizere, în familii dezorganizate şi în special a copiilor folosiţi la cerşit. Aceşi copii sunt condamnaţi de părinţii lor la un viitor sumbru. De aceea consider că statul trebuie să-i protejeze. Voi iniţia un proiect de lege privind cerşetoria juvenilă. Prin această lege specială trebuie prevăzute mijloacele prin care copiii folosiţi la cerşit sau trimişi să se folosească de mila publică pentru a realiza venituri de orice natură să fie protejaţi. O asemenea lege are ca scop şi destruc­turarea reţelelor de cerşetorie care folo­sesc minori în acest scop. Sancţiunile pentru folosirea copiilor în asemenea activităţi t

p8 (4)

rebuie să fie extrem de dure şi însoţite de decăderea din drepturile părinteşti. Astfel, acei copii cărora soarta le-a hărăzit părinţi iresponsabili pot să aibă şansa de a trăi decent, de a beneficia de educaţie şi de toate avantajele care decurg din asta. Acest exem­plu este doar unul dintre proiectele mele, pe care, de altfel, le-am ridicat şi la nivelul Consiliului Local Deva.

Vorbiţi foarte mult despre tineri. Doar că în România nici bătrânii nu trăiesc foarte bine.

Nu numai că majoritatea dintre ei nu trăiesc bine. Vârstnicii trăiesc o adevărată dramă legată de plecarea copiilor şi a nepoţilor de lângă ei. La ţară această ”durere” nu se simte foarte tare, pentru că, în comunităţile rurale, munca, socializarea şi într-ajutorarea estompează cumva nevoia bunicilor de a avea aproape copiii şi nepoţii. În oraşe, însă, vârstnicii trăiesc adevărate drame.  Pe de o parte, măsurile economice propuse de PNL vor duce la dezvoltare economică şi implicit la creşterea nivelului de trai. Asta implică şi o mai mică migraţie a copii­lor şi nepoţilor departe de vârstnici. Dar, la modul concret, pentru ei, mă gândesc la o îmbunătăţire a legii parteneriatului pu­blic-privat în vederea înfiin­ţării de centre sociale destinate vârstnicilor cu probleme medicale, pentru serviciile de ocrotire la domiciliu a vârstnicilor şi pentru sistemul medical destinat vârstei a treia, cu sanatorii şi cabinete me­dicale dedicate acestei categorii de vârstă.

Nu spuneţi nimic despre pensii?

Nu spun despre pensii pentru că nu vreau să-i mint pe pensionari. Siste­mul de pensii din România este susţinut în mare parte din contribuţiile persoanelor active, suplimentate din Bugetul Naţional. Dacă economia merge bine, şi noi vrem să o facem să meargă, există cadrul economic pentru creşterea pensiilor. Dacă nu avem creştere economică, nu încasăm bani la bugetul de stat, nici pensiile nu pot să crească. Cine promite altceva minte! Noi însă ne propunem să punem bazele unei creşteri economice sănătoase şi constante. Guvernul Cioloş a demonstrat că poate să facă acest lucru. Dacă economia merge bine, evi­dent că vor urma creşteri ale pensiilor în egală măsură cu creşterile salariale.
Nu vă este frică de faptul că mesajele dumneavoastră pentru tineri vor îndepărta electoratul de vârsta a treia?
În niciun caz! Toţi bunicii îşi iubesc nepoţii, iar aceştia la rândul lor trebuie să aibă responsabi­lităţi faţă de ei. Noi, tinerii, trebuie să înţelegem că am primit o ţară de la bunicii şi părinţii noştri şi trebuie să o facem mai bună, mai bogată cu oameni mai fericiţi. În acelaşi timp, bunicii noştri, care au muncit enorm pentru ţara lor, sunt convinsă că au încredere în noi.

 

About Administrator